Gheorghe Dumbravă: „Avem potenţial turistic, pe care îl vom dezvolta după finalizarea infrastructurii”

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Gheorghe Dumbravă administrează de numai 5 ani comuna Stoeneşti, fiind primarul ales la ultimele alegeri locale cu cel mai mare procent din ţară, 94%. În interviul care urmează povesteşte despre cum a început şi cum a reuşit să atragă fonduri de peste 15 milioane de euro într-un timp atât de scurt. Ce proiecte pregăteşte în vederea modernizării infrastructurii locale, dar şi când putem vorbi despre o promovare şi din punct de vedere turistic a localităţii Stoeneşti, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte aţi reuşit să obţineţi în vederea finanţării, prin PNDL-2, pentru dezvoltarea infrastructurii la Stoeneşti?

Gheorghe Dumbravă: Am avut depuse şase proiecte şi ne-au fost finanţate trei. Vreau să spun că sunt chiar mulţumit, având în vedere că, în 2012, când am preluat frâiele acestei administraţii locale mi-am propus să alimentăm cu apă şi canalizare întreaga localitate, lucru care, după selectarea proiectelor pe O.G. 28, mă aduce în stadiul pe care mi-l doream. Am primit un proiect pentru extinderea canalizării în satele unde aveam apă, dar nu aveam canalizare, iar suma este una frumoasă, respectiv 130 de miliarde de lei vechi. Apoi am prins alimentarea cu apă în ultimul sat, Zmeurătu, în care nu aveam apă deloc, proiect care a primit o finanţare de 23 de miliarde. Cel de-al treilea proiect vizează dotarea cu calculatoare, videoproiectoare şi mobilier şcolar a Şcolii gimnaziale din Stoeneşti, un proiect de aproape 2 miliarde de lei vechi.

 

Impact real: Ce prevedeau celelalte proiecte care nu au fost prinse la finanţare?

Gheorghe Dumbravă: Spuneam că sunt foarte mulţumit, pe de-o parte, iar pe cealaltă parte sunt nemulţumit de faptul că, din două proiecte care vizează modernizarea drumurilor nu am prins la finanţare nici unul. Iar cel de-al treilea cuprindea modernizarea iluminatului public în localitate, deoarece lămpile noastre sunt, pe alocuri, rudimentare, şi mi-aş fi dorit şi eu un iluminat modern, pe lămpi cu Led. Dezamăgirea este la drumuri, dar cred că, la acest capitol m-aş fi grăbit puţin, în condiţiile în care aş fi turnat asfalt, deşi aveam zone unde nu aveam introdusă canalizarea. Mi s-a părut că şi ministerul a avut o gândire sănătoasă, deoarece mi s-a trimis o adresă prin care am fost întrebat dacă există canalizare pe drumurile pe care doresc să le asfaltez, iar eu am răspuns cu sinceritate că nu în totalitate. Sper ca şi oamenii care ar fi putut să beneficieze de aceste proiecte de asfaltare să înţeleagă acest lucru, şi să mai aibă puţină răbdare. Am înţeles că va mai exista un PNDL-3, şi poate o să primim şi noi un proiect pentru drumuri.

 

Impact real: Zilele trecute aţi primit vizita preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu. Cu ce ocazie, pe la Stoeneşti?

Gheorghe Dumbravă: Vizita domnului preşedinte a fost legată, cred, de faptul că avem o lucrare de modernizare a unor poduri, pe fosta O.G. 7, o investiţie începută în 2007. Când am devenit primar, în 2012, am stopat lucrarea la primul pod şi le-am demarat pe celelalte patru, care mi s-au părut de mult mai mare importanţă. Locuitorii din satul Piscu-Mare trebuie să înţeleagă că, la 500 de metri de locul unde ar fi trebuit construit acest pod mai este un alt pod, deci aveau o cale de acces peste pârâu. Cred că domnul preşedinte a venit să vadă evoluţia lucrării, deoarece constructorul este RAJDP Vâlcea, regie aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Domnul Vălimăreanu l-a asigurat pe domnul preşedinte că într-o lună va finaliza această lucrare. Chiar dacă a durat mulţi ani, ne bucurăm astăzi de o investiţie mare, care a cuprins patru poduri şi două punţi pietonale.

 

Impact real: O poveste de succes pentru comuna Stoeneşti sunt fondurile europene. Se pliază comuna Stoeneşti condiţiilor de accesare a banilor europeni, în acest exerciţiu financiar?

Gheorghe Dumbravă: Anul trecut am făcut un studiu de fezabilitate pentru un proiect de modernizare de drumuri care, din păcate, nu a întrunit punctajul deoarece nu aveam gară. Condiţiile nu aş spune că sunt drastice, aşa s-au făcut ghidurile de finanţare, însă ar fi trebuit să fim anunţaţi mai din timp de acest lucru şi nu ne-am mai fi chinuit, pentru că eu ştiam că nu am gară la Stoeneşti. De curând am mai făcut un proiect pentru zona montană, pe măsura 7.2, care cuprindea 6,5 kilometri de drumuri asfaltate însă, spre dezamăgirea mea, nu am întrunit punctajul, din cauza coeficientului de comună şi a faptului că avem foarte multe drumuri. Aici nu prea înţeleg: noi avem 100 de kilometri de drumuri şi uliţe săteşti şi au luat punctaj mai mare localităţile care au mai puţini kilometri. Aici nu înţeleg, mi se pare o gândire mai puţin sănătoasă. Pe măsura 7.2 am prins şi noi două proiecte, iar la 14 iunie am semnat contractul de finanţare pentru apă şi canalizare în cele cinci sate din fosta comună Cacova. Acum suntem în procedura de licitaţie. Valoarea proiectului este de 2,5 milioane de euro. Cel de-al doilea proiect cuprinde construirea unei grădiniţe în satul Dobriceni, în valoare de 500.000 de euro. Am primit vizita în teren şi aşteptăm să fim chemaţi să semnăm contractul de finanţare şi pentru acest obiectiv.

 

Impact real: Bugetul local permite şi mici investiţii?

Gheorghe Dumbravă: Zilele trecute am aprobat să asfaltăm un kilometru de drum, 500 de metri în satul Gruieni şi încă 500 în satul Suseni. Avem câteva pante acolo unde oamenii întâmpină dificultăţi şi sunt nemulţumiţi. Am decis să folosim banii din excedentul bugetar pentru a reabilita aceste două drumuri. Este vorba de aproximativ 4 miliarde, care se vor folosi pentru asfaltarea acestor drumuri. Aşteptăm şi noi, ca şi celelalte localităţi, o rectificare bugetară pozitivă şi chiar l-am rugat pe domnul preşedinte Constantin Rădulescu să nu uite şi de Stoeneşti, pentru că avem aceste lucrări, de 3 milioane de euro, bani europeni, la care noi trebuie să asigurăm TVA-ul şi, spre surprinderea mea, domnul preşedinte era informat de aceste investiţii pe care urmează să le derulăm şi de nevoile noastre.

 

Impact real: Comuna Stoeneşti s-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani. Sunteţi mulţumit de realizări?

Gheorghe Dumbravă: În principiu sunt mulţumit de realizări, însă, dacă mă întreabă cineva ce mă nemulţumeşte cel mai tare, răspunsul meu ar fi faptul că nu avem drumurile asfaltate. Vă spuneam că avem 100 de kilometri de drumuri şi abia dacă avem 15 kilometri de asfalt. Zilele trecute am finalizat 2 kilometri şi, într-o lună se vor finaliza şi ceilalţi 2 kilometri din proiectul prin PNDL-1. Avem în derulare un proiect care cuprinde 4 kilometri de asfalt şi încă 4 de ranforsare. Comuna se dezvoltă, mergem înainte, deşi este mai greu cu asfaltarea, şi oamenii pun tot mai multă presiune pe mine, pentru asfaltarea drumurilor. Noi le-am luat în ordinea în care trebuia: apă, canalizare şi apoi drumuri, pentru că aşa este normal. Din păcate, oamenii nu mai au răbdare, vor şi ei asfalt. Eu ştiu că am treisprezece sate, şi nu am ocolit nici un sat în detrimentul altuia. Aşa s-a pornit, iar investiţiile sunt de durată, deşi ne-am dori să fie aduse toate la acelaşi nivel. Eu sper ca, la finele anului 2018 să finalizăm cu apa şi canalizarea în comuna Stoeneşti, şi să ne centrăm atenţia pe asfaltare.

 

Impact real: Aţi făcut un calcul în ceea ce priveşte valoarea tuturor investiţiilor atrase pentru dezvoltarea localităţii Stoeneşti?

Gheorghe Dumbravă: Cred că sunt undeva la 10 milioane de euro, şi încă 5 milioane sunt în aşteptare. Este o sumă frumoasă, zic eu, ţinând cont că este vorba de doar 5 ani de la preluarea funcţiei de primar. Îmi doresc mai mult, îmi doresc să fie dezvoltat fiecare sat în parte, să avem o infrastructură bine pusă la punct, pentru că cetăţenii noştri merită să ducă şi ei un trai mai bun. În trecut, comuna Stoeneşti a fost vitregită de fonduri şi a venit momentul să nu se mai întâmple asta.

 

Impact real: Cum vedeţi o dezvoltare a localităţii şi din punct de vedere turistic?

Gheorghe Dumbravă: Am idei pe care nu vreau să le dezvolt până nu vom termina cu lucrările de infrastructură, deoarece avem şi noi ape valoroase, dar mă opresc aici cu declaraţiile. Pot să vă spun faptul că avem potenţial turistic, dar pe care încă nu suntem pregătiţi să-l dezvoltăm, deoarece prioritatea noastră este finalizarea infrastructurii. Acest potenţial turistic poate fi dezvoltat mai târziu. Nu putem vorbi despre turism atâta timp cât noi nu avem apă şi canalizare în toată localitatea. Luăm lucrurile treptat şi, cu siguranţă, în câţiva ani şi localitatea noastră va avea un cuvânt de spus pe harta judeţului Vâlcea, şi din punct de vedere turistic.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *