Bătălia de la Posada, comemorata pe 21-22 octombrie la Perişani

Pe locul unde Basarab I, Întemeietorul Ţării Româneşti, a scris actul de naştere al României de astăzi, administraţia publică din Perişani sărbătoreşte în fiecare an, cu mare cinste „Posada Perişani”, un important eveniment istoric, pentru ca răsunătoarea victorie obţinută în anul 1330 de oastea lui Basarab I, întemeietorul Ţării Româneşti, împotriva armatei mult mai modernă a regelui ungar, prinţul Carol Robert de Anjou să rămână vie în memoria oamenilor. Astfel ca, pe 21-22 octombrie locuitorii din Tara Loviștei şi vâlcenii sărbătoresc 687 de ani de la desfăşurarea celei mai sângeroase bătălii şi a celei mai mari victorii din istoria Europei secolului al XIV-lea, care a avut loc în Pripoarele Perișanilor.
Ion Sandu:” Această comemorare a ajuns sărbătoarea istorică a judeţului şi a întregii naţiuni române”
Şi pentru că sărbătoarea să fie marcată ca la carte, primarul Ion Sandu a pregătit un program special. Evenimentul debutează în ziua de sâmbăta, 21 octombrie, începând cu orele 10.00 cu un concurs județean școlar istorico-geografic cu tema Posada 1330, derulat în cadrul Școlii Profesionale Perișani, sub coordonarea directorului Buican Constantin și a profesorului de istorie Radu Constantin. Vor urma dezbateri istorice Posada 1330 și Perișani 1916, ce se vor derula în sediul Căminului Cultural Perișani, susținut de profesori de istorie ai județului, academicieni, istorici și oameni de cultură din România. De la orele 17.00, este programat Festivalul luminii prezentat de Centrul local de cercetași din Perișani, pe Insula Posada de la Centrul de Informare și promovare turistică Perișani.
„În fiecare an din anul 2000 şi în mod mai special din anul 2004 de când sunt primar la Perişani se sărbătoreşte cu mult fast comemorarea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în marea bătălie dintre oştenii lui Basarab I Întemeietorul Ţării Româneşti şi ai Regelui maghiar Carol Robert de Anjou, din 9-12 noiembrie 1330. De fapt această comemorare a depăşit limita cadrului local ajungând să fie sărbătoarea istorică a judeţului Vâlcea, a întregii naţiuni române căci la acest eveniment participă istorici de marcă ai Academiei Române, oameni de cultură din toată regiunea judeţului Vâlcea şi din afara lui, din politică şi administraţia judeţeană sau naţională şi mulţi alţii veniţi de pretutindeni să sărbătorească alături de noi perişănenii locul unde în urmă cu 687 de ani, se scria actul de naştere al românilor de astăzi. Pe lângă comemorarea eroilor lui Basarab I, vom comemora şi eroii căzuţi la Perişani în Primul Război Mondial în toamna anului 1916. Pentru toate, acestea vă invit dragi prieteni ca în zilele de 21 şi 22 octombrie să fiţi din nou alături de noi, băştinaşii ai acestor locuri pline de istorie, să sărbătorim cum se cuvine memoria acelor oameni bravi ce şi-au dăruit viaţa ca să ne fie nouă urmaşii lor, astăzi bine”, este invitaţia adresată de primarul localităţii, Ion Sandu.
Paradă militară la Statuia lui Basarab 1
Duminică, începând cu orele 10.00 va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, în cadrul căruia vor susţine alocuţiuni primarul localităţii Perişani, Ion Sandu, precum şi oficialităţile judeţului. De la orele 12.00 se va desfăşura programul cultural-artistic Posada 1330, prezentat de elevii școlilor din Perișani, urmat de ceremonia militară şi religioasă la Statuia lui Basarb I de la Posada, comemorarea eroilor căzuți pe câmpul de luptă la Perișani în anii 1330 și 1916-Intonarea Imnului Eroilor, cântece eroice, Te Deum religios și depunere de coroane. Evenimentul mai are în program şi o prezentare demonstrativă de sculptură în lemn cu drujba şi un program folcloric prezentat de Orchestra Rapsodia Vâlceană, însoțită de soliști din localitate.
Ramona BĂLTEANU