Liviu Dragnea pare că pescuieşte pe Marte, nu pe planeta Pământ, mai ales atunci când dispare ca măgarul în ceaţă, pentru a evita explicaţiile după câte o nouă gafă guvernamentală. La scurt timp după ce PSD a obţinut o victorie neaşteptată la alegeri, Dragnea aproape că împinge partidul şi, implicit, statul român la faliment politic şi economic. Una dintre ultimele afirmaţii ale liderului social-democrat ar putea stârni râsul, dacă nu ar fi, în realitate, de-a dreptul dramatică.
Dragnea îi sfătuia, zilele trecute, pe ambasadorii României să susţină cu toate forţele economia naţională peste hotare, ba chiar le sugera, condescendent, să sprijine exporturile de produse româneşti şi să atragă pe aici, pe la noi, prin curtea casei niscaiva investitori din Europa de Est, de Vest sau chiar – ţineţi-vă bine de scaun – chiar din Africa! Asta la doar câteva zile după ce afirmase, referitor la intervenţiile ambasadorilor străini pentru sprijinirea ţărilor din care provin că astfel de intervenţii i se par … îngrijorătoare şi că miros a acte de corupţie.
Dar, revenind la oile noastre … pardon, la economia noastră: păi măi, nene Dragnea, cam de cât timp nu ai mai fost să te plimbi pe la talpa ţării, şi să vezi cam cum stau lucrurile pe aici, pe la noi, pe jos? La care economie vă referiţi voi, oameni buni? La aceea pe care, de când aţi venit la putere o tocaţi sistematic, pentru a vă întreţine posturile călduţe şi salariile babane la stat? Sau poate la aceea pe care o vedeţi numai bună de muls prin noi taxe, impozite şi accize mărite, şi asupra căreia trimiteţi haitele de inspectori de la toate instituţiile statului în control? Nu, nu ne referim la firme precum Teldrum sau altele, care trăiesc bine mersi, atâta timp cât tăticii lor sunt plantaţi bine acolo unde trebuie, ne referim la puzderia de firme normale, care ţin în spate, pe lângă câteva milioane de angajaţi alte câteva milioane de funcţionari, care trăiesc pe spinarea muncii lor, a taxelor pe care le plătesc şi a amenzilor pe care le încasează. Da, surprinzător, în România, dacă nu ştiaţi, nu există doar investitori multinaţionali, care au venit să vă ia ceva, nu să vă dea din prea plinul sufletului şi buzunarului lor. Mai există şi firme mici şi mijlocii oneste, sau chiar ONG-uri care nu vă aduc la fel de multe voturi ca instituţiile bugetare (pe ai căror funcţionari îi puteţi şantaja cu pierderea locului de muncă), dar care vor şi ele să funcţioneze în România.
După ce s-a pus cu tunurile pe firmele mici, obligându-le să se alinieze tacit salariilor de la stat dacă nu vor să rămână fără oameni, actualul guvern a desfiinţat tot tacit firmele care angajau persoane cu handicap şi aproape toate ONG-urile care, în lipsa impozitului pe profit nu mai au de unde să încaseze cei 2% de la firme, bani din care supravieţuiau până acum. În curând, cu TVA-ul poprit la sursă, domnul Dragnea şi gaşca lui vor să desfiinţeze absolut toate firmele din România, pe care le suspectează, din start, că pungăşesc statul.
Prin toate aceste măsuri prin care, în realitate, orice guvern îşi taie singur creanga de sub picioare, acest domn ar putea înregistra performanţa unică de a prăbuşi partidul cel mai mare din România şi de a-l duce în pragul disoluţiei, în timp record. Unii dintre politicienii mai experimentaţi, cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu sau Adrian Năstase, de exemplu simt deja mirosul sângelui pe care îl emană marele PSD şi se pregătesc de luptă sau de fugă. Probabil va trebui foarte multă persuasiune şi foarte multe avantaje pe care PSD să i le ofere lui Tăriceanu, pentru a-l convinge să nu se arunce din barca guvernamentală care a început să ia apă, dar, chiar şi aşa, atunci când măsurile dezastruoase ale actualului Guvern îşi vor arăta efectele concrete, garantăm faptul că liderul ALDE îşi va strânge urgent jucăriile şi nu va mai face prea mulţi pureci prin coaliţie. Iar Adrian Năstase, scos cu forţa din scena politică, este acum mai proaspăt şi mai pregătit ca niciodată să preia comanda unui vas în plină furtună. Chiar şi Ponta a simţit că ceea ce urmează nu miroase a bine, şi a decis să devină pe faţă adversar al PSD, ca să aibă timp să-şi construiască o imagine solidă, din opoziţie.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *