Modernizarea ştrandului Ostroveni, un fiasco cu bani europeni, plătit din buzunarul râmnicenilor

Modernizarea bazei de agrement din Ostroveni se anunţa o investiţie care avea să revitalizeze turismul în Râmnicu lcea, creând o infrastructură de agrement acvatic în valoare de peste 7 milioane de euro, din care 50% fonduri de la Uniunea Europeană. La trei ani de la demararea lucrărilor investiţia s-a dovedit a fi însă un fiasco, proiectul fiind plătit în procent de 94% din buzunarul râmnicenilor şi fără perspective de finalizare, graţie unui proiect prost întocmit. Actualul edil, Mircia Gutău vrea să taie raul de la rădăcină, astfel că bazinul de înot acoperit prevăzut în proiect are slabe şanse să mai fie realizat.

 

Dedesubturile unei investiţii păguboase

 

Complexul de Agrement Acvatic din Râmnicu Vâlcea, adică proiectul de modernizare a ștrandului din Ostroveni, proiect care ar fi trebuit să atragă de la Uniunea Europeană peste 3,5 milioane de euro, restul fiind contribuție locală, este în pericol de a nu putea fi finalizat, din cauza unor nereguli grave la structura de rezistență a clădirii care ar trebui să cuprindă bazinul de înot. În data de 23 ianuarie 2015, Primăria Râmnicului a semnat contractul pentru „Reabilitare şi modernizare bază de agrement Ostroveni în Municipiul Râmnicu Vâlcea” cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Proiectul, în valoare de 31,9 milioane lei presupune acoperirea, reabilitarea şi modernizarea bazinului nr. 1 prin construirea unei clădiri care să cuprindă toate spaţiile necesare desfăşurării unei funcţiuni de agrement în condiţii moderne, respectiv: bazine, saună, grotă salină, sală fitness, vestiare, grupuri sanitare, cafenea şi spaţii tehnice. Totodată, proiectul mai cuprindea reabilitarea spaţiilor verzi din incintă şi a aleilor pietonale, lucru realizat în mare măsură.

 

Deficientele, depistate încă din ”faşa” proiectului

 

Un proiect măreţ, care avea să revitalizeze turismul în zonă. În sezonul estival, Ştrandul Ostroveni era vizitat de zeci de mii de turişti, atât din judeţul Vâlcea, cât şi din judeţele limitrofe, Argeş sau Gorj, graţie bazinului de apă sărată adusă prin conductă direct de la Ocnele Mari. În 2015, Primăria Râmnicului era condusă de social-democratul Gigi Matei, însă cel care se ocupa de buna desfăşurare a proiectelor pe fonduri europene era liberalul Eduard Vârlan. La vremea respectivă, imediat după începerea lucrărilor, Vârlan a tras un semnal de alarmă în privinţa proiectului prost întocmit, anunţând faptul că s-au găsit infiltraţii de apă la forare, fapt care ar putea pune în pericol finalizarea proiectului. Mai exact, la întocmirea proiectului nu s-a ţinut cont de studiul geo realizat (în care se preciza că între 1,5 m – 2,5 m în adâncimea terenului respectiv se găseşte pânza freatică) şi fundaţia clădirii apare sub această adâncime. Un proiect prost întocmit, cu deficienţe depistate şi făcute publice la momentul respectiv. Administraţia locală a decis însă continuarea investiţiei, durata de implementare fiind de 19 luni de la data semnării contractului, mai exact proiectul trebuia să-şi găsească finalitatea în luna august 2016. În vara anului trecut, primarul Mircia Gutău a redeschis ştrandul din Ostroveni şi le-a permis vâlcenilor accesul la bazinele din aer liber, pentru a mai amortiza din investiţie, adunând la bugetul local sume frumuşele.

 

 

Gutău: „Vom lua o decizie majoră, eu sunt adeptul tăierii răului de la rădăcină”

 

Astăzi, ”greaua moştenire” dă bătăi de cap administraţiei locale condusă de Mircia Gutău, care spune că proiectul nu poate fi terminat şi în perioada următoare va lua o decizie majoră, chiar dacă acest lucru ar însemna renunţarea la proiect: ”Despre finalizarea ștrandului Ostroveni, eu sunt sceptic în privinţa acestui proiect. Este un proiect prost început în celălalt mandat. Noi am reziliat contractul cu firma care făcea construcția pentru că s-au scurs degeaba zeci de miliarde fără să se vadă nimic. Am început o expertiză. Nu pot spune sigur pentru că nu am o hârtie oficială, deși sunt convins că este așa, proiectul a fost unul greșit. Expertul care s-a uitat a spus că va fi aproape imposibil să izolăm cuva. S-au făcut studii la 2,5 metri şi clădirea a fost băgată la 7,5 metri. Şi tot timpul sunt infiltraţii. Va trebui să luăm o decizie majoră, mergem din gaură în gaură, sau tăiem răul de la rădăcină. Eu sunt adeptul celei de-a doua variante. Proiectantul spune că se poate face… Bine, se poate face dar cu ce costuri, deja am ajuns la o cofinanțare de 94%. Va trebui să ne îndreptăm în instanță împotriva celor care au greșit, pentru că așa este normal”, a declarat primarul Mircia Gutău.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *