Antrenorul Marius Dănuleț vorbește despre obiectivele de la Centrul Național de Excelență Rm.Vâlcea

Echipa de Divizia A, Național Rm.Vâlcea, care participă la competiție doar cu junioare I și II  de la Centru Național de Excelență, fără a avea drept de promovare,  a încheiat turul în Seria B pe locul 8 în clasament.

Pe banca echipei Național Râmnicu Vâlcea stau Marius Dănuleț (antrenor principal), Ildiko Kerekeș Barbu (antrenor cu portarii) și kinetoterapeuții Claudiu Mărășteanu și Nicolae Mătăsaru. Tânărul antrenor Marius Dănuleț subliniază că principalul obiectiv de la Centrul Național Olimpic de Excelență este acela de a crește jucătoare pentru loturile naționale.

”Echipa Centrului Național de Excelență este înscrisă în Divizia A, sunt junioare născute în 2000-2001, junioare I și II. S-a încheiat turul campionatului, obiectivele noastre nu sunt ca cele ale unei echipe standard, să obținem rezultate cu orice preț, ci creșterea sportivelor, atât din punct de vedere individual, cât și colectiv. Așadar, rezultatul nu este principalul nostru obiectiv, ținem ca rezultatul să vină ca un efect firesc al exprimării jucătoarelor în teren. Au fost 13 etape grele, cu echipe mult mai experimentate, fetele noastre sunt la primul an în această competiție, trăgând linie, puteam face jocuri mult mai bune, dar acele neconcordanțe la anumite jocuri au partea lor de plus, pentru că putem să vedem foarte bine unde sunt problemele și să putem pe viitor să le corectăm și să îmbunătățim din ce în ce mai mult jocul individual al fiecărei sportive, cât și jocul colectiv al echipei. Obiectivele noastre sunt altele, sarcina principală este pregătirea sportivelor de la Centrul de Excelență pentru loturile naționale și ne intersează foarte mult ca atunci când un sportiv este convocat, să aibă tot bagajul motric, întrucât să facă față cu brio și să aducă un plus pentru loturile naționale” a explicat Marius Dănuleț.

Oboseala junioarelor, principala problemă

Profesorul Marius Dănuleț a obținut cu doi ani în urmă o performanță de răsunet, medalia de argint cu Energetic la Campionatul Național de junioare I. Acum, tehnicianul crede că la nivelul junioarelor I și II apare suprasolicitarea, acestea evoluând și la Centrul Național, dar și la cluburile de proveniență sau la naționalele de juniori.  ”În acest tur de campionat am tras și câteva concluzii, care nu sunt chiar pozitive și anume că s-a cunoscut, în toată această perioadă,  lipsa de continuitate în pregătirea sportivelor. Prin contractul dintre Federație și cluburile de proveniență, noi, Centrul de Excelență suntem obligați să le punem la dispoziția cluburilor de proveniență jucătoarele, pentru un anumit număr de jocuri. Faptul că junioarele noastre trebuie să se deplaseze și la cluburile de proveniență nu este un lucru rău, cât timp nu intervine factorul de oboseală! De exemplu, sunt jucătoare care de la 1 septembrie și până la 21 decembrie, când a fost ultima etapă de tur, au avut undeva la 28 de jocuri oficiale la categorii de junioare I, junioare  II și Divizia A, ceea ce este foarte mult, mai ales pentru o junioară II. Dacă a avut 13 jocuri de Divizia A, a mai avut 8-10 jocuri la junioare I și doar  8 jocuri la categoria ei de vârstă, anume junioare II.  Din start, jucând la categorii superioare, consumul, intensitățile și solicitările din joc sunt mult mai mari. Principala problemă identificată este tocmai faptul că acești sportivi nu au posibilitatea să își tragă aerul neesar pentru a începe un nou ciclu de pregătire. Trebuie să avem grijă, pe viitor să ferim acești sportivi de oboseală și să evităm accidentările grave, pentru că un sportiv sănătos este infinit  mai bun decât unul accidentat.  Aș dori mult să se înțeleagă că, atunci când la echipele de proveniență scorul este în favoarea respectivei formații, la o diferență considerabilă, acești sportivi trebuie lăsați puțin pe bancă și protejați.

Diana Ciucă, prima care a făcut pasul în Liga Națională

Condițiile de la Centrul Național s-au îmbunătățit în ultimele luni, cu sprijinul Primăriei municipiului Rm.Vâlcea și FRH. ”S-au făcut eforturi deosebite în ultimele două luni, cu ajutorul vicepreședintelui FRH, Steluța Luca și a Primăriei Rm.Vâlcea, care a acordat o sumă considerabilă pentru reamenajarea și renovarea spațiilor de pregătire, încercăm să oferim toate condițiile de pregătire și recuperare pentru sportive. Mă bucură mult, asta înseamnă că munca noastră este apreciată și există încredere în ceea ce facem, iar noi trebuie să fructificăm la maxim aceste condiții bune și să dăm totul pentru viitorul lor. Avem deja o sportivă care a făcut pasul spre Liga Națională, Diana Ciucă evoluează la HCM Rm.Vâlcea, sper să vină și alte jucătoare din spate, care să facă pasul spre o echipă de prim eșalon, în condiții de normalitate și valoare. Fetele trebuie să înțeleagă  că nu numele contează, ci modul cum te pregătești de la antrenament la antrenament, astfel încât să obții maximum și să ajungi să te exprimi la un nivel înalt, care să îți permită să faci trecerea de la juniorat la seniorat. Această trecere este o stâncă tare pentru orice sportiv care vine de la juniori, nu toată lumea reușește să facă și acest pas mare și dacă reușește, este  greu să te menții acolo sus”.

13 jucătoare de la CNOE, în lotul național Under 18

Marius Dănuleț și îndeplinește și postura de antrenor secund la lotul național Under 18, unde principal este Carmen Amariei, fosta jucătoare a Oltchimului. De asemena, Ildiko Barbu este antrenor cu portarii și la națioanala de junioare. Lotul Under 18 a fost săptămâna trecută în cantonament centralizat la Călimănești, acolo unde 13 jucătoare de la Centrul Național de la Rm. Vâlcea au fost convocate.  ”În prima parte a cantonamentului am avut parte de pregătire specifică în aer liber, ulterior intrând în pregătire în sala de handbal și la sala de forță, pentru a trece pe partea de pregătire tehnică specifică. Încheiem și cu câteva jocuri de pregătire, pentru a vedea potențialul fiecărei sportive în parte și  aportul care îl poate aduce la îndeplinirea obiectivului final al acestui sezon, o clasare cât mai bună la Campionatul Mondial din Polonia, de ce nu, chiar și o medalie, ca să ajungem sus, trebuie să stabilim obiective mărețe. Trebuie să fim acolo sus, de multe ori începem cu rezultate bune la juniori și ulterior vin alte echipe puternice la seniori, cred că rezultatul trebuie să vină din modul de exprimare, atât individual și colectiv, nu trebuie obținut cu orice preț la nivel de copii și juniori. Trebuie un parcurs firesc, dacă jucătorul are evoluții foarte bune și constante, automat să vină și rezultatele, până la urmă, obiectivul final este ca aceste sportive este să reușească să facă față la lotul național de senioare. Dacă de la fiecare generație reușesc să se desprindă câteva sportive care apoi să se ducă către naționala de senioare și acolo să aibă rezultate foarte bune, atunci obiectivul noastru a fost atins și munca nu a fost în zadar ”.

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *