Artă, tradiţie şi cântec popular la Festivalul păstoresc „La Izvorul Dorului”, de la Băbeni
Pe 2 şi 3 septembrie, oraşul Băbeni a fost capitala portului şi tradiţiilor strămoşeşti, folclorul românesc triumfând în cele două zile de sărbătoare. La Băbeni, în anul 1971 a fost iniţiată o amplă sărbătoare în cadrul căreia păstrători de folclor din întreaga ţară să poată prezenta obiceiurile şi tradiţiile multiseculare. Şi anul acesta, la cea de-a 46-a ediţie, Festivalul folcloric de inspiraţie pastorală „La Izvorul Dorului” s-a desfăşurat cu succes. Festivalul a început încă de săptămâna trecută, când a fost programată cea de-a 14 ediţie a memorialului preot Gheorghe Opriţescu, un turneu de fotbal dedicat tinerilor iubitori ai acestui sport. Peste 100 de copii din Rm Vâlcea şi Băbeni au fost prezenţi în cadrul acestui turneu desfăşurat la Băbeni. Sâmbăta, 2 septembrie, băbenarii au avut parte de bucuria dezvelirii bustului monumental al patriarhului Iustinian Marina, cel care şi-a început activitatea pastorală la Băbeni. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât ÎPS Varsanufie a oficiat slujba de sfinţire a bustului amplasat în zona parcului central. În contextul aceleiaşi manifestări s-au mai desfăşurat şi vernisajul taberei de pictură, ortodoxie şi artă, aflată şi ea la cea de-a 14-a ediţie şi a fost premiată laureata concursului naţional de poezie Dragoş Vrânceanu, aflat la cea de-a 8-a ediţie.
Parada portului popular a făcut deliciul publicului
Duminică, deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de cele 15 ansambluri folclorice din judeţele Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt, sau Sibiu, înfrăţite cu Babeniul prin port şi tradiţii, etalându-şi portul popular într-o paradă de zile mari, sub privirile admirative ale tuturor participanţilor. Printre invitaţii de seamă, alături de primarul Ştefan Bogdan s-au remarcat oficialităţile judeţului: prefectul judeţului, subprefectul Aurora Gherghina, vicepreşedintele CJ, Adrian Buşu, parlamentari, primari, care au avut posibilitatea să felicite administraţia locală pentru buna desfăşurare a festivalului păstrător de tradiţie şi artă populară. Ca o gazdă bună, primarul Ştefan Bogdan le-a mulţumit tuturor invitaţilor, dar şi ansamblurilor participante şi le-a promis că tradiţia portului şi cântecului popular se va păstra cu sfinţenie la Băbeni, şi în perioada care urmează.
Cuplurile „de aur”, premiate de administraţia locală
Momentul cel mai emoţionant al evenimentului a fost premierea cuplurilor care anul acesta au împlinit 50 de ani de căsătorie. Acestea au primit diplome şi premii în bani din partea administraţiei locale. Sărbătoarea a continuat în parcul din centrul localităţii, unde şi-au dat concursul ansamblurile populare invitate. Deschiderea spectacolului folcloric a fost făcută de ansamblul „Dor” din Băbeni, urmat de celelalte ansambluri invitate din Vaideeni, Horezu, Pietrari, dar şi ansamblurile din judeţele Sibiu (Tilişca, Cisnădie, Răşinari, Jina), Gorj (Baia de Fier, Polovragi, Novaci), Argeş (Corbi, Topoloveni, Mioveni), şi Olt (Balş). Seara, băbenarii au avut parte de un spectacol inedit, pe scena din parc şi-au făcut prezenta Alexandra Dicu, Ana-Maria Gheorghescu, Niculina Stoican, Adi de la Vâlcea şi Lora.
Evenimentul s-a finalizat, ca în fiecare an, cu un superb foc de artificii.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *