Consilierii municipali au aprobat desfiinţarea liceelor Henri Coandă şi Oltchim

Învăţământul din Rm Vâlcea va trece printr-o reorganizare serioasă începând cu anul şcolar 2018-2019. Administraţia locală condusă de Mircia Gutău a întocmit un proiect de hotărâre care cuprinde mai multe modificări în ceea ce priveşte liceele din municipiu, astfel încât gradul de ocupabilitate să fie unul foarte ridicat. Proiectul înaintat de executiv şi supus aprobării în cadrul şedinţei extraordinare din 14 decembrie prevede şi reorganizarea prin divizare totală a liceelor Henri Coandă şi Oltchim. Mai exact, Mircia Gutău desfiinţează doua licee cu renume din municipiu Henri Coandă, respectiv Oltchim. Liceul de Arte va lua locul liceului Henri Coandă iar „Chimicul” va fi dat la schimb Universităţii din Piteşti, care a cedat municipalităţii cele 24 de hectare deţinute la fosta Unitate Militară de la Vlădeşti. Potrivit proiectului de hotărâre clasele cu diferite calificări vor fi transferate către alte unităţi de învăţământ din municipiu. Mai mult decât atât, începând cu anul şcolar viitor, Mircia Gutău va lua în calcul şi înfiinţarea unor clase pentru învăţământul dual.

 

Mircia Gutău: „În urma acestei mutări nimeni nu va avea de suferit”

 

În cadrul şedinţei de joi, 14 decembrie, Mircia Gutău a explicat motivele care l-au determinat să ia această decizie de restructurare a învăţământului din Râmnic. Nemulţumirile celor câţiva profesori prezenţi în sala de şedinţe, cât şi protestele elevilor din fata liceului Henri Coandă desfăşurate cu o zi înainte, nu l-au impresionat pe edilul municipiului, care a rămas ferm pe decizia luată: „Această idee de restructurare a plecat de la interesul administraţiei locale pentru cheltuirea banului public. Şi am observat că la fiecare scoală gradul de ocupare este fie 40%, 50% sau nu sare de 70% şi atunci se vor elibera doua spaţii pentru că avem această solicitare din partea liceului de arte şi nu avem unde să-i cazăm. Ce veţi face dvs. (nr. red consilierii locali) este un aviz de principiu cu care vom merge la Inspectoratul Şcolar care va corela această modificare cu normele de aplicare ale metodologiei Ministerului Educaţiei să găsim soluţii împreună. În urma acestei mutări nimeni nu va avea de suferit. Nu trebuie să se sperie nimeni, că nu pleacă nimeni acasă. Iar în cazul Oltchimului va fi făcut schimbul pe care l-am promis în vara, pentru că avem de recuperat 24 de hectare pentru municipiul Rm Vâlcea şi pe care trebuie să dezvoltăm oraşul”, au fost argumentele primarului Mircia Gutău pentru decizia luată. Proiectul de hotărâre a trecut la vot cu 15 voturi pentru, 2 abţineri ale reprezentanţilor ALDE şi 4 voturi împotriva din partea liberalilor.

 

Liberalii acuză interese imobiliare

 

Potrivit unui comunicat transmis opiniei publice, PNL Rm Vâlcea se opune ferm proiectului „personal” al primarului Mircia Gutău și solicită public analiza care a stat la baza hotărârii de reorganizare prin divizare totală a ambelor licee: „Așa cum în vara acestui an atrăgeam atenția conducerii municipiului și a județului că susținerea învățământului vocațional/tehnologic este o prioritate mai mare acum decât orice alt proiect educațional, criza în care se zbate acest tip de învățământ afectează grav posibilitățile de dezvoltare economică și poate fi rezolvată numai printr-o strânsă cooperare a autorităților naționale, locale cu mediul de afaceri și antreprenorii, suspectăm în continuare municipalitatea de speculații imobiliare. Primarul Mircia Gutău a mai folosit acest mecanism și în trecut, mutând aceste bunuri în domeniul privat al municipiului ulterior procedând la vânzarea lor către oameni de afaceri interesaţi de asemenea „oportunităţi”. Astfel de” tranzacții” sunt inadmisibile în opinia PNL Râmnicu Vâlcea, atât din cauza prejudiciilor materiale aduse comunității, cât și din punct de vedere moral”, se arată în comunicatul de presă transmis de reprezentanţii PNL Rm Vâlcea.

Ramona BĂLTEANU

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *