Proiectul de amenajare a staţiei de reciclare a deşeurilor menajere de la Roeşti este deja un miraj

Mult-mediatizatul proiect de realizare a staţiei de reciclare a deşeurilor menajere de la Roeşti este de zece ani „în chinurile facerii”. Astăzi, investiţia trebuia să fie finalizată, conform proiectului şi să existe în satul Cuieni, Punct Olteanca, la trei kilometri de locuinţele săteşti, pe o suprafaţă de 22 de hectare. În 2007, proiectul iniţiat în urma măsurilor impuse de Uniunea Europeană a fost primit cu surle şi trâmbiţe, dar autorităţile judeţene în tot acest timp nu au manifestat interes pentru materializarea lui, aşa că este în continuare la stadiul de discuţii. Primarul din Roeşti, Gheorghe Drăghici spune că este total dezamăgit pentru că, timp de zece ani nu s-a făcut nimic în acest domeniu. Mai mult, astăzi nici comunitatea nu mai este de acord ca proiectul de montare a staţiei de reciclare a deşeurilor menajere să se realizeze la Roeşti: „Proiectul acesta este născut mort din faşă, în sensul că aşa de multă bunăvoinţă am avut la început, încât visam şi noaptea cum această fabrică de energie de la Roesti va da viaţă localităţii prin crearea a noi locuri de muncă, în primul rând. Astăzi sunt total dezamăgit pentru că, timp de zece ani nu s-a făcut nimic. Şi acum, când domnii de la Consiliul Judeţean spun că vor să facă demersurile pentru deschiderea staţiei de reciclare a deşeurilor menajere comunitatea nu mai este de acord, este agitată, pentru că ei aşteptau acum zece ani să fie încadrată investiţia. Au trecut zece ani şi nu s-a făcut nimic, şi mai rău este faptul că Ministerul Dezvoltării a aprobat doar proiectul de asfaltare a drumului comunal 112, adică numai drumul care duce la groapa de gunoi, iar celălalt proiect, care era extrem de important pentru comunitate, nu a fost prins la finanţare, un drum care legă toate satele. Acum toată lumea s-a unit şi toţi sunt contra demarării acestui proiect, pe motiv că celălalt drum, de care putea beneficia întreaga comunitate a fost respins de la finanţare de Ministerul Dezvoltării”, a mărturisit primarul social –democrat, dezamăgit de evoluţia proiectului fabricii de energie de la Roeşti.

Staţia de deşeuri nu se va realiza, pentru că localnicii nu mai sunt de acord

Primarul din Roeşti spune că, după cele întâmplate la groapa de gunoi din Măldăreşti, comunitatea refuză categoric demararea proiectului de montare a staţiei de reciclare a deşeurilor menajere din localitate. În această situaţie, primarul afirmă că este nevoie de o consultare directă a autorităţilor judeţene cu cetăţenii, iar singura soluţie este aceea de a-i chema să se pronunţe prin vot asupra proiectului de montare a staţiei de reciclare:
„Sunt pus într-o astfel de situaţie, destul de sensibilă, în care nu ştiu ce să fac! Părerea mea este că trebuie să se ajungă la un referendum dacă se va mai realiza sau nu proiectul de montare a staţiei de reciclare a deşeurilor menajere. Este necesar acest referendum, pentru că s-a agitat lumea o dată cu prezentarea cazului de la Măldăreşti. Consider că trebuie prezentat comunităţii proiectul, cu exemple concrete, cu beneficiile şi facilităţile unei astfel de investiţii în localitate. Toată problema pleacă de la o falsă informaţie, şi nu vrea nimeni să înţeleagă că trebuie să se aducă argumente comunităţii, pentru a combate cazul de la Măldăreşti. Eu degeaba le vorbesc, pentru că singur nu am forţă suficientă. Noi informaţii legate de situaţia proiectului de la Consiliul Judeţean nu am, nu cunosc. Toată lumea fuge, pentru că eu le spun tuturor adevărul în faţă, nu menajez pe nimeni, pentru că nu am nici de pierdut, nici de câştigat. În acest sens nu are rost să mă mai zbat. Pentru demararea acestui proiect trebuie să se vină cu argumente solide în faţa comunităţii, dar acest aspect nu interesează pe nimeni, şi sunt sigur că proiectul nu se va mai realiza”, ne-a declarat primarul din Roeşti.

Staţia de reciclare ar fi asigurat independenţa energetică a judeţului

Investiţia face parte din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Vâlcea”, lansat de Consiliul Judeţean, iar banii necesari realizării staţiei sunt atraşi printr-un program european de mediu. Proiectul prevede mai multe contracte: trei de lucrări, două de furnizare a echipamentelor şi cinci de servicii. Termenul de finalizare a proiectului iniţial a fost decembrie 2015, însă, după cum stau lucrurile, se pare că data a rămas stabilită doar pe hârtie, spre dezamăgirea primarului social-democrat Gheorghe Drăghici. În toamna anului 2013, Rovana Plumb, pe atunci tot ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, aflată în vizită pe meleagurile vâlcene semna, la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea, finanţarea proiectului în valoare de 40 de milioane de euro, având ca obiect realizarea unui depozit ecologic de deşeuri solide. Din declaraţiile primarului, în cazul în care s-ar fi realizat această investiţie s-ar fi putut crea peste 100 de noi locuri de muncă în cadrul serviciilor de sortare, compactare şi depozitare a resturilor menajere şi, în plus, staţia putea constitui o sursă sigură de alimentare a bugetului local. Cu toate acestea, social-democratul Gheorghe Drăghici trage încă speranţe că, în localitatea sa, cândva, nu se ştie când, va fi amenajată totuşi „fabrica de energie”, care se dorea a fi cea mai mare staţie ecologică de reciclare a resturilor menajere din Oltenia: „Ne chinuim de zece ani să realizăm acest obiectiv. Aceste deşeuri se preconiza că ar fi trebuit să fie adunate şi depozitate într-un sistem bine pus la punct, pentru a nu afecta viaţa populaţiei. Cândva ştiam, de la conducerea Consiliul Judeţean, că se licitaseră o parte dintre proiecte, urmând să se liciteze partea de construcţii-montaj, dirigenţia, partea de supraveghere, închiderea celorlalte gropi, deşi este greşită ideea de a se închide înainte de a pune ceva în loc. Trebuiau să o construiască pe aceasta, şi abia apoi să le închidă pe celelalte, dar aşa este în România. Nu ştiu ce şi cum fac, dar nu trebuie să pierdem banii aceştia. Dacă nici atunci când cineva ne dă bani nu suntem în stare să facem lucrările, nu înţeleg pentru ce mai stăm aici”, spune, dezamăgit, primarul. În urmă cu zece ani, prin acest proiect demarat, Vâlcea se număra printre alte 27 de judeţe unde urma să fie implementat acest proiect, care putea să asigure, la finalul investiţiei, o colectare a deşeurilor la nivel european. Primarul a mai precizat că, împreună cu un grup de consilieri din primărie a fost în Germania, unde au vizitat o astfel de staţie de reciclare a deşeurilor menajere, care producea energia electrică pentru 260 de mii de locuitori. „Noi, ca judeţ, o dată cu înfiinţarea acestei staţii, împreună cu CET, am fi fost independenţi din punct de vedere energetic”, a mai adăugat primarul comunei Roeşti.

Aflat în implementare începând cu 15 noiembrie 2013, proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea” şi-a propus rezolvarea problemelor privind gestionarea deşeurilor menajere, la nivelul judeţului Vâlcea. Prin faza I a proiectului, derulată prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013 s-a realizat închiderea obligatorie a celor două depozite neconforme de la Drăgăşani şi Călimăneşti şi au fost achiziţionaţi recipienţi de colectare a deşeurilor, prin care s-a asigurat atingerea ţintelor din domeniul gestionării deşeurilor pentru anul 2013. Ţinând cont de imposibilitatea finalizării proiectului până la 31 decembrie 2015 (din pricina unor cauze neimputabile Consiliului Judeţean Vâlcea), şi având în vedere că proiectul a prevăzut realizarea unor facilităţi proiectate pentru atingerea ţintelor aferente anului 2016, finanţarea fazei a II-a a proiectului, cu o valoare de 31 de milioane de euro a fost aprobată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020: „Obţinerea acestei finanţări ne ajută să rezolvăm toate problemele cu care ne confruntăm în gestionarea deşeurilor menajere la nivelul judeţului, probleme care nu au putut fi soluţionate în prima fază a acestui proiect. Investiţiile realizate atunci, respectiv închiderea depozitelor neconforme de la Drăgăşani şi Călimăneşti au ajutat judeţul Vâlcea să evite aplicarea sancţiunilor pe care le presupune procedura de infringement aplicată României de Comisia Europeană pentru netranspunerea în practică a legislaţiei Uniunii Europene privind închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, respectiv pentru gestionarea defectuoasă a depozitelor de deşeuri”, a declarat Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliul Judeţean Vâlcea.

Primarul crede că România nu se îndreaptă într-o direcţie bună

Gheorghe Drăghici spune că România este foarte greu să se mai redreseze, din cauza nepăsării cu care au fost abordate până acum problemele importante ale comunităţilor locale. „Plec de la un simplu exemplu. În prezent avem în localitate un cămin cultural ridicat cu bani din bugetul local. Proiectul acestui cămin cultural s-a construit din temelii, după ce a zăcut mulţi ani prin sertarele ministerelor, până când am decis să nu mai fac drumuri degeaba la Bucureşti. Acest proiect l-am depus de aproximativ şase ori, şi în tot acest timp nu am primit nici măcar o scrisoare de la minister prin care să fim înştiinţaţi din ce motive nu primeşte finanţare investiţia, asta din cauza nepăsării aleşilor noştri faţă de comunitate. Din această cauză în România nu a existat dezvoltare, se merge din ce în ce mai prost pentru că noi, românii, ne dăm brânci unul la altul. Mai mult, sunt interese ale unora care sunt dirijaţi „din afară” ca treaba să nu meargă bine în ţară. România trebuie doar să depună bani la Uniunea Europeană, dar să nu poată atrage fonduri europene. Indiferent de ce vrem noi să facem, trăim în virtutea inerţiei, nu avem nici o putere”, spune Gheorghe Drăghici.

Claudia SCHIOPU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *