Comuna Mihăeşti obţine finanţare guvernamentală pentru două investiţii majore

 

Primarul din Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu este printre puţinii primari din judeţ care au semnat contractele de finanţare depuse la Ministerul Dezvoltării: „Am fost invitat de două ori la Bucureşti. Primul proiect pe care l-am semnat priveşte asfaltarea drumului comunal Mihăeşti – Arsanca, pe o lungime de 3,4 kilometri, o investiţie în care sunt incluse în vederea modernizării şi rigolele, dar şi podurile şi podeţele de la fiecare proprietate. Proiectul este deja lansat spre achiziţie în SEAP, iar în urma licitaţiei se va desemna entitatea câştigătoare în vederea demarării lucrărilor de asfaltare”, declară primarul din Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu.

Comuna Mihăeşti a fost nominalizată pentru finanţare guvernamentală prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu două investiţii, având o miză totală de peste 75 de miliarde de lei, bani nerambursabili. Este vorba despre reabilitarea, modernizarea şi dotarea dispensarului comunal şi de modernizarea şi asfaltarea străzilor în satele Mihăeşti şi Arsanca. Cele două proiecte sunt în faza de semnare a contractelor de finanţare. Pentru localnici, ambele sunt bine-venite, ele răspunzând unor nevoi ale comunităţii care ţin de îmbunătăţirea calităţii vieţii. Asfaltarea drumurilor va face ca viaţa oamenilor din acest spaţiu rural să se apropie de cea de la oraş, iar al doilea obiectiv va contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale cu impact asupra stării de sănătate a populaţiei. Pentru ca sumele înscrise în lista publicată de Ministerul Dezvoltării să devină certe, în această perioadă administraţia locală a semnat contractul de finanţare, urmând derularea fazelor obişnuite ale oricărei investiţii publice: „Am semnat inclusiv contractul de finanţare pentru modernizarea dispensarului medical, după care urmează depunerea proiectului pe SEAP. În acest proiect de construire intră inclusiv dotările cu mobilier, dar şi cu tehnică medicală de ultimă generaţie. Aici se va găsi un RMN, un ecograf, ambulanţă, scaune pentru serviciul stomatologic, dar şi un centru pentru sterilizare. Valoarea proiectului este de 500 de mii de euro. Până la finalizarea acestui proiectului noi trebuie să găsim medici specialişti. Clădirea dispensarului se va construi din temelii, în centrul localităţii”, ne-a declarat primarul din Mihăeşti.

 

Un milion de euro, bani europeni pentru asfaltarea drumurilor din Mihăeşti

 

Mihăeştiul este printre puţinele localităţi din judeţul Vâlcea care a reuşit să se plieze condiţiilor draconice impuse de programele europene. Astfel, a fost acceptat la finanţare proiectul depus pe Măsura 7.2., având valoarea de un milion de euro care vizează asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7,5 kilometri, dar şi amenajarea pe o lungime de 14 kilometri a rigolelor şi construirea de poduri şi podeţe de acces în gospodării, pe ambele laturi ale drumului. Faptul că actualul primar a reuşit să atragă fonduri europene pentru comunitatea de la Mihăeşti este un lucru important, întrucât, pentru implementarea acestui proiect vor fi cheltuiţi foarte puţini bani proveniţi din taxele şi impozitele plătite de localnici: Am primit un milion de euro pentru respectivul proiect derulat cu bani europeni, prin măsura 7.2., pentru modernizarea drumului comunal. S-a câştigat licitaţia cu 47%, adică la jumătate sub valoarea investiţiei. Lucrările au început, sunt executate în procent de 40%, s-a turnat un covor asfaltic pe o lungime de trei kilometri. S-au asfalt trei străzi, unde s-a turnat şi stratul unu şi stratul doi din proiectul respectiv, dar şi rigolele. În fiecare mandat am asfaltat aproximativ 10 kilometri de drumuri comunale, având în vedere că localitatea are drumuri de peste 68 de kilometri. Vreau să spun că atunci când am preluat primăria nu am avut o palmă de asfalt pe drumurile comunale. Mai mult, am preluat primăria cu o datorie de 47 de miliarde de lei vechi”, subliniază primarul din Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu.

 

Claudia Şchiopu

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *