La Bujoreni, drumurile comunale sunt în proprietatea CFR

În „buza” Râmnicului, localitatea Bujoreni, plină de vile, una mai semeaţă decât alta ar fi trebuit să se dovedească o comună înfloritoare. Anotimpurile ploioase sunt, însă, de-a dreptul un chin pentru localnici, fiindcă la orice strop de ploaie drumurile se transformă în mlaştină, iar cizmele de cauciuc sunt obligatorii pentru localnici. Noul primar al localităţii, social-democratul Gheorghe Gîngu spune că la Bujoreni există zeci de kilometri de drumuri de pământ, iar despre asfaltarea lor este imposibil de vorbit: „Majoritatea drumurilor din Bujoreni sunt în acest moment de pământ, sau pietruite. În acest sens, am vrut să depun un proiect în vederea accesării de fonduri europene şi nu am putut, pentru că cele care se calificau în vederea punctajului admis nu sunt ale comunei Bujoreni, ci în proprietatea CFR. Astfel, toate drumurile care s-au intabulat, din apropiere căii ferate, inclusiv drumul comunal de pământ din punctul „La Gară”, pe o lungime de 25 de metri, pe partea stângă şi pe cea dreaptă a căii ferate se află în proprietatea CFR”, afirmă primarul.
În această situaţie, având drumuri comunale în proprietatea altor instituţii, administraţia locală din Bujoreni a spus adio oricărui proiect în vederea absorbţiei de fonduri europene: „Aveam toate şansele să prindem finanţare europeană, prin Măsura 7.2. Consider o mare neglijenţă a fostei administraţii locale faptul că nu au intabulat drumurile la timpul respectiv, lucru la care abia lucrăm noi acum. O să mă judec cu CFR, pentru că a intabulat drumurile trecându-le în proprietatea lor, dar cel mai rău este faptul că am pierdut acest proiect, în valoare de un milion de euro, din fonduri europene. Am fost împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean la întâlnirea cu directorul CFR, într-adevăr s-au făcut diligenţe, însă, în momentul acesta, o dată operate şi intabulate, nimeni nu îşi poate retrage dreptul de proprietate, numai în instanţă se mai poate corecta, sau printr-o eventuală lege care să permită Consiliilor Locale să preia drumurile şi zonele aflate în proprietatea CFR. Cinci drumuri se află în proprietatea CFR, drumuri care, în prezent sunt drumuri de pământ sau pietruite. Ni s-au luat porţiuni din drum, în afară de cel de la Gară, care este în proprietatea CFR în întregime. Însumate, toate drumurile aflate pe lângă calea ferată ajung la o lungime de 4 kilometri”, a declarat primarul din Bujoreni, Gheorghe Gîngu.

Piedici în accesarea fondurilor europene

Noul primar al comunei Bujoreni se confruntă cu mari probleme pe care încearcă să le pună la punct în activitatea administraţiei locale. Urmele lăsate sunt adânci, deoarece modalitatea de lucru a lăsat de dorit. Dacă se ia în calcul inclusiv colectarea taxelor şi impozitelor, atunci tabloul devine şi mai trist: „Referitor la colectarea taxelor şi impozitelor, Primăria Bujoreni are un procent destul de mic, sub 40% pentru anul 2016, iar acest lucru ne-a pus piedici în accesarea fondurilor europene. Încă de la început am trimis spre informare decizii de impunere. Neştiind ce înseamnă acest lucru, mulţi cetăţeni au înţeles că trebuie să mai plătească încă o dată impozitele şi taxele, şi asta s-a întâmplat deoarece cetăţenii acestei localităţii niciodată nu au primit o astfel de informare, care este obligatorie, conform Codului Fiscal, şi acum ceea ce este firesc şi normal şi se pare o ciudăţenie”, ne-a mărturisit noul primarul al comunei Bujoreni.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *