Mănăstirea Mamu conferă identitate comunei Lungeşti

Lungeştiul se poate lăuda cu lăcaşele de cult, de care localnicii sunt foarte ataşaţi

Mănăstirea Mamu, zidită între anii 1695-1696 de voievodul martir Constantin Brâncoveanu se află pe Valea Mamului, în satul Stăneşti Lunca, şi reprezintă identitatea acestei comunităţi. Locaşul de cult este unic în felul său, iar biserica poartă până astăzi pictura originală, lucrată în frescă de celebrul zugrav bisericesc Pârvu Mutu. Pe locul unde este astăzi Mănăstirea Mamu, mama domnitorului Constantin Brâncoveanu, jupâneasa Stanca a construit mai întâi o bisericuţă de lemn, în memoria soţului ei care a fost ucis. Mai târziu, la 1695, însuşi domnitorul Constantin Brâncoveanu, în al şaptelea an al domniei sale, trecând prin satul Lungeşti şi vizitând bisericuţa din lemn ctitorită de mama sa a hotărât refacerea ei din temelie, de această dată din zid. Din acel moment, istoria sfântului lăcaş ne este cunoscută până astăzi.
La Mănăstirea Mamu se găsesc obiecte cu valoare artistică, istorică şi documentară, domnitorul Constantin Brâncoveanu înzestrând ctitoria cu două clopote de bronz, care vesteau victoria, biruinţa sau sfârşitul luptei, trezindu-le cetăţenilor sentimentul patriotic şi mândria naţională. Obiectiv de patrimoniu, Mănăstirea Mamu, ctitorie a voievodului Constantin Brâncoveanu, alături de Mănăstirea Stăneşti oferă Lungeştiului titulatura de localitate de patrimoniu: „Mănăstirea Mamu, Mănăstirea Stăneşti şi Bolniţa din satul Lungeşti sunt pentru noi dovezi atestate de istorie care ne arată că pe acest tărâm au stat strămoşii noştri şi, indiferent de starea financiară, au luptat pentru libertate. Am considerat că suntem datori să păstrăm toată istoria acestor meleaguri, încărcată de date şi fapte, altfel riscăm să dispărem, ca naţiune”, spune primarul Tiberiu Costea.

Bani de la Guvern pentru protecţia Mănăstirii Mamu

În urma inundaţiilor din 2014, din cauza debitului puternic, pârâul Mamu a pus în pericol mănăstirea cu acelaşi nume. La timpul respectiv, primarul a întocmit o situaţie de lucrări în vederea protejării lăcaşului, iar Guvernul a alocat fondurile necesare investiţiei, în valoare de 9,5 miliarde de lei vechi. Lucrările au constat în construirea unui zid de sprijin pe o distanţă de 120 de metri, în vederea protejării Mănăstirii Mamu. Primarul spune că lucrările sunt acum finalizate, iar zidul construit va ţine câteva sute de ani: „La noi, cultura şi religia au o însemnătate aparte, şi acest lucru se vede prin păstrarea istoriei acestei localităţi. Pe lângă Mănăstirea Mamu avem şi alte lăcaşe de cult,  dar şi un muzeul unde sunt expuse pietre de calcar cu inscripţii greceşti, diferite fragmente de ceramică specifice culturilor Coţofeni, Glina III şi Verbicioara, vechi de peste 2000 de ani, dar şi resturile de mamuţi pitici care au trăit pe Valea Mamului: molari, premolari, ba chiar şi un corn, care aparţine bizonului de stepă”, ne-a mai declarat primarul comunei Lungeşti.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *