Robert Schell: „Avem investiţii în derulare de peste zece milioane de euro”

Primarul oraşului Brezoi, Robert Schell lucrează intens la documentaţii în vederea accesării a cât mai multor proiecte europene, fiind singura şansă de dezvoltare rapidă a oraşelor mici. Într-un interviu acordat cititorilor Impact real, liberalul a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, precum şi a investiţiilor derulate prin fonduri guvernamentale. Cu bani elveţieni, Robert Schell va reabilita primăria, cu fonduri europene va realiza transport electric în oraş, iar cu fonduri guvernamentale va moderniza infrastructura educaţională. Despre aceste investiţii, dar şi despre alte subiecte interesante, în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Fondurile europene sunt singura şansă de dezvoltare rapidă a oraşelor mici. Ce proiecte europene pregăteşte administraţia locală din Brezoi?

 Robert Schell: Zilele următoare vom depune un proiect cu fonduri elveţiene privind reabilitarea primăriei. Nu am reuşit să intrăm pe POR cu acest proiect, din cauza Finanţelor, dar sperăm să reuşim pe acest program care finanţează 56 de localităţi din România, printre care şi oraşul Brezoi, alese pe criterii de mărime, sărăcie şi altele. Noi ne-am încadrat acestor criterii, pentru că este adevărat că suntem săraci din punct de vedere economic. Sunt aceleaşi condiţii ca şi în cazul programelor europene, doar că este un fond elveţian şi speram că vom putea rezolva problema primăriei care a rămas singură clădire mai urâtă. Prin acest proiect se va schimba fundamental imaginea, este un proiect interesant, spatele clădirii l-am gândit că un perete vertical de vegetaţie, vom schimba faianţa care mie, personal, nu-mi place şi mi-am dorit tot timpul să pot să o înlocuiesc, la fel şi marmură de pe holuri, care trebuie să fie mai caldă, mai primitoare. Finanţarea poate ajunge până la 2 milioane de euro, însă la noi pentru primărie cred că va ajunge la 1 milion de euro.

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre proiectul european privind amenajarea bazei de agrement?S-a finalizat procedura de licitaţie?

Robert Schell: Pentru proiectul „Îmbunătăţirea mediului urban prin amenajarea unui spaţiu verde în oraşul Brezoi”, finanţat prin POR s-a finalizat procedura de licitaţie, probabil vom semna contractul de finanţare la sfârşitul lunii. Din păcate, vine iarna şi probabil nu vom putea realiza mare lucru, din primăvara vom lucra mai intens la acest proiect. Investiţia are o valoare de 900.000 euro şi prevede transformarea unui teren degradat din zona bazei sportive şi amenajarea unei baze de agrement care va avea în cadrul ei terenuri sintetice, zonă de fitness în aer liber, spaţiu de joacă pentru copii şi o zonă verde în suprafaţa de 9.500 de metri pătraţi. Va fi un miniparc plin cu arbori ornamentali, grupuri sanitare, iluminat stradal, mobilier stradal şi internet wireless gratuit în interiorul spaţiului verde. Totodată, se va interveni şi la bază sportivă, care va fi reabilitată în totalitate, deoarece ea a fost inundată în 2014 şi vom avea pe o suprafaţă de 2 hectare o zonă de agrement.

Impact real: Tot printr-un proiect european, oraşul Brezoi ar putea fi printre puţinele din România cu transport public electric. În ce stadiu a ajuns acest proiect?

Robert Schell: Proiectul privind amenajarea a 18 km de piste de biciclete şi înfiinţarea transportului cu autobuze electrice a ajuns în formă finală, urmează să-l depunem pe POR în cursul lunii noiembrie. Prin acest proiect se vor achiziţiona şi trei autobuze electrice şi se vor monta staţii de încărcare. Valoarea proiectului ajunge la 4 milioane de euro, iar pistele de biciclete care se vor construi pe malul Lotrului până la Păscoaia vor avea iluminat modern, cu energie verde. Încercam să ajungem şi până la Proieni, pe dincolo de Olt, în felul acesta va fi rezolvat şi satul Golotreni deoarece finanţatorul ne permite să construim şi două poduri la Gura Lotrului şi aici, în zona centrală. Cu această ocazie va fi asfaltat şi satul Golotreni, care ne-a rămas nemodernizat pe câteva sute de metri şi rezolvăm şi această problemă. Se vor putea închiria şi biciclete pentru populaţie care va putea merge pe aceste piste şi sunt convins că prin acest proiect vom deveni şi mai atractivi din punct de vedere turistic.

Impact real: Aţi demarat curăţenia pe Valea Lotrului, un prim pas fiind demolarea „magherniţelor”. Au înţeles locuitorii că trebuie să renunţe la ele?

Robert Schell: Oamenii au înţeles că trebuie să renunţe la aceste magheniţe. Unii au înţeles, alţii sunt nevoiţi să înţeleagă. Locuitorii trebuie să înţeleagă că nu se mai pot creşte porci pe malul Lotrului, le-am explicat ce vom face, că vom amenaja faleze, piste de biciclete, din loc în loc vom face şi câteva stăvilare care să creeze nişte lucii de apă pentru că cei mici să poată să facă baie în rău. Acum, nu poţi să faci baie într-un râu poluat şi noi trebuie să valorificăm răul acesta care este o bogăţie pentru noi.

Impact real: Aţi reuşit să finalizaţi documentaţia aferenta proiectelor eligibile la finanţare prin PNDL-2?

Robert Schell: Suntem în faza finală a documentaţiei, le derulam şi noi aceste proiecte, vom începe construcţia grădiniţei care va fi ridicată aici lângă piaţă, în locul unei foste centrale care este în paragină şi va fi demolată. Am reuşit să primim finanţare pentru trei proiecte, toate privind modernizarea infrastructurii educaţionale. Pe lângă construirea grădiniţei, am mai prins dotarea liceului cu aparatura specifică pentru laboratoare şi reabilitarea Şcolii de la Valea lui Stan. Sunt mulţumit, dar nu pot să ascund faptul că mi-aş fi dorit şi mai mult, ţinând cont că am avut nouă proiecte depuse. Recunosc că anumite proiecte au fost şi puţin forţate, de exemplu mi-aş fi dorit dublarea ghenelor de gunoi, un proiect pe care oricum îl vom realiza noi în primăvara anului viitor sau dotarea cu aparatura medicală la spital, dar am văzut că Spitalul Judeţean va avea aparatura modernă şi voi vorbi să puteam lua noi prin transfer pe cea veche, care oricum nu este mai veche decât a noastră, de aici.

 

Impact real: La capitolul infrastructura de drumuri, cum stă oraşul Brezoi?

 Robert Schell: Am avut un proiect depus pe PNDL-2 care cuprinde asfaltarea a 5 kilometri de drumuri, de fapt mici străduţe care au rămas neasfaltate, dar vom găsi o sursă de finanţare şi pentru acest proiect. Poate pe PNDL-3 sau din bugetul local. Vom vedea. O veste bună este faptul că săptămâna aceasta vom intra în Comisia de Evaluare şi va fi şcoala la licitaţie modernizarea Casei de Cultură. Asta înseamnă că din primăvara vor începe lucrările şi la acest obiectiv, care este, aşa cum am mai spus-o, cea mai mare nerealizare a mea. Casa de Cultură a luat foc în anul 2.000 iar eu sunt primar din 2008 şi m-am tot chinuit să o reabilitez şi abia acum am reuşit să mişcăm lucrurile şi să fie, în sfârşit, scoasă la licitaţie. Proiectul are o valoare de 800.000 euro.

Impact real: Aţi făcut un calcul în ceea ce priveşte investiţiile care se vor derula, în următorii trei ani, la Brezoi?

 Robert Schell: Cele care sunt în derulare şi care se vor finaliza în curând sunt în valoare de 3 milioane de euro, iar cele care urmează vor fi de zece milioane de euro. Aceste proiecte se vor derula până în 2020. Mai avem planuri, dar deocamdată aşteptam să se mai deschidă şi alte linii de finanţare, să reuşim să ne pliam cu proiecte în funcţie de oportunităţi. O mare nerealizare şi pentru acest lucru sunt chiar dezamăgit este faptul că nu am reuşit să prindem la finanţare acel proiect prin POCU, pentru sprijinirea populaţiei de etnie romă. Nu am înţeles de ce nu ne-a fost finanţat, deoarece proiectul a fost întocmit chiar foarte bine.

Impact real: Majoritatea localităţilor se plâng ca nu vor putea să asigure salariile angajaţilor până la sfârşitul anului. Dvs. aţi mărit salariile personalului din primărie?

 Robert Schell: Le-am mărit, dar în limita bunului simţ. Ca să folosesc şi un cuvânt la modă, pot să spun că „anvelopa” salarială s-a mărit cu 15% faţă de ce a fost înainte. Lumea a denaturat puţin informaţia potrivit căreia primarii îşi măresc la maximum salariile. Nu este adevărat, exista o grilă stabilită foarte clar de legiuitor care spune că primarul unui oraş de până în 10.000 de locuitori aşa cum este Brezoi are un salariu de încadrare de 7.900 lei. Se vehicula ca primarii au posibilitatea să le mărească până la nu ştiu cât, nu este adevărat, este stabilit prin lege salariul primarului. La angajaţi într-adevăr exista o marjă între 15% şi 30% pe care o poţi da angajaţilor. Nu poţi să mergi la maximum pentru că ne ducem în cap şi am merg doar pe minimul majorării, adică 15%. Sunt câteva funcţii precum secretarul sau contabilul şef care au ajuns la salarii decente pentru un oraş ca Brezoi.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *