Alexandru Dediu: „După finalizarea infrastructurii ne vom focaliza atenţia pe dezvoltarea turistică a localităţii”

Primarul comunei Păuşeşti-Măglaşi, Alexandru Dediu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele aflate în derulare pe raza localităţii, precum şi priorităţile investiţionale pentru anul 2018. Dacă se pliază localitatea pe care o administrează condiţiilor de accesare a fondurilor europene, dar şi când vom putea vorbi despre Păuşeşti-Măglaşi ca despre o localitate cu potenţial turistic, aflăm în rândurile de mai jos

Impact real: Aţi reuşit să depuneţi documentaţia aferentă proiectelor aprobate prin programul PNDL-2?

Prin programul guvernamental PNDL-2 am depus trei proiecte, unul pentru modernizarea Şcolii din Valea Cheii, cu o valoare de aproape 7 miliarde lei vechi, al doilea proiect cuprinde reabilitarea dispensarului uman, o investiţie de 10 miliarde lei vechi şi cel de-al treilea proiect cuprinde extinderea reţelei de alimentare cu apă în satul Coastă, pe o distanţă de 2.5 km, fiind şi ultima zona unde nu avem alimentare cu apă. Valoarea acestui proiect este de 14 miliarde lei vechi. Toate cele trei proiecte au fost depuse în urmă cu trei săptămâni la Ministerul Dezvoltării. Din informaţiile pe care le am, zilele următoare voi fi chemat la Bucureşti să semnăm contractul de finanţare pentru aceste trei proiecte.

Impact real: Aţi avut şi alte proiecte depuse şi care nu au intrat la finanţare?

Noi am depus aceste trei proiecte şi toate trei au şi intrat la finanţare. Atunci când am făcut solicitarea de finanţare am ţinut cont de priorităţile Guvernului, acestea fiind alimentare cu apă, canal, reabilitarea şcolilor şi a dispensarelor umane şi ne-am limitat la aceste proiecte. Sunt mulţumit că am primit finanţare pentru ele şi aşteptăm şi noi, ca şi ceilalţi primari, acel PNDL-3 pentru a mai accesa şi alte proiecte. Noi avem localitatea asfaltată în proporţie de 90%, avem asfalt vechi şi de 20 de ani şi dacă s-a mai degradat a fost din cauza săpăturilor pentru introducerea reţelei de apă sau a gazului metan. În 2018, aşteptam să începem şi lucrările de canalizare prin ADI Apa Vâlcea şi după ce voi termina şi această reţea, sigur că ne vom focaliza atenţia asupra modernizării drumurilor, care vor avea de suferit după introducerea reţelei de canalizare.

Impact real: Care sunt priorităţile în materie de proiecte, în următoarea perioadă?

Sigur că şi noi vom depune pe PNDL-3 cel puţin un proiect pentru modernizarea drumurilor, în special pentru drumurile care au avut de suferit în urma săpăturilor pentru introducerea reţelei de apă şi canal. Noi avem sistem de canalizare pe o lungime de 12 km, de-a lungul drumului naţional 9 km şi încă 3 km din zona centrală de la Valea Cheii până la hotar cu Cheia tot pe un proiect derulat prin Apavil. Vor mai urma prin ADI Apa încă 34 de km, un proiect care se va derula cu fonduri europene în valoare de 4.6 milioane de euro. Am înţeles că prin acest PNDL-3 prioritare vor fi drumurile şi atunci vom aloca şi noi nişte bani anul viitor să realizăm un proiect pentru că, atunci când se vor finaliza lucrările de canalizare, peste 2 ani, să reabilităm drumurile. Este păcat să modernizezi acum drumurile şi apoi să le distrugi.

Impact real: Cum a fost anul 2017 din punct de vedere investiţional şi ce aşteptări aveţi de la noul an?

Din punct de vedere investiţional eu sunt mulţumit, iar din punct de vedere al sumelor la buget pot să spun că încheiem anul fără datorii. Pentru anul 2018 şi pentru 2019 vom avea numeroase investiţii. Sunt bucuros că au început lucrările la modernizarea căminului cultural, un proiect pe care îl aşteptam din anul 2009 şi la care în prezent se lucrează. În vara anului viitor se vor şi finaliza lucrările. De asemenea, am ţinut licitaţia pentru podul peste raul Olăneşti, o investiţie de 14 miliarde lei vechi care se derulează cu fonduri pe situaţii de urgenţă. În luna februarie vom demara şi acest proiect. Mai departe, am montat 300 de lămpi cu led şi intenţionam să extindem cu alte 500 de lămpi iluminatul public în 2018. Am finalizat şi lucrările de reabilitare exterioară la dispensarul uman şi prin PNDL-2 vom reabilita partea interioară.

Impact real: Amenajarea trotuarelor a fost unul dintre proiectele prioritare pentru acest mandat. În ce stadiu aţi ajuns cu acest proiect?

Am lucrat şi vom continua şi în 2018 la amenajarea trotuarelor pe o parte şi pe cealaltă a drumului naţional. Contractul este încheiat pe un termen de 3 ani pe o lungime de 7 km. Cred că am realizat în jur de 25% din acest proiect şi nici nun e grăbim, este timp suficient pentru realizarea proiectului. Dacă cele trei proiecte aprobate prin PNDL-2 vor începe în anul 2018, atunci vom avea câteva lucrări importante de care să ne ocupăm anul viitor.

Impact real: Trăgând linie, sunteţi mulţumit de realizări?

În principiu sunt mulţumit, suntem cam pe final cu investiţiile mari în localitate. Ce îmi mai doresc şi de acum încolo vom începe să facem economii în acest sens este să extindem reţeaua de gaz metan existent ape raza localităţii cu cel puţin 2-3 km. O să adunăm banii primiţi de la Consiliul Judeţean pe rectificări sau economiile pe care le vom face cu alte proiecte şi le vom îndrepta către reţeaua de gaz metan. Din păcate, extinderile se fac din bugetul local, iar un km am înţeles că se duce la 3 miliarde lei vechi. În funcţie de solicitări, vom avea şi noi în vedere astfel de extinderi. Avem solicitări cam pe 3 km şi vom încerca să găsim sursa de finanţare pentru extindere în aceste zone.

Păuşeşti-Măglaşi se pliază condiţiilor de accesare a fondurilor europene?

Ne-am dori două proiecte pe fonduri europene. Am făcut un proiect pentru un centru medical pe care nu am ajuns să-l depunem fiindcă, dacă la început ni s-a spus că tot ce cheltuim sunt sume eligibile, ulterior ne-am trezit că anumite capitole şi bunuri pe care doream să le achiziţionăm pentru dotarea centrului nu erau eligibile. Era vorba de o sumă de 7 miliarde lei vechi pe care ar fi trebuit să o suportăm noi. Şi atunci am renunţat şi vom regândi acest proiect, am scos dotările neeligibile şi îl vom depune în decembrie. Mai avem o fostă şcoală în satul Pietrari, cu un teren de vreo 2.500 de metri pătraţi, unde îmi doresc să construim un cămin de bătrâni tot prin fonduri europene. Am lăsat acest proiect mai la urmă pentru că astfel de investiţii necesita cheltuieli. Vom finaliza şi infrastructura şi atunci ne vom îndrepta atenţia către partea socială. Până acum, am evitat să accesăm proiecte cu cheltuieli din partea primăriei. Deocamdată nu este vremea să facem proiecte care să cheltuie banul public.

Impact real: Când vom putea vorbi şi despre o promovare turistică a localităţii Păuşeşti-Măglaşi?

 

După finalizarea infrastructurii ne vom focaliza atenţia pe dezvoltarea turistică, sportivă şi culturală a localităţii. Din punct de vedere sportiv înseamnă că bază sportivă de la Valea Cheii să o modernizăm, avem achiziţionat teren de 12.000 de metri pătraţi şi vream să construim un complex turistic acolo. Din punct de vedere cultural, după ce vom finaliza lucrările la căminul cultural vrem să amenajăm acolo o bibliotecă modernă şi un muzeu al satului iar în ceea ce priveşte turismul dacă vom avea drumurile foarte bune atunci vom încerca să convingem câţiva investitori să vină să construiască câteva pensiuni. Mai aveam o idee cu un ştrand cu apă sărată, în satul Pietrari avem câteva izvoare cu apă sărată, filonul cu apă sărată de la Ocnele Mari trece prin Păuşeşti-Măglaşi şi merge la Bujoreni.

 

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *