Conform ultimului recensământului efectuat, populaţia comunei Milcoiu este în scădere faţă de recensământul anterior, ridicându-se la 1.200 de locuitori. Această scădere demografică este una dintre cauzele pentru care la Milcoiu nu se va atrage nici un proiect european, pana în anul 2020. Astfel de comune sunt excluse de la finanţări nerambursabile, întrucât criteriile prevăzute în ghidurile solicitantului nu le permit nici măcar să obţină punctajul minim, de 50 de puncte. Altfel spus, satele cu populaţie sub 2000 de locuitori, care nu au acces la drumuri naţionale sau europene şi nu au gară vor rămâne în continuare rupte de restul lumii. Primarul din Milcoiu s-a resemnat deja, dar spune că nu înţelege de ce populaţia din mediul rural este lăsată în subdezvoltare: „Noi am spus adio banilor europeni din cauza condiţiilor „ draconice” impuse în programele europene. Localitatea Milcoiu nu are gară, nu are monumente istorice, iar scăderea demografică este un alt impediment. Singura speranţă este cea a banilor guvernamentali”, ne-a declarat primarul din Milcoiu, Daniel Muşat.

Singura speranţă rămân fondurile guvernamentale

Administraţia locală din comuna Milcoiu şi-a pus mari speranţe în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a 2-a, considerând că este singura şansă ca infrastructura din localitate să fie modernizată. Astfel, primarul Daniel Muşat a întocmit nu mai puţin de şapte proiecte pe care le-a depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea obţinerii de fonduri.
Extinderea reţelei de apă, canalizare, asfaltări de drumuri, modernizarea iluminatului public, dar şi regularizarea Văii Comanca sunt proiectele depuse. Reprezentanţii Guvernului au considerat, însă, că la Milcoiu sunt prioritare proiectele pentru extinderea reţelei de distribuţie în satul Ciuteşti Lunca, modernizarea drumului comunal 27 prin asfaltare, construirea podeţelor pe Valea Comancăi şi asfaltarea drumurilor comunale. Pentru celelalte proiecte, primarul Daniel Muşat va trebui să găsească o altă sursă de finanţare, dacă vrea să le realizeze în următorii ani: „Am fost la Ministerul Dezvoltării să văd dacă pentru aceste proiecte sunt fonduri, deoarece puţine sunt localităţile din judeţul nostru unde în prezent se lucrează. Dacă situaţia o va ţine multă vreme aşa, firmele constructoare vor intra în colaps. La Ministerul Dezvoltării mi s-a spus că nu sunt bani pentru demararea nici unei investiţii, în acest moment. Noi am depus un număr de 7 proiecte, dintre care ni s-au aprobat 4 investiţii. Am avut un proiect depus pentru regularizarea Văii Comanca, dar nu s-a finalizat. De câte ori plouă mai puternic, acest pârâu mătură totul în cale. În schimb, ni s-au aprobat construirea a şapte podeţe pe această vale. Dar, dacă regularizarea Văii Comanca nu se va face înainte, la primele precipitaţii mai puternice, ploaia va spulbera podeţele pe care le vom construi”, spune primarul din Milcoiu.

Peisaje deosebite, pe Valea Comanca
În opinia primarului, înfiinţarea sistemului de apă în satul Cituteşti, asfaltarea străzilor, iluminatul şi regularizarea Văii Comanca erau proiecte extrem de importante, pentru care Ministerul Dezvoltării trebuia să aloce fonduri localităţii Milcoiu: „Toate cele şapte proiecte depuse trebuiau finanţate. Comunitatea nu mai are răbdare. În satul Valea Comanca oamenii vor asfalt pe drumurile comunale şi curent electric. Vor să păstreze zona aşa cum este, sălbatică, deoarece în acest sat vin din toată ţara apicultori cu stupii pe întreg sezonul. Valea Comanca este o zonă mirifică a localităţii Milcoiu, aproape necunoscută, ar putea fi un loc de atracţie turistică a zonei”, este de părere primarul. Peisajul este sălbatic, o explozie de vegetaţie de un verde crud care oferă o imagine unică. Satul, cu case ascunse în frumoasa Vale a Comancăi propune peisaje rupte din tablouri care supun sufletul privitorului: „Pentru atragerea turiştilor, în acest sat de poveste am amenajat o zonă pentru picnic. În această explozie de vegetaţie apa ţâşneşte din izvoare cu acelaşi debit, indiferent de seceta verilor. Voi încerca să captez aceste izvoare şi să duc acest surplus de apă în zonele unde debitul reţelei este o problemă”, spune primarul.

Daniel Muşat: „În opinia guvernanţilor şi a Uniunii Europene, localităţile mici trebuie să moară”

Deşi aproape toate localităţile rurale au nevoie de asfalt pe drumuri, Programul Naţional de Dezvoltare Locală a prevăzut ca fiind prioritare aducţiunile de apă şi canalizare în localităţile cu o populaţie de peste 2000 de locuitori. În această situaţie, Daniel Muşat este supărat pentru că Ministerul Dezvoltării nu a finanţat nici asfaltarea străzilor, dar nici finalizarea lucrărilor reţelei de canalizare, din cauza scăderii demografice: „Am ajuns la Ministerul Dezvoltării, la directorul general Oana Ţenea şi i-am spus care sunt problemele proiectului de canalizare din localitate, o investiţie începută de acum patru ani care este nefinalizată, şi pentru care nu ni s-au mai alocat fonduri în vederea finalizării lucrărilor, deoarece localitatea nu are peste 2000 de locuitori. În opinia guvernanţilor şi a Uniunii Europene, aceste localităţi mici trebuie să moară, este lege dată, să nu se mai aloce fonduri pentru aceste comunităţi. Eu sunt de acord, însă în momentul în care, în localitatea Milcoiu lucrările la reţeaua de canalizare sunt începute şi realizate în procent de 70%, nu înţeleg de ce nu se mai dau în continuare bani pentru finalizarea investiţiei. Valoarea necesară finalizării investiţiei este de aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Noi am alocat 7 miliarde din bugetul local, şi o să mai aloc fonduri cât se vor mai putea, pentru că nu vreau să plece constructorul din localitate şi să mă lase cu lucrările nefăcute. Luna viitoare am mai economist încă un miliard, pe care îl voi da constructorului. În urma facturilor emise avem restanţe în valoare de 4 miliarde de lei pentru lucrările executate de constructor, şi acest lucru este o mare îngrijare pentru mine. Am mare noroc pentru că avem un constructor care a înţeles că această lucrare nu se poate abandona. Risc din nou, pentru că legea spune să nu demarez lucrări fără acoperire financiară, însă nu sunt singur în această situaţie”, declară primarul din Milcoiu.

Proiect de canalizare aprobat la finanţare după şapte ani

Reţeaua de canalizare se întinde pe o lungime de 46 de kilometri. Daniel Muşat afirmă că localitatea este prinsă şi în master planul judeţului cu extinderi pentru reţeaua de apă şi canalizare, pentru care se vor aloca aproximativ 4 miliarde de lei. Proiectul acestei reţele de canalizare a fost depus mai întâi pe Măsura 3.2.2, din fonduri europene, alături de proiectul pentru modernizarea drumurilor şi construirea unui cămin cultural în localitate, declarat eligibil, dar fără finanţare: „Am depus pe Măsura 3.2.2 fonduri europene acest proiect de canalizare, pentru care am primit răspuns după şapte ani că a intrat la finanţare. M-am închinat, a fost un şoc pentru mine. În mintea lor trebuia să las localitatea fără apă, canalizare şi fără asfalt pe acele drumuri. Când eu am primit telefon de la AFIR Craiova, spunându-mi ca proiectul depus pe Măsura 3.2.2. a intrat la finanţare, asfaltul pe drumurile prinse în acel proiect era finalizat de mult”, a mai declarat primarul din Milcoiu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *