Ramona Farcău, Aurelia Brădeanu, Radu Voina, Petre Berbecaru și Aurelian Roșca au participat în sâmbătă dimineață, la o conferință de presă desfășurată la Sala Sporturilor Traian, care a precedat Gala Campioanelor – Oltchim 2010, eveniment programat sâmbătă seară, de la ora 19,00, la Râmnicu Vâlcea.

 Sala Sporturilor Traian se anunță arhiplină diseară, de la ora 19,00, când este programat meciul de gală organizat de Ramona Farcău, în care se întâlnesc Oltchim 2010 și actuala echipă  HCM Rm.Vâlcea, devenită una din forțele din  Liga Națională.

Organizatorul evenimentului, Ramona Farcău își dorește ca Vâlcea să aibă din nou o echipă redutabilă în Europa. ”Acest eveniment marchează retragerea mea și a Micăi Brădeanu din activitate, este o bucurie să ne revedem cu toții după șapte ani. Sper să fie și o relansare a handbalului din Vâlcea și aici să fie din nou o echipă de top, care să aducă lumea la sală și să trăiască aceleași momente care le-am trăit și noi. Sunt convinsă că HCM își va realiza obiectivele în acest an, am încredere în președintele Petre Berbecaru, în antrenorul Aurelian Roșca și s-au adus jucătoare importante, se va ajunge cu siguranță în cupele europene. Am fost o echipă foarte unită la Oltchim, normal că cel mai important eveniment a fost finala Ligii Campionilor din 2010 și câștigarea Cupei Cupelor, dar au fost multe momente frumoase” a spus Ramona  Farcău.  După ce a renunțat la cariera de jucătoare, Ramona și-a planificat în acest an nunta cu psihologul sportiv Andreas Hniatiuc și speră să devină cât mai curând mamă.

După ce s-a despărțit în vară de CSM București, Aurelia Brădeanu este însărcinată și a anunțat că va avea al doilea băiețel. ”Sunt din nou însărcinată, acesta este motivul pentru care am renunțat la handbal, mi-am dorit enorm de mult al doilea copil și să petrec mai mult timp cu familia.  Voi avea tot un băiat, nu știu să fac fete. Nu îmi doresc decât să stau lângă familie și să recuperez momentele care le-am pierdut cu băiețelul meu, care are 8 ani. Pe viitor, dacă va fi nevoie de ajutorul meu în handbal, voi da o mână de ajutor în acest minunat sport care m-a realizat ca om. Au fost ani minunați la Vâlcea, handbalul este foarte iubit aici, orașul are nevoie de acest sport” a declarat Aurelia Brădeanu.

 Fost vice al Oltchimului în 2010, actualmente președinte al HCM, Petre Berbecaru crede că handbalul românesc a devenit mai sărac după retragerile Ramonei Farăcu și Micăi Brădeanu . ”Îmi exprim regretul că handbalul feminin românesc va mai sărac, pierzând două din jucătoarele emblemă. Sunt nostalgic când îmi aduc aminte ce pierde handbalul românesc, voi avea emoții diseară. Ramona este handbalista care a fost înfiată de oraș, crește inima în mine cînd văd că s-a legat de Vâlcea și își face retragerea aici, a muncit mult pentru organizarea evenimentului și asta o definește ca om. Mie îmi revine sarcina ingrată să readucem echipa actuală undeva aproape de ce a fost, dar trebuie să fiu realist, nu cred că vom mai dispune de acele elemente care erau atunci, ca să facem din nou o formație de talia Oltchimului. Fetele actuale sper să învețe, să vadă ce înseamnă spiritul Oltchimului și să își dubleze eforturile pentru ca HCM să reprezinte ceva în handbalul românesc. Cred că primii pași vor fi făcuți atunci când Sala Traian va fi din nou plină la jocurile HCM-ului” .

Biletele pentru acest eveniment se mai găsesc încă online pe www.myticket.ro dar și azi, începând cu ora 15.30,  la Sala Sporturilor Traian.

Radu Voina: ”La națională, cine mai joacă?”

Fostul antrenor al Oltchimului, care a dus echipa în finala Ligii din 2010,  Radu Voina crede că momentele trăite la Vâlcea au fost unice.   ”Este un eveniment special, Ramona și Mica merită acest eveniment, ar fi meritat și alte fete care s-au retras. Este un minim de gest pentru ce au făcut  aceste fete pentru sportul românesc. Toată lumea care a fost la Oltchim nu are voie să vorbească vreodată ceva urât, pentru că s-a trăit foarte bine. Oltchim rămâne ceva care nu se poate egala, chiar dacă acum există o echipă la București care mai are și două românce în teren, dar nu este același lucru, la Vâlcea a fost cu totul altceva. Ne amintim cu plăcere de ce a fost cu șapte ani în urmă. Sper să mai vedem un Oltchim la Vâlcea, sala era foarte mică la vremea respectivă și nu ajungea pentru atâția spectatori, au fost momente frumoase, hai să credem că este o renaștere a acelui moment, deși nu are nicio legătură echipa de atunci cu cea actuală. Eu am mare încredere în Relu și o să îl susțin mereu, are o echipă tânără, important este să fim lângă el și la greu!” a afirmat Radu Voina.

Tehnicianul spune că echipa națională are de suferit din cauza numărului mare de jucătoare străine din Liga Națională.  ”Eu sunt contra antrenorilor străini și contra numărului exagerat de străine din campionat, trebuie să mai joace și româncele noastre, bune sau rele. Când ajungem la națională, cine mai joacă, Mica, Ramona, Paula și Oana s-au retras! A venit Cristina Neagu, dar ce să facă singură la națională, eventual scoate un meci, dar al doilea s-a terminat, îi pune o adversară  în față și restul sunt jucătoare de schimb la echipele formate din străine! Sunt pentru limitarea străinelor și să mai joace și cele trei jucătoare de perspectivă ale noastre!”.

Aurelian Roșca: ”Avem mari probleme în a găsi jucătoare de valoare în țară”

 Actualul tehnician al HCM Rm.Vâlcea, Aurelian Roșca trage un semnal de alarmă, subliniind că apar din ce în ce mai puține junioare de valoare, iar cluburile sunt nevoite să apeleze la straniere. ”Este îngrijorător faptul că apelăm din ce în ce mai mult la jucătoare din străinătate, în detrimentul celor din România. Aici este o mare problemă, echipele din campionatul intern ar trebui să folosească cât mai multe românce și Liga Națională să pregătească jucătoare pentru echipa națională, până la urmă, acesta este țelul campionatului. Când a început proiectul Oltchim la nivel de junioare, unde am fost și eu cooptat, am putut valorifica tot potențialul zonei din Oltenia, de la Slatina, Craiova, Corabia, Drobeta Turnu Severin am adus cel puțin 10 jucătoare care au făcut ani buni parte din națională.  Acum avem mari probleme să găsim jucătoare de valoare și aici trebuie să fie o temă de discuție atât pentru profesorii de la școli și cluburi școlare, dar și la Federație, ca antrenorii să fie motivați” a spus Aurelian Roșca. Ca antrenor principal, actualul tehnician al HCM a câștigat cu naționala de junioare a României medalia de aur la Campionatul Mondial din 2014 (Macedonia), precum și titlul european Under 18 în 1999.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *