Tironel Tâmplărescu: „Şi în mandatul viitor vom vorbi tot despre infrastructură”
Primarul comunei Copăceni, Tironel Tâmplărescu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care le are în derulare în localitate, dar şi despre problemele pe care le întâmpină în procesul administrativ. Ce speranţe are în vederea accesării fondurilor europene, dar şi când vom vorbi despre Copăceni şi din punct de vedere turistic sau al investitorilor, aflam în rândurile de mai jos.
Impact real: Sunteţi mulţumit de proiectele finanţate prin PNDL-2? Aţi reuşit să finalizaţi documentaţia aferentă acestora?
Tironel Tâmplărescu: Sunt mulţumit. Noi am reuşit să prindem la finanţare două proiecte, unul care cuprinde construirea unui pod peste pârâul Cerna, în punctul „La ACF” şi cel de-al doilea care cuprinde modernizarea a 4,5 kilometri de drumuri de interes local. Cele două proiecte însumează peste 70 de miliarde de lei vechi. Acum lucrăm la documentaţie, pentru că trebuie să o depunem până la sfârşitul lunii, numai avizul OCPI ne costă aproape 5.000 de lei plus TVA, dar nu ne facem probleme, ne vom încadra cu finalizarea documentaţiei. M-aţi întrebat dacă sunt mulţumit: normal că ne doream şi mai mult, mai ales că noi am avut depuse trei proiecte şi ne-au fost finanţate doar două. Cel de-al treilea proiect cuprindea şi el 4,26 kilometri de asfalt, şi normal că mi l-aş fi dorit şi pe acesta.
Impact real: După mişcările politice de la nivelul Guvernului, ce speranţe daţi acestui program, să fie demarat efectiv?
Tironel Tâmplărescu: Anul acesta cu siguranţă nu vor începe lucrările. Cu mare noroc, poate la iarnă să se ţină licitaţiile. Mi-e greu să cred că se vor finaliza şi licitaţiile până în primăvară, ţinând cont că trebuie să aşteptăm trei luni pentru depunerea contestaţiilor şi va mai dura. Dar sunt mulţumit, adică avem certitudinea că vom primi finanţare, că vor începe lucrările în vara anului viitor sau în toamnă. Asta este, probabil aşa va fi în toate localităţile, nu avem ce face. Sperăm să avem parte de un constructor serios, care să ne facă o lucrare de calitate, şi termenul să fie cât mai scurt.
Impact real: Localitatea Copăceni face parte din GAL Cerna- Olteţ. Ce proiecte aţi reuşit să accesaţi prin acest program?
Tironel Tâmplărescu: Prin GAL ne-a fost aprobată achiziţionarea unui buldoexcavator, suntem în faza de proiectare şi în curând vom depune şi acest proiect. Aveam nevoie de un astfel de utilaj, dar, din păcate, nu cred că ne va veni până în iarna, dar în primăvară cu siguranţă. Valoarea utilajului se ridică la 50.000 de euro. Noi lucrăm şi la hala pentru buldoexcavator, inclusiv o magazie, care se află aici, în imediata apropiere a primăriei.
Impact real: Despre accesarea fondurilor europene ce ne puteţi spune? Se pliază comuna Copăceni condiţiilor de accesare?
Tironel Tâmplărescu: Am încercat şi noi să depunem un proiect cu fonduri europene în acest exerciţiu financiar. Din păcate am pierdut proiectul, deoarece nu am reuşit să adunăm punctajul necesar. Proiectul prevedea modernizarea drumurilor, însă condiţiile de accesare sunt drastice, adică drumurile care urmau să intre în proiect ar fi trebuit să facă legătura cu un drum naţional sau să ducă la o gară, plantaţie de pomi sau la un monument istoric. Populaţia este şi ea în scădere, natalitatea este scăzută, iar mortalitatea în creştere. Tinerii au plecat în străinătate, în plus avem vreo 30 de familii care au plecat în judeţul Sibiu. Avem case părăsite şi, încet, încet vom avea şi cătune. Ca populaţie ne-am fi încadrat la accesarea fondurilor europene, noi avem în prezent în jur de 2.960 de locuitori, dar nu este suficient pentru a întruni punctajul. Sperăm să apară şi alte axe de finanţare, să se înlesnească condiţiile de accesare şi să reuşim să ne pliem şi noi, măcar pentru un proiect.
Impact real: Aţi reuşit să accesaţi un proiect cu fonduri europene, pentru dotarea Casei de Cultură. În ce stadiu este acest proiect?
Tironel Tâmplărescu: Am semnat contractul de finanţare, acum ne mai cer clarificări şi documentaţii. Proiectul constă în dotarea căminului cu videoproiectoare, staţie de amplificare, cortină pentru copii, centrală termică, jocuri atractive şi mobilier. Valoarea proiectului este de 3,7 miliarde de lei vechi. Pe fonduri europene birocraţia ne omoară, ne cer foarte multe clarificări şi documentaţii. Mergem de două-trei ori pe săptămână la AFIR Craiova pentru documentaţii. Este foarte multă birocraţie, din acest motiv majoritatea primarilor nu vor să acceseze fonduri europene. Sincer, nici eu nu voi mai accesa prin AFIR nici un proiect. Facem atâtea drumuri şi putem să ne trezim la final că nu se aprobă proiectul din nu ştiu ce motiv.
Impact real: Care consideraţi că sunt motivele pentru care accesarea fondurilor europene este atât de greoaie?
Tironel Tâmplărescu: Eu sunt dezamăgit din cauza documentaţiei, care este foarte stufoasă. De un an ne chinuim cu acest proiect, facem săptămânal drumuri pentru refacerea documentaţiei. Nu sunt nici reprezentanţii AFIR de vină, cred că de sus nu se doreşte să accesăm noi prea multe proiecte europene. Pentru mine lucrurile ar fi foarte simple. Ar trebui să fie desemnat câte un reprezentant pentru fiecare judeţ şi să iei legătura cu el. Aşa sunt o grămadă de proiectanţi, fiecare se pricepe cum poate să facă un proiect şi trebuiau stabilite de la bun început normele de aplicare, nu să dai un miliard şi ceva pe un proiect şi apoi să ţi se spună că nu ai drum naţional sau gară şi să-ţi pice proiectul. Te trezeşti că, după un an de alergătură, nu îndeplineşti punctajul şi îţi pică proiectul. Nu este doar părerea mea, am vorbit cu foarte mulţi colegi primari, şi sunt de aceeaşi părere.
Impact real: Care este situaţia la Copăceni din punctul de vedere al infrastructurii de drumuri?
Tironel Tâmplărescu: Dacă vom reuşi să prindem şi cel de-al doilea proiect, cel de 4,26 kilometri, am reuşi să asfaltăm 90% dintre drumurile comunale. Oamenii îşi doresc cel mai mult asfalt. Vă daţi seama că sunt locuitori care stau în zone mai îndepărtate şi îşi doresc şi ei asfalt. În primul mandat am reuşit să asfaltăm 5 kilometri de drumuri comunale, iar în acest mandat mi-am propus mai mulţi kilometri. Am reuşit să finalizăm proiectul derulat prin PNDL-1, asfaltarea a 2,8 kilometri şi urmează recepţia lucrării, iar apoi să continuăm cu cel prin PNDL-2. Anul acesta a mers foarte greu cu proiectele, şi marile firme se plâng că nu au lucrări. Speram că, începând de anul viitor, să se dea drumul la investiţii.
Impact real: Dacă ar fi să faceţi un bilanţ al investiţiilor în cei 5 ani de mandat, care ar fi acesta?
Tironel Tâmplărescu: Avem lucrările pe calamitaţi pe care am reuşit să le finalizăm, este vorba despre două poduri care erau în pericol de a se dărâma şi drumurile, care au fost şi ele afectate destul de grav în urma inundaţiilor. De asemenea, am reuşit să finalizăm lucrările la Căminul Cultural, la dispensarul medical, plus cei cinci kilometri de asfalt. Sunt lucrări de anvergură pe care am reuşit să le realizăm în aceşti ani. Avem toate şcolile cu condiţii foarte bune, păcat că numărul copiilor este în scădere. Avem aceste proiecte aprobate, pe care noi le-am depus din 2016 şi abia în 2017 s-au aprobat. Sperăm ca, în 2018 să înceapă efectiv lucrările. Vă dau scris că, până în primăvară nu se apucă nimeni de asfalt prin O.G. 28, deci au trecut doi ani. Proiectele sunt finanţate până în 2020, dar în mandatul acesta abia vom finaliza asfaltul.
Impact real: Când vom putea vorbi şi din punct de vedere turistic sau al investitorilor despre comuna Copăceni?
Tironel Tâmplărescu: Şi în mandatul viitor vom vorbi tot despre infrastructură. Până nu facem infrastructura nu vom putea vorbi despre investitori. Toate firmele cu potenţial să investească se uită întâi la infrastructură, iar dacă nu ai infrastructura bine pusă la punct pleacă. Aceasta este realitatea. Poţi să îi oferi orice locaţie, dacă drumurile sunt aşa cum sunt şi dacă nu are canalizare nu va veni să investească.
Ramona BĂLTEANU