Adrian Cosac: „Vlădeştiul poate fi considerat un mic orăşel, având cea mai mare creştere demografică din judeţ”

Primarul interimar al localităţii Vlădeşti, Adrian Cosac a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat proiectele pe care doreşte să le implementeze în următorii trei ani. Cu o experienţă vastă în administraţia locală, social-democratul Cosac a preluat frâiele primăriei în luna aprilie 2017, ca urmare a pierderii mandatului de către colegul său de partid, Sorin Ghiţă, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Dacă se vor mai organiza alegeri anticipate, ce finanţări a prins localitatea prin PNDL-2, dar şi cum vede dezvoltarea Vlădeştiului în perioada următoare, aflăm în interviul de mai jos.

 

Impact real: Aţi fost nevoit să preluaţi frâiele administraţiei locale după pierderea mandatului de către SorinGhiţă. Cum vedeţi această provocare?

Adrian Cosac: Ţinând cont de faptul că am preluat interimatul după 11 ani de experienţă în administraţia locală, nu o văd ca pe o încercare, ci mai degrabă ca pe o continuare a ceea ce înseamnă administraţie, a activităţii mele de viceprimar de 11 ani şi de consilier din ultimii 3 ani. Cred că am o experienţă vastă, aşa că nu pot considera această funcţie ca pe o încercare, ci mai degrabă ca o continuare a proiectelor pe care le voi realiza împreună cu echipa din primărie, un colectiv pregătit şi devotat cetăţenilor. Imediat cum a început mandatul, am preluat investiţiile, am avut în derulare proiecte cu fonduri europene, situaţii de urgenţă sau fonduri guvernamentale.

 

Impact real: Mai sunt trei ani până la finalul acestui mandat. Vă mai aşteptaţi la organizarea unor alegeri anticipate?

Adrian Cosac: Având în vedere faptul că avem 9 consilieri PSD, din totalul de 13, nu văd ce rost ar mai avea organizarea unor alegeri anticipate.

 

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi întreprins în momentul în care aţi preluat funcţia de primar interimar?

Adrian Cosac: Imediat cum am preluat mandatul de primar interimar, am întocmit nouă proiecte pe PNDL-2, împreună cu colegii din primărie, le-am depus la Ministerul Dezvoltării, iar dintre acestea trei au fost deja aprobate în vederea finanţării. Este vorba de trei investiţii foarte importante. Unul dintre proiecte prevede modernizarea prin asfaltare a 15 drumuri de interes local şi amenajarea de rigole şi podeţe, care însumează în jur de 7 kilometri. Al doilea proiect pentru care am primit finanţare prevede modernizarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale „Grigore Mihăescu”, corpurile A şi B, un proiect cu o valoare de 4,7 miliarde de lei vechi. Al treilea proiect obţinut este pentru construirea unui pod peste pârăul Olăneşti, care va avea o întrebuinţare multiplă, va putea fi folosit şi ca estacadă pentru utilităţile principale, respectiv conducta de apă, cea de canalizare, gaz şi cablul de energie electrică. Acest proiect are o valoare de 23 de miliarde de lei vechi şi, prin amenajarea acestui pod se scurtează cu 2,5 kilometri drumul către Ocnele Mari. În total, proiectele pentru care am obţinut finanţare de la Ministerul Dezvoltării au o valoare de un milion de euro.

 

Impact real: Poate fi considerată localitatea Vlădeşti un mic orăşel?

Adrian Cosac: Localitatea Vlădeşti s-a dezvoltat foarte bine în ultimi iani, poate fi considerat un mic orăşel. În prezent, avem o populaţie de 3.150 de locuitori cu domiciliul în Vlădeşti, vreo 5-600 de “străinaşi” şi o creştere demografică într-un ritm susţinut, dacă putem spune aşa. Suntem pe primul loc în judeţ la creşterea demografică. Avem o reţea de apă şi canalizare de peste 21 de kilometri, proiecte depuse pentru extindere prin ADI Apa Vâlcea, am făcut inclusiv drumul de legătură cu Dealul Malului şi de acolo se coboară în Cetăţuie, la Râmnicu Vâlcea, făcând legătura cu zona de nord a oraşului. La fel, am pregătit şi drumurile din satul Trundin pentru asfaltare. Este vorba de satul care a fost cel mai vitregit de-a lungul timpului.

 

Impact real: Aţi afirmat că aţi depus nouă proiecte pe PNDL-2 dintre care doar trei au fost aprobate în vederea finanţării. Ce prevăd celelalte şase proiecte?

Adrian Cosac: Guvernul nu a avut bani suficienţi să aprobe toate proiectele, dar eu sunt mulţumit pentru proiectele pe care le-am obţinut, pentru că sunt în valoare de aproximativ un milion de euro şi nici nu trebuie să ne aglomerăm prea mult, pentru că nu putem apoi să le implementăm pe toate. Lucrăm deja la partea de documentaţie, unul dintre ele l-am depus deja la Bucureşti, pentru că este o continuare a unui alt proiect, deja început din bugetul local, şi vom continua cu finanţarea prin PNDL-2. Am mai avut depuse încă două proiecte de modernizare a drumurilor, unul de 10.4 kilometri, cu o valoare de peste 90 de miliarde de lei vechi şi al doilea de 5,7 kilometri, cu o valoare de 54 de miliarde. Drumurile sunt în prezent practicabile, însă ne-am dori asfaltarea lor. Am mai avut încă un proiect de modernizare a centrului civic, cu o piaţă publică, modernizarea sediului primăriei, a iluminatului public şi sistem de supraveghere video performant şi modernizarea bazei sportive de la şcoală.

 

Impact real: Aceste proiecte nu au primit finanţare. Aţi identificat o altă sursă de finanţare, poate prin fonduri europene?

Adrian Cosac: Cele trei proiecte pentru care am primit finanţare se derulează pe parcursul a trei ani, 2017-2020. Sperăm să le finalizăm mult mai repede şi va urma un PNDL-2 rectificat, în urma licitaţiilor proiectelor aprobate şi verificarea tuturor proiectelor care poate nu corespund chiar toate. În această situaţie, va mai rămâne o sumă care va fi repartizată tot pentru astfel de proiecte. Poate reuşim să mai prindem şi atunci un proiect sau chiar două. Apoi va urmaşi un PNDL-3, unde, cu siguranţă vom avea şi noi proiecte. Restul, normal că mai sunt şi proiecte fanteziste, pe care orice primar şi-ar dori să le implementeze.

 

Impact real: Dar cu fonduri europene ce proiecte pregătiţi?

Adrian Cosac: Am avut un proiect pe fonduri europene finalizat de curând, în valoare de 2 milioane de euro. Este vorba despre asfaltarea a trei drumuri comunale, construirea unei grădiniţe cu program prelungit cu trei grupe, o bază sportivă modernă cu gazon natural, o investiţie în valoare de 17 miliarde de lei vechi. În prezent, sunt ghidurile de aşa natură încât nu putem să ne încadrăm în măsurile finanţate. Deocamdată le avem depuse prin PNDL-2, apoi vom vedea ce se întâmplă aici, iar proiectele care vor rămâne, cu siguranţă vom încerca să le prindem, într-o formă sau alta, cu fonduri europene. Condiţiile sunt drastice, însă finanţările sunt sigure pe fonduri europene şi, cu siguranţă, vom urmări şi finanţarea măsurilor care ne avantajează.

 

Impact real: La Vlădeşti s-a construit foarte mult, în ultima perioadă. Cum vedeţi pe viitor dezvoltarea Vlădeştiului în perioada următoare, din punctul de vedere al investitorilor?

Adrian Cosac: Dacă ar fi să facem o comparaţie, de exemplu cu Budeştiul, care se află şi el aproape de municipiul Râmnicu Vâlcea şi care a atras foarte mulţi investitori în ultima perioadă, localitatea Vlădeşti nu are avantajul traficului greu, asemenea Budeştiului. Acesta este secretul atragerii investitorilor la Budeşti. În schimb, tranzitul prin municipiu implică costuri foarte mari. Cum în municipiu nu au putut prinde investitorii parteneriate public-private s-au îndreptat către Budeşti, aşa cum cei care doreau să facă afaceri la Sibiu s-au îndreptat către Şelimbăr şi astfel s-a văzut o dezvoltare a zonei respective, Şelimbărul fiind, în prezent, cea mai bogată localitate din ţară. La Vlădeşti nu avem teren în domeniul public, pe care să-l oferim investitorilor, decât nişte izlazuri comunale pe care trebuie să le împărţim în spaţiu verde care trebuie să existe în fiecare localitate şi foarte puţin pentru parteneriate public-private, adică nu putem să primim câteva firme pentru industrie uşoară, chiar dacă ne-am dori acest lucru. Noi ne gândim mai mult la dezvoltarea Vlădeştiului în perioada următoare, mai ales din punct de vedere turistic, să creăm legături cu Bujoreniul şi Ocnele Mari, având pe raza localităţii obiective turistice, deci putem să ne evidenţiem pentru turismul monahal. Am realizat şi un centru de ceramică tot prin fonduri europene, astfel încât să promovăm cât mai mult localitatea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *