Mălaia, un spectacol al naturii, la fiecare pas

Munţi, dealuri, păduri, lacuri şi poieniţe, comuna Mălaia oferă vizitatorilor o zonă rurală autentică, având poveşti şi drumuri incredibile şi ameţitoare, mânăstiri vechi, încărcate de istorie, rezervaţii naturale de o frumuseţe impresionantă, peisaje şi trasee turistice spectaculoase.

Situată într-un cadru natural de o rară frumuseţe, localitatea face parte din mănunchiul celor şase aşezări ale Ţării Loviştei, pline de farmec datorită frumuseţii peisagistice, dar şi a vredniciei şi solidarităţii locuitorilor din nordul judeţului în faţa vitregiilor naturii şi a vâltorilor istoriei. Valea Lotrului este o zonă interesantă pentru toţi turiştii, încântaţi de zona plină de poveşti şi mistere, dar şi de peisajele deosebite şi aerul curat de aici. Bătrânii locului povestesc despre faptul că cele patru sate de pe Lotru – Brezoi, Mălaia, Voineasa şi Ciunget au fost întemeiate de cei patru haiduci: Breazu, Mălai, Voinea şi Ciungu care, obosiţi şi însetaţi, şi-au potolit setea cu apa din pârâul Lotru şi au decis să rămână în zonă.

Aşezată pe partea dreaptă a Lotrului, Mălaia are interesante şi vechi tradiţii. Numeroase documente au rămas mărturie despre existenţa acestor locuri şi despre locuitorii comunei. Atestată documentar în anul 1515, comuna s-a dezvoltat ca aşezare de moşneni, deţinând o suprafaţă importantă de teren montan. În centrul comunei se află Cişmeaua Sfânta Maria, construită de militarii Regimentului 5. Tot de aici porneşte vechea potecă spre plaiul Brătienilor, care urcă spre culmea centrală a Munţilor Căpăţânii: „Pe traseul potecii se află o cruce ridicată de Vintilă Brătianu şi de soţia sa, Lia, în memoria părinţilor şi familiei de politicieni şi cărturari Brătieni. Comuna are un deosebit potenţial turistic, iar din satul Ciunget se poate pătrunde în pitoreasca vale a Latoriţei, recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase văi din ţară. De asemenea, tot din satul Ciunget se poate aborda frumoasa culme a Târnovului. Amenajarea unui telecabine pentru a uşura accesul spre sectorul înalt al munţilor Zmeurăt –Priota ar crea condiţii mai bune pentru dezvoltarea turismului. Mălaia este un spectacol al naturii la fiecare pas”, spune primarul Gabriel Ţolea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *