„Degustarea vinului rozaliu de Scundu”, la o nouă ediţie

Pe 26 octombrie, localnicii sărbătoresc Ziua comunei, iar primarul Blejan îşi sărbătoreşte ziua onomastică. A intrat în tradiţia frumoasei localităţi Scundu, aşezată sub sprânceana dealurilor Pogoane, ascunsă bine printre dealuri şi păduri ca, în fiecare an, pe data de 26 octombrie, să se organizeze de către harnicul primar Dumitru Blejan o amplă manifestare artistică, sub genericul „Degustarea vinului rozaliu de Scundu”. Anul acesta va avea loc cea de-a XIV-a ediţie a Zilei comunei Scundu, unde toţi cei prezenţi vor putea să asculte interpreţi consacraţi de muzică populară românească, dar să şi deguste vinul rozaliu de Scundu.
Tradiţia focului viu, practicată pe 25 octombrie
Locuitorii, împreună cu alţi invitaţi se vor aduna pe stadionul din localitate, unde vor putea să petreacă alături de Petrică Mîţu Stoian şi de alţi artişti consacraţi, iar administraţia locală din Scundu va veni cu numeroase surprize, mai ales că primarul localităţii îşi sărbătoreşte şi ziua onomastică. De asemenea, vor mai urca pe scena amenajată pe stadionul comunei formaţia Galaţi şi alţi cântăreţi de seamă. La eveniment vor participa, alături de localnici, şi personalităţi din viaţa politică şi administrativă a judeţului: „Vă invit să petreceţi alături de noi şi, ca în fiecare an, să degustăm împreună vinul rozaliu de Scundu. Toţi cei prezenţi vor avea parte de surprize”, ne-a declarat primarul localităţii Scundu, Dumitru Blejan.
Sărbătoarea atestă, o dată în plus, importanţa strategică a comunei în viticultura judeţului. Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care sunt tradiţionale în ajun de Sâmedru sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ţine „Focul lui Sâmedru”, moment în care oamenii obişnuiesc să aprindă focuri pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoşi, iar tinerii pentru a se căsători.
Claudia Şchiopu