Penalităţi de 10.000 euro pentru fiecare zi de întârziere la proiectul de modernizare a zonei centrale
  • Firma constructoare Mitliv S.A. trebuia să finalizeze lucrarea din centrul Râmnicului până la 15 iulie 2017

 

Lucrările de modernizare a zonei centrale a municipiului Râmnicu Vâlcea nu au putut fi terminate pe 15 iulie 2017, aşa cum era prevăzut în actul adiţional de prelungire al contractul de execuţie. Potrivit spuselor primarului Mircia Gutău, firma constructoare nu se face vinovată de întârzieri, ci proiectantul, însă firma Mitliv S.A. şi-a asumat plata unor penalităţi record în cazul în care nu se va încadra în termen. Este vorba de fabuloasa sumă de 480 de milioane de lei vechi, adică 1% din valoarea proiectului, investiţie care s-a ridicat la aproape 13 milioane de euro.

 

Mircia Gutău: „Mă voi adresa în instanţă împotriva firmei de proiectare”

„Văd că există persoane care îşi dau cu părerea prin ziare că acest contract trebuie respectat până în 2019. Nici vorbă, contractul este până în 2019 pentru fraieri. Actul adiţional este până pe 15 iulie 2017. Sâmbătă trebuia să fie finalizată lucrarea. Cei care lucrează în centru au zis că eu glumesc, dar şi-au dat seama că nu este aşa şi în ultima săptămână au avut 200 de oameni la muncă. Dacă aveau atâţia oameni mereu, era gata lucrarea acum. Eu nu dau verdicte, dar, din câte am văzut, nu firma de construcţie este de vină, care arată tot timpul că nu a primit detaliile de execuţie din partea proiectantului. Şi atunci mă voi îndrepta în instanţă împotriva firmei care a făcut proiectarea, să se descurce, are garanţie şi să răspundă. Nu voi prelungi termenul decât sub condiţii foarte clare impuse, ca penalităţile să fie suportate de ei. Au semnat un contract extraordinar de dezavantajos pentru ei, în care este prevăzut să plătească penalităţi de 1% din valoarea investiţiei pentru fiecare zi de întârziere, adică vor plăti 480 de milioane de lei vechi pentru fiecare zi de întârziere. Acum să fim serioşi, cred că trebuiau să scrie 1% din valoarea care a mai rămas de executat”, a declarat primarul Mircia Gutău, referitor la investiţia din centrul Râmnicului.

 

Două luni răgaz pentru finalizarea proiectului

Edilul Râmnicului a mai precizat că firma constructoare a mai cerut un răgaz de două luni pentru a preda investiţia la cheie, însă acesta nu a fost de acord: „Cert este că, până pe 27 iulie vom da drumul la pasajul subteran, parcarea de nivel este super făcută, dar lucrul pe care nu-l pot termina este parcarea de deasupra, unde este nevoie de nişte ziduri turnate care trebuie să stea 40 de zile să se usuce. Fizic nu ar fi avut cum să se încadreze până pe 15 iulie. Ei mi-au cerut încă un termen de 2 luni şi îmi predau lucrarea la cheie. Nu l-am acordat. Am predat juristului şi secretarului să îmi dea soluţia legală pentru că nici nu vreau, fiind un proiect început pe fonduri europene, ca o decizie necalculată poate duce la încă trei ani de aşteptare. Trebuie să iau decizia cea mai bună, dar sunt convins că vom finaliza lucrarea în această vară”, a mai spus edilul municipiului. Proiectul „Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din Municipiul Râmnicu Vâlcea” a primit finanţare europeană la începutul anului 2014 de 65 de milioane de lei, cu termen de finalizare de 20 de luni. Din cauza întârzierii lucrărilor, aproape 80% din investiţie a fost suportată din bugetul local.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *