Consiliul Judeţean are obligaţia să ducă o politică de dezvoltare integrată a judeţului

Constantin Rotaru, preşedintele Partidului Socialist Român a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a analizat modul în care a guvernat PSD, în cele opt luni de mandat. Care sunt cele mai mari piedici puse investitorului român, ce părere are despre modul în care este condus judeţul Vâlcea, dar şi multe alte lucruri interesante, aflăm în interviul de mai jos.
Impact real: Cum caracterizaţi cele opt luni de guvernare PSD?
Constantin Rotaru: Din păcate, nu prea putem vorbi de guvernare. Dacă nu putem vorbi de guvernare, nu putem vorbi sub nici o formă de o guvernare de stânga. Au trecut opt luni şi aş vrea să scot în evidenţă câteva realizări, câteva lucruri bune. Aici aş vorbi de salarizarea unitară: avem nevoie de un sistem unitar de salarizare, dar sunt intrigat de modul cum au gândit această măsură. Nu este vorba despre salarizare unitară, ba din contră, prin această lege funcţionarilor publici din cadrul autorităţilor locale şi judeţene li s-a creat posibilitatea să lucreze la stăpân. Acum, funcţionarii din primarii au un stăpân, şi acesta este primarul. Primarul este cel care hotărăşte ce salariu va avea funcţionarul public şi tot el hotărăşte dacă îl va mai ţine sau nu la serviciu, un lucru absolut incorect, anormal, şi putem spune chiar aberant. Ar trebui să întoarcem privirea spre noi şi să înţelegem că noi, ca oameni, suntem stăpâni în această ţară, suntem proprietari, iar cei care conduc temporar o instituţie a statului sunt în slujba noastră, şi nu stăpânii noştri. Dacă toată lumea ar gândi aşa, atunci lucrurile s-ar întoarce în favoarea noastră.
Impact real: Există şi măsuri bune, aplicate în programul de guvernare?
Constantin Rotaru: La sfârşitul lunii martie s-a eliminat plafonul CAS-ului şi CASS-ului, un lucru foarte bun. Partidul Socialist Roman este adeptul impozitului progresiv, dar, trecând peste faptul că nu am avut niciodată impozit progresiv, trebuie să constatăm că a fost şi este vorba despre o impozitare regresivă. Cei care au venituri mici plătesc impozite, iar cei care au venituri mari sau foarte mari plătesc tot mai puţine impozite. Totuşi, Codul Fiscal, timp de aproape 14 ani, a stabilit că cei care au venituri mai mari de cinci salarii medii pe economie să nu mai plătească CAS şi CASS. Întrebare: cum, tocmai cei care au venituri de miliarde de lei să nu plătească? Şi atunci, eu salut această măsură, din toate punctele de vedere. Totuşi, avem discuţii referitoare la pensiile nesimţite, la plafonarea indemnizaţiei pentru mămici, şi îi văd pe guvernanţi că încearcă să rezolve această problemă, dar nu ştiu cum. Iar eu sunt intrigat, şi chiar mi-am propus să chem Guvernul României în instanţă, pentru că cei cu pensii foarte mari şi mămicile cu indemnizaţii foarte mari nu au plătit CAS, şi atunci de ce să primească aceste pensii, sau aceste indemnizaţii? Există foarte multe persoane care, până când s-a eliminat plafonul au beneficiat de această măsură, şi nu este normal. Au eliminat plafonul, şi este foarte bine aşa, este chiar mai mult decât bun. De asemenea, mărirea salariului minim a fost o măsură foarte bună, dar, în rest, sunt şocat de „brambureala” guvernanţilor, care ies pe piaţă cu declaraţii absolut aiuritoare, şocante, care le fac lor rău, nu nouă. Asta înseamnă lipsă de profesionism.
Impact real: Personal, aţi reuşit să vă descurcaţi în mediul privat şi după ’89. Cum aţi caracteriza această perioadă, din postura investitorului care a vrut să-şi dezvolte o afacere în România?
Constantin Rotaru: Cea mai mare piedică pusă investitorului este determinată de acţiunea aceasta susţinută, de eliminare a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, este acţiunea aceasta, de eliminare a clasei mijlocii. Poate nu vă daţi seama cum adică eliminarea, când se tot vorbeşte de clasa mică şi mijlocie. Păi, atâta timp cât s-a permis să vină în România supermarketuri în centrul marilor oraşe, care aduc produse numai din afară, dintr-o dată tu nu mai ai ce produce. Ca mic întreprinzător, eu nu am nevoie ca statul român să mă ajute, vreau să nu desfăşoare acţiuni împotriva mea. Eu sunt adeptul ideii că celor care au funcţii de conducere în stat să li se interzică să folosească cuvântul „ajutor”, să fie eliminat acest cuvânt din toate actele normative, pentru că noi nu suntem cerşetorii Guvernului sau ai Consiliului Judeţean, sau ai primăriei. Cei care ne conduc au obligaţia să rezolve problemele, nu să acorde ajutoare. Aud toată ziua de ajutoarele sociale, au transformat până şi pensia într-un ajutor social, prin crearea acelei pensii minime. Pensia este un drept cuvenit. Dacă vine o inundaţie, nu trebuie să-i dai ajutor celui inundat, ci să îi rezolvi problemele şi îi plăteşti nişte pierderi create din lipsa ta de activitate. La această oră ar fi trebuit să nu mai avem nici o apă curgătoare neîndiguită.
Impact real: La ce să ne aşteptăm de la acest Guvern? Va reuşi Guvernul PSD să nu insele aşteptările romanilor?
Constantin Rotaru: La modul cum s-au întâmplat lucrurile în ultimele opt luni, am putea afirma mai degrabă că avem nişte oameni care iau salarii, dar care nu fac aproape nimic pentru ţară. Să nu vă aşteptaţi la nimic bun de la o autoritate care nu reuşeşte să înţeleagă că ai nevoie de o planificare a muncii. Eu, dacă aş fi astăzi numit prim-ministru, primul lucru pe care l-aş face ar fi să înfiinţez o autoritate sau o comisie naţională a planificării. L-am auzit pe domnul prim-ministru Tudose că trebuie să gândim pe termen lung. Perfect de acord! Dar, pentru asta, este nevoie de o autoritate care să se ocupe numai de planificare, să facă o diagnoză corectă a societăţii, şi să facă un plan de dezvoltare.
Impact real: La nivel local, sunteţi mulţumit de modul în care este condus judeţul Vâlcea?
Constantin Rotaru: La nivel de judeţ, deocamdată nu am ceva anume care să-mi fi sărit în ochi. Judeţul are alte responsabilităţi, judeţul ar trebui să integreze întreaga activitate la nivel judeţean. Vă dau un exemplu care nu îmi place: se toarnă asfalt în comune pe tot felul de uliţe, dar avem drumuri judeţene neasfaltate şi foarte prost întreţinute. Primesc răspunsuri că nu sunt bani pentru drumuri judeţene, dar sunt bani pentru drumuri comunale. Păi, sunteţi nebuni? Banii aceştia sunt împărţiţi de aceeaşi autoritate. Guvernanţii ar trebui să aloce bani pentru drumurile naţionale, apoi judeţene, şi numai apoi pentru cele comunale. Când văd că se toarnă asfalt pe uliţe şi drumul judeţean arată deplorabil, atunci sunt total împotriva politicii promovate de Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean trebuie să înţeleagă că au obligaţia să ducă o politică de dezvoltare integrată a judeţului. Consiliul Judeţean trebuie să ducă o politică integrată în ceea ce priveşte sănătatea, educaţia şi să nu se vorbească de bani, că bani au fost mereu, sunt şi acum, dar, din păcate, nu au fost eficient folosiţi.
Impact real: Ce ne puteţi spune despre municipiul Râmnicu Vâlcea? Sunt şi lucruri bune, care s-au întâmplat în ultima perioadă?
Constantin Rotaru: O să dau două exemple din municipiu, de care sunt mulţumit: este vorba despre ştrandul din Ostroveni, care arată mai bine decât înainte de 1989, şi acest lucru se datorează primăriei, şi pentru acest lucru îi felicit. Ştrandul ar fi trebuit să arate aşa cel puţin din anul 1992, dar, până anul trecut, a fost un dezastru. Ştrandul este un obiectiv extrem de important, care atrage chiar sute de mii de turişti din ţară, şi din acest moment ar trebui gândit la nivel macro. Ştrandul din Ostroveni poate să transforme Râmnicul în capitala turismului românesc. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, domnul primar ar trebui să aibă mai mult curaj, şi să schimbe puţin politica. Ar trebui dezvoltat cu baze de tratament subordonate primăriei, cu spaţii de cazare, să ai posibilitatea să oferi servicii pe parcursul întregului an. Al doilea lucru bun este că, în sfârşit, s-a mai făcut puţină curăţenie în centru. Personal, sunt foarte supărat pe proiectul din centru, din punctul meu de vedere proiectantul nu ar trebui să primească nici un leu, ba chiar să plătească despăgubiri. Să plătească şi cei care au semnat prima dată contractual cu proiectantul, pentru că nu se poate aşa ceva, este o mizerie!