În perioada 8-10 decembrie, sala de sport a Colegiului Național Energetic din Râmnicu Vâlcea a găzduit o amplă acțiune de selecție a lotului de cadete mici, junioare născute în anii 2004-2005.

La acțiunea de selecție de la Râmnicu Vâlcea au participat peste 170 de  junioare venite din toată țara și care au fost cazate fie la Căciulata, fie în municipiu. La finalul acesteia, antrenorii din cadrul FRH au stabilit împreună nominalizatele pentru lotul de cadete mici. Printre cei care au coordonat această acțiune au fost vicepreședintele FRH, Steluța Luca și antrenorii care activează la Centrul Național de Excelență Vâlcea, Mia Rădoi, Ildiko Barbu și Mihaela Cîtu.

Steluța Luca a văzut multe cadete mici talentate, iar roadele selecției se pot vedea pe viitor. ”Facem selecția pentru cadete mici, anul acesta am avut și o tabără pentru ele, dar au fost selecționate doar fetele prezente la turneul final de la Baia Mare, iar anul viitor va fi un proiect pentru ”Talent”, unde selecția va fi pe zone geografice. Urmărim să selecționăm pentru echipa națională copiii care sunt de perspectivă și care au calități pentru înalta performanță. Am văzut fete foarte bune aici, un portar, o stângace, un centru, dar sunt multe talente. Am o listă cu fete, sunt convinsă că mai sunt jucătoare talentate în țară, unele cluburi nu au venit cu sportive sau cu cele foarte bune, asta nu înțeleg, de ce nu au răspus solicitării noastre. Părinții din țară ne sună și nu înțeleg de ce antrenorii de la cluburile respective nu lasă copiii aici” a declarat Steluța Luca.

Vicepreședintele FRH explică de ce este un avantaj ca tinerele talentate să ajungă la Centrul Național de Excelență. ”Selecția aceasta este făcută pentru lotul național, dar dacă unii antrenori își doresc să dea copiii la Centru Național de Excelență, acesta este un lucru îmbucurător. Pentru CNOE, antrenorii trebuie să meargă în țară, să vadă copii, sunt și aici, dar noi avem niște principii, să fie și cluburile de acord să se lase la Centru, dar să își dorească acest lucru și copilul. La Centru ai o pregătire zilnică, șansele de progres sunt mult mai mari, în țară nu avem săli pentru antrenament!”

Fosta mare handbalistă a Oltchimului și a naționalei este fericită la Federație, dar nu exclude, în viitor, o revenire în antrenorat. ”Îmi place foarte mult să antrenez, dar totodată am învățat foarte multe lucrând în Federație, mă simt împlinită că pot să ajut copiii. Fiind la Biroul Federal pe parte de juniori, m-am implicat mai mult aici, la nivel de copii. De când sunt la Federație, eu spun că am avut acțiuni foarte bune,  echipele naționale de junioare au avut parte inclusiv de turnee foarte puternice, iar anul viitor naționala de cadete va avea parte de turnee cu adversare de top

”România a arătat ca o echipă!”

De la Râmnicu Vâlcea, vicepreședintele FRH, Steluța Luca ține pumnii strânși naționalei pregătite de Martin Ambros, care s-a calificat în optimile de finală ale Mondialului din Germania. ”Cred că nimeni nu se aștepta ca România să se califice în optimi de pe primul loc, este un rezultat foarte bun, toată lumea se întreba dacă vom fi în primele patru din grupă. Naționala a arătat ca o echipă, mi-a plăcut foarte mult spiritul lor de luptă, mai ales în apărare, iar Cristina este liderul acestei echipe. Acum încep meciurile importate, cele eliminatorii, luni este jocul din optimi cu Cehia,  pentru munca lor și efortul depus, ar fi păcat să nu meargă mai departe. Eu cred în fete și într-o mobilizare foarte bună  a lor. Eu plec pe 15 decembrie  în Germania și sper să le văd în semifinale!” a declarat Steluța Luca.

”Vâlcea merită să aibă handbal de performanță”

După o carieră petrecută la Oltchim, Steluța Luca crede că actuala echipă a Vâlcii, HCM poate juca din sezonul viitor în cupele europene. ”În acest sezon, HCM este o echipă de primele patru în Liga Națională. Era normal ca începutul să fe mai greu, erau foarte multe jucătoare noi, au foarte multe străine, nu poți în doar două luni să ai și rezultate. Se vede că, după 4-5 luni, Vâlcea este pe locul 2, este un lucru îmbucurător, mai ales pentru cei care fac efortul să susțină această echipă. Vâlcea merită să aibă handbal, publicul de aici nu îl mai are nimeni în țară”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *