Sorin Romcescu: „De acum înainte, prioritară va fi dezvoltarea turistică a localităţii Slătioara”

Primarul localităţii Slătioara, Sorin Romcescu a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru atragerea de noi investitori. Ce îşi mai doreşte în materie de proiecte şi ce viziune are, pentru dezvoltarea turistică a localităţii, aflăm de la primarul Sorin Romcescu în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte pentru modernizarea infrastructurii aţi depus în vederea finanţării, prin PNDL-2?

Sorin Romcescu: Noi am avut depuse trei proiecte pentru infrastructura de drumuri, ultimele din această categorie, pe care le-am şi împărţit în trei, tocmai în ideea de a nu pune în pericol finanţarea, adică poate eu să obţin 20 de kilometri şi altul deloc. Le-am împărţit pe sectoare, categorii de drumuri şi am reuşit să prindem finanţare pentru un proiect care cuprinde aproape 4 kilometri de drumuri comunale în satul Goruneşti. Este un proiect care vizează patru drumuri, asfaltarea drumului Gresarea pe o lungime de 2,9 kilometri, Broşteni – 413 de metri, Troi?a – 211 metri şi Troi?a-sat – 420 de metri, cu rigole şi tot ce trebuie. Cu aceste drumuri, care se vor asfalta vom închide infrastructura, în satul Goruneşti. Tot pe acest program, PNDL-2, am mai prins o investiţie foarte importantă pentru comună, este vorba despre construirea unui dispensar medical care va fi amplasat într-o altă locaţie, pe platoul Slătioare, acolo unde am făcut acel PUZ pentru dezvoltarea infrastructurii. Este o investiţie mare, cu patru cabinete medicale, cabinet stomatologic şi două garsoniere pentru medicii care îşi vor desfăşura activitatea acolo. Dispensarul pe care noi îl avem este foarte vechi, construit în 1933 şi, deşi l-am reabilitat mereu, era nevoie de o astfel de investiţie în localitate.

 

Impact real: La ce valoare se ridică cele două proiecte?

Sorin Romcescu: Dispensarul uman are o valoare de peste 25 de miliarde de lei vechi, iar proiectul de asfaltare se ridică la aproximativ 36 de miliarde de lei vechi. Revenind la ce am spus anterior, noi am avut depuse trei proiecte pe infrastructura de drumuri, celelalte două se refereau la asfaltarea a 4,8 kilometri de drumuri în satul Milostea şi încă un proiect de 6,2 kilometri, în satul Slătioara. Cu siguranţă le va veni şi lor rândul şi, aşa cum vă spuneam, cu aceste două proiecte vom închide infrastructura de drumuri în comuna Slătioara, drumuri care, însumate, totalizează 110 kilometri. Suntem la ultimii kilometri de drumuri care trebuie asfaltaţi. Avem drumul judeţean care a fost finalizat şi, pe această cale, vreau să mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu şi RAJDP Vâlcea, că s-au implicat şi, în două faze, s-a asfaltat şi acest drum, până la Vaideeni, unde intră în DJ Racovi?a-Horezu. Acest DJ 676 are aproape 25 de kilometri şi partea Slătioarei este asfaltată, urmând ca, în viitorul apropiat, să se asfalteze şi restul drumului, până la Lădeşti.

 

Impact real: Trăgând linie, aţi reuşit să asfaltaţi peste 100 de kilometri de drumuri comunale în perioada mandatelor dumneavoastră. Ce urmează?

Sorin Romcescu: Sunt foarte multe drumuri asfaltate, nici mie nu îmi vine să cred. În satul Rugetu, pe proiectul de 8,5 kilometri avem toată infrastructura bine pusă la punct, apă, canalizare, iluminat public, cămin cultural şi tot ce mai trebuie. Acum am depus un proiect prin GAL Horezu pentru şcoala din acest sat, prin care vom amenaja un teren sintetic pentru copiii de acolo şi un parc de joacă. Aşteptăm răspunsul de la AFIR Craiova, să putem realiza această investiţie. Dacă veniţi seara în localitate, veţi rămâne impresionaţi de câţi copii se joacă pe aceste terenuri. Vin şi din localităţile limitrofe tineri să joace fotbal, şi acest lucru ne bucură. Ce ne mai dorim? Sunt foarte multe investiţii pe care le mai putem realiza.

 

Impact real: Care este secretul realizării atâtor investiţii?

Sorin Romcescu: Nu cred că este un secret. Important este să ai poftă de muncă, o echipă cu care să poţi lucra şi colaboratori de nădejde, pe care să te poţi baza la aceste proiecte, pentru că, din bugetul local nu poţi realiza investiţii mari. Dacă nu ar exista fonduri externe şi guvernamentale, aceste lucruri nu se pot realiza. Bătaia peştelui este pe aceste fonduri externe. Am mai spus-o şi o repet: este perioada în care, dacă nu accesezi fonduri, vei rămâne jos, ca localitate. Văd acest lucru după zece ani, că au rămas în urmă comune mari care nu au alimentare cu apă, canalizare sau drumuri. Secretul este munca, oamenii cu care colaborezi şi să ai şi nişte cunoştinţe economice şi administrative, pentru că nu poţi să faci ceva într-o localitate din nimic, adică fără să ai habar de nimic. Trebuie să fie până la urmă şi o selecţie, fiecare să se gândească bine, atunci când decide să candideze, încât să poată realiza ceva pentru comunitate.

 

Impact real: Majoritatea primarilor dau vina pe politic, atunci când nu reuşesc să realizeze proiecte. Cât de mult poate influenţa politicul dezvoltarea unei localităţi?

Sorin Romcescu: Nu există! Eu am fost primar în trei regimuri şi în toate guvernările am avut proiecte. Am avut în 2008 un proiect european în valoare de 2,5 milioane de euro, deşi nu era partidul meu la guvernare. Au existat şi programe naţionale de care şi noi am beneficiat. Vă spun că trebuie să ai capacitatea de a şti ce vrei să faci, să te orientezi asupra dezvoltării uniforme a întregii localităţi, nu să te apuci întâi de drumuri şi apoi să spargi asfaltul pentru a băga canalizarea. Există un flux al lucrărilor, să începi de jos şi să ajungi undeva, deasupra. Aceasta a fost viziunea mea, am reuşit, şi mă bucur. Am avut şi un Consiliu Local care m-a sprijinit, dar şi o echipă în primărie cu care am colaborat foarte bine.

 

Impact real: O poveste de succes la Slătioara sunt fondurile europene. Ce alte proiecte vă mai doriţi, din fonduri externe?

Sorin Romcescu: Normal că îmi doresc. Pregătim două proiecte. Am depus deja la Agenţia Fondului de Mediu un proiect pentru nutrienţi. Ce înseamnă acest proiect? Gunoiul de grajd, fiind la noi o zonă de creştere a animalelor se va colecta, se va recicla şi va fi dat înapoi oamenilor, pentru a-l folosi ca îngrăşământ pe terenurile agricole. Prin acest proiect se vor achiziţiona şi câteva utilaje. Valoarea investiţiei se va ridica la un milion de euro. Mi s-a părut un proiect interesant, şi aşteptăm răspunsul celor de la Agenţie. Pe fonduri europene mi-aş dori foarte mult un parc de agrement. Am avut discuţii cu nişte arhitecţi, şi lucrăm pentru un astfel de proiect.

 

Impact real: Concret, ce va cuprinde acest parc de agrement?

Sorin Romcescu: Aici, pe platou, unde sunt bazinele de apă, noi avem un izvor cu apă sărată, şi mi-aş dori să amenajăm zona, dar nu aşa cum este la Ocne. Aş vrea să existe mai multe bazine mai mici, amenajate individual, unde să poţi sta într-un cadru mai intim, nu cu încă 50 de persoane. Tot acolo ne-am mai dori să putem face un ştrand normal, pentru că nu există în zonă, şi vă spun că poziţia extraordinară ar face ca un astfel de proiect să fie viabil. Vom amenaja şi spaţii de recreere, nu o zonă foarte mare, dar să fie ceva frumos, cu bun gust. Treptat, se va dezvolta şi zona pentru care am făcut acest PUZ. Am zis să începem tot noi, administraţia locală să dezvoltăm zona, să creăm o bază, pentru ca cei care vor veni să construiască în zona respectivă să nu spună că şi-au început construcţiile în câmp. Avem lotizările făcute, vom pune la dispoziţie terenuri de 2.000-3.000 de metri pătraţi pentru cei care vor veni să investească la Slătioara. Deocamdată nu există axa de finanţare deschisă pentru un astfel de proiect, dar noi lucrăm la el, urmărim şi, în cazul în care vor apărea oportunităţi de finanţare, îl vom depune cu fonduri europene. Dacă vom reuşi acest proiect, veţi vedea că zona dintre Milostea şi Slătioara va da o nouă faţă localităţii Slătioara. Este un proiect pe care eu mi-l doresc foarte mult, un proiect care ar crea locuri de muncă şi care ar dezvolta şi din punct de vedere turistic localitatea, mai ales că drumul acesta duce către Transalpina. Dacă, până acum a fost prioritară infrastructura, de acum înainte ne dorim o dezvoltare turistică a localităţii.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *