De Ziua comunei Costeşti,  sute de enoriaşi au participat la sfinţirea Bisericii de la Pietreni

Pe 7 octombrie, comuna Costeşti a îmbrăcat straie de sărbătoare. Anul acesta, manifestarea cultural-artistică „La obârşie, la izvoare” a ajuns la cea de-a 12 –a ediţie şi i-a readus pe meleagurile natale pe fiii satului, sub atenta organizare a primăriei şi a Consiliului Local Costeşti. Localitatea a împlinit 505 ani de atestare documentară, iar administraţia locală s-a pregătit temeinic pentru sărbătorirea evenimentului. Totodată, curtea Bisericii de la Pietreni a devenit neîncăpătoare sâmbătă dimineaţa, când sute de oameni au venit să asiste la resfinţirea lăcaşului de cult.

 

Biserica „Sf. Nicolae – 44 de izvoare”, resfinţită după 316 ani

 

Ploaia nu i-a împiedicat pe localnici să ia parte, în număr mare, la sfinţirea Bisericii cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” – 44 de izvoare (Schitul de sub Piatră), din satul Pietreni. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoara. La slujba de sfinţire au luat parte, în număr foarte mare şi oficialităţile judeţului. Au fost prezenţi preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, subprefectul Aurora Gherghina, parlamentarii PSD Vasile Cocoş, Eugen Neaţă, Ovidiu Popa, Bogdan Matei, precum şi consilieri judeţeni şi locali.

Cunoscută şi sub numele de Schitul de Sub Piatră (nume pe care l-a luat de la stânca vecină, numită Piatra Dragnei) sau Schitul 44 de izvoare (numărate de principele Carol în 1935), Biserica a fost ridicată din temelie în anul 1701, de neobositul egumen Ştefan, al Mănăstirii Bistriţa, cel care este şi ctitorul Schitului Păpuşa (1712). Biserica a fost grav afectată de cutremurele din 1977 şi 1986, astfel că avea nevoie urgentă de reabilitare. În anul 2010, cu sprijinul Ministerul Culturii – Direcţia Monumente Istorice, biserica intra într-un amplu proces de restaurare şi consolidare cu promisiunea că, după terminarea lucrărilor de consolidare, se va restaura pictura murală, fiind redată astfel circuitului turistic una dintre valoroasele monumente ale artei şi arhitecturii ecleziastice vâlcene: „Biserica pe care o sfinţim astăzi a fost construită în anul 1701 şi i se mai spune şi Schitul de sub Piatră, Schitul 40 de izvoare sau Schitul 44 izvoare. Se spune că, atunci când Carol I a venit la Pietreni a numărat 40 de izvoare, iar Regina Maria a numărat 44 de izvoare care veneau din munte. Biserica se resfinţeşte astăzi, în urma unei consolidări care a fost făcută în urmă cu zece ani. Am aşteptat o minune să putem face şi pictura, numai că pictura are ceva probleme legate de frescă. Este foarte greu de restaurat, iar costurile sunt foarte mari, 6-7 miliarde de lei vechi. Deocamdată nu avem banii aceştia, şi încercăm pe viitor să identificăm o altă sursă de finanţare. Ţinând cont de faptul că nu s-au mai ţinut slujbe de mulţi ani, am hotărât să o resfinţim, să o legăm de ziua comunei. Nu sunt supărat că a plouat astăzi, ploaia înseamnă belşug”, ne-a declarat primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu. După slujbă, toţi localnicii, dar şi oficialităţile judeţului au fost poftiţi la masă şi serviţi cu bucate tradiţionale.

Petrică Mîţu-Stoian şi Fetele de la Căpâlna, deliciul publicului

În continuare, administraţia locală condusă de primarul Toma Peştereanu a premiat cuplurile de aur ale localităţii, iar după-amiaza a fost dedicată jocului şi cântecului popular. În program a avut loc şi o paradă a portului popular, care s-a desfăşurat sub privirile admirative ale invitaţilor. Un alt moment de atracţie l-a constituit spectacolul folcloric susţinut de renumitele ansambluri Mioriţa de la Vaideeni, alături de ansamblul gazdă Floricica, dar şi alte ansambluri din ţară, cum ar fi „Fetele de la Căpâlna” din Jidvei, judeţul Alba sau „Zestrea Branului”, din Braşov. Printre invitaţii de seamă, în acest an se numără Petrică Mîţu Stoian, care a încântat publicul prezent printr-un concert de muzică populară: „Din cauza ploii a trebuit să mai restrângem programul, este vorba de cross-ul cu biciclete pe care îl vom ţine săptămâna viitoare, iar spectacolul s-a derulat în mare parte la Căminul Cultural, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe localnici să fie prezenţi în număr foarte mare”, a mai spus primarul Peştereanu.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *