Proiectele Primăriei Dănicei, pentru anul 2018

 

 

Anii trecuţi, la Dănicei funcţionau şapte şcoli, în timp ce astăzi, din cauza scăderii demografice, în localitate mai funcţionează numai două şcoli: una în satul Lăunele de Jos şi alta în satul Udreşti, unde învaţă aproximativ 200 de copii. Administraţia locală are în prezent un proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării, în vederea modernizării şcolii din satul Lăunele de Jos: „Considerăm că este necesar ca elevii să beneficieze de facilităţi, pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş să studieze. Comuna Dănicei beneficiază de cadre didactice specializate, iar copiii au de la cine să înveţe”, afirmă primarul. „Pentru această şcoală avem un proiect finanţat, de modernizare a clădirii, aflat în faza de licitaţie. Lucrările includ schimbarea acoperişului, consolidarea clădirii, anvelopare, schimbarea tâmplăriei, modernizarea interioarelor. Fondurile sunt alocate de la Ministerul Dezvoltării, iar valoarea proiectului este de aproximativ 7 miliarde de lei”, declară viceprimarul Mihai Cernătescu.

Primarul din Dănicei spune că a depus la Compania Naţională de Investiţii un proiect în vederea construirii din temelii a unui cămin cultural şi aşteaptă finanţarea proiectului pentru stabilizarea alunecărilor de teren: „Avem trei zone foarte vulnerabile cu alunecări de teren pe drumurile comunale, pentru care am întocmit proiect în vederea finanţării. Sperăm ca în primăvara acestui am să stabilizăm zona respectivă. Anul acesta trebuie să finalizăm lucrările de asfaltare a drumului comunal 181 şi DC 182, proiect realizat în prezent în procent de 95%, şi urmează înfiinţarea reţelei de canalizarea pe o lungime de 18 kilometri, proiect finanţat prin PNDL 2. Apă avem în aproximativ toată comuna în procent de 80%, mai sunt câteva sate unde vom încerca să identificăm sursa de finanţare pentru extinderea de reţea. Avem proiecte depus la Ministerul Dezvoltării, dar fără finanţare pentru construirea unei primării noi şi modernizarea drumurilor comunale pe o lungime de 7,5 kilometri. Trăim cu speranţa că se vor finanţa în următoarea perioadă și aceste investiții. 2017 a fost un an bun, s-au alocat banii la timp, în funcţie de situaţiile de lucrări”, a declarat primarul din Dănicei.

La Dănicei, prin GAL se va construi cu bani europeni o clădire socială, cu denumirea Sfântul Dumitru. Capacitatea locaţiei ca fi de 6 locuri. Pentru întocmirea documentaţiei s-a făcut studiul topografic şi geotehnic: „Ideea acestui proiect a venit din partea serviciului nostru de asistenţă socială. Colegii mei, au primit foarte multe cereri de la persoane în vârstă, care nu se mai pot întreţine singure, și care au nevoie de servicii medicale, de o supraveghere permanentă şi care au nevoie de socializare”, ne-a declarat primarul din Dănicei, Dumitru Pirneci.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *