La Galicea,  priorităţile comunităţii pot fi soluţionate cu bani alocaţi de la stat

 

 

Galicea este comuna aflată în topul localităţilor din judeţ cu cele mai mute proiecte finanţate de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL2. Aproximativ 170 de miliarde vor fi alocate spre Galicea pentru modernizarea şcolilor şi a dispensarului, pentru înfiinţarea sistemului de canalizare şi construirea unui nou pod peste Topolog: „Suntem localitatea care a atras fonduri prin O.G. 28, şi ne aflăm pe locul întâi la nivel judeţean, ca număr de proiecte. Referitor la apă şi canalizare, ni s-a probat proiectul pentru întreaga localitate, şi asta înseamnă anul 2022, din punctul meu de vedere, dacă am aştepta masterplanul judeţului, prin ADI Apa Vâlcea. Ce nu am putut obţine prin proiectul care se va derula prin masterplanul judeţului am depus prin PNDL2, şi am obţinut finanţare pentru înfiinţarea sistemului de canalizare în două sate unde avem apă în prezent”, declară primarul din Galicea, Ion Năfliu. Astfel, de la Ministerul Dezvoltării se vor aloca fonduri în valoare de 9,943,034 de lei pentru înfiinţarea sistemului de canalizare în satele Cremenari şi Bratia: „Prin PNDL 2 sper ca aceste proiecte să aibă finanţare în doi ani, iar proiectul care se va derula cu fonduri europene, prin masterplanul judeţului ADI Apă Vâlcea cred că abia în perioada 2022 – 2023 va fi gata. Din păcate aceasta este perioada, în prezent nici măcar nu este obţinută finanţarea. 43 de localităţi aşteaptă derularea acestui proiect”, a mai declarat primarul localităţii.

 

Florin Mărăcine: „Banii europenii sunt doar o poveste frumoasă”

 

Referitor la fondurile europene, viceprimarul din Galicea este de părere că banii există doar pe hârtie. Consideră că, în zona fondurilor europene este o adevărată industrie de învârtit hârtii, iar eşecul sistematic al unor proiecte se datorează în primul rând condiţiilor draconice impuse de programele europene:

„Nu ştiu din ce cauză merg atât de greu fondurile europene. Înainte de a intra în administraţie am lucrând într-o instituţie de sat, în cadrul departamentului care se ocupa chiar cu accesarea de fonduri europene. Am avut proiecte realizate de proiectanţi foarte buni, cu toate avizele luate, gen regularizare a pârâului Bistriţa, pe sectorul Costeşti – Băbeni, dar, cu toate acestea, nu s-a primit finanţare europeană. Ştiu proiectul, pentru că eu am fost cel care s-a ocupat de el, am fost cel care a alergat după avize. Teancuri peste teancuri de documentaţii, avize peste avize, bani cheltuiţi şi, cu toate aceste eforturi, proiectul nu a primit finanţare. Părerea mea este că nu sunt bani europeni, este doar o poveste frumoasă. Pe partea cealaltă, administraţiile locale care au proiecte eligibile în vederea finanţării pentru apă, canalizare sau asfaltarea drumurilor sunt doar în procent de 5%. Noi, cei din administraţia locală din Galicea vrem să atragem fonduri, avem toată bunăvoinţa şi disponibilitatea, pentru că poate, dar, cu toate acestea proiectele nu sunt eligibile pentru finanţare, obţinând doar 47 de puncte din 90 necesare. Toţi aceşti bani se duc pe apa sâmbetei, iar condiţiile impuse de programele europene sunt inadmisibile: avem populaţie dar nu avem gară, nu avem drum naţional, zonă industrială şi multe ale cerinţe. Se arată cu degetul spre România deoarece se spune că nu este în stare să acceseze fonduri, dar de ce? Pentru că nu sunt bani, acesta este adevărul”, este de părere viceprimarul din Galicea, Florin Mărăcine.

 

 

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *