Un milion de euro va ajunge la Lungeşti, pentru încă trei investiţii
Administraţia locală din comuna Lungeşti a reuşit să prindă la finanţare, prin PNDL-2, trei investiţii în valoare totală de 47 de miliarde de lei vechi. Lucrările vor începe, cel mai probabil, în vara acestui an: „Noi am fost prinşi la finanţare cu trei proiecte, din şase depuse. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale Lungeşti, un proiect în valoare de aproape 25 de miliarde de lei vechi, reabilitarea şi modernizarea dispensarului uman din centru, investiţie în valoare de 12 miliarde de lei vechi şi cel de-al treilea proiect cuprinde construirea unui pod din beton armat peste pârâul Mamu, sat Dumbrava, punct Neamţu, în valoare de 10 miliarde de lei vechi. Podul respectiv era ultimul pe care trebuia să-l mai reabilitez, am făcut 6 poduri până acum, şi era absolut necesar şi acesta. Din păcate nu am reuşit să prindem la finanţare un proiect în care cuprindeam restul uliţelor rămase neasfaltate şi care sper să intre în PNDL-3. Dacă nu, vom găsi o altă variantă şi tot o să le asfaltez, în viitorul apropiat. Este vorba de ultimii 12 kilometri. Am asfaltat în jur de 12 kilometri şi au mai rămas încă 12 kilometri, care sunt uliţe poate cu doar două familii, dar care trebuie să beneficieze şi ele de asfalt, chiar dacă lungimea lor este una de câţiva zeci de metri. Am mai avut un proiect care prevedea modernizarea iluminatului public, pe care oricum îl avem modernizat şi reabilitarea sediului primăriei, care nu m-a interesat niciodată foarte mult”, ne-a declarat primarul comunei Lungeşti, Tiberiu Costea.
Tiberiu Costea: „Nu cred că trebuie să ne mai gândim la un „bum” al şantierelor”
Primarul Tiberiu Costea este de părere că Guvernul ar trebui să aloce fonduri mai întâi pentru proiectele aflate în derulare, cu precădere pentru modernizarea şcolilor şi a dispensarelor umane şi apoi pentru alte investiţii noi:
„Cred că 2018 o să fie un an normal. Vor fi şi investiţii, nu ştiu cum stau cu banii la nivel ministerial, dar cred că ar trebui să aloce bani cu care să finalizeze investiţiile aflate deja în derulare, eu aşa văd lucrurile. Dacă te apuci de altele şi de cele pe care le ai deja tragi încă 5-6 ani nu faci nimic. Gândiţi-vă ce se întâmplă, de exemplu, dacă începi să reabilitezi o şcoală şi muţi copiii într-o altă locaţie, mult mai rea decât cea precedentă, pentru o perioadă lungă de timp. Aşa nu ai făcut nimic. Pentru că mi-aţi cerut o părere, cred că nu trebuie să ne mai gândim la un „bum” al şantierelor, consider că ar trebui să fie prioritare investiţiile aflate deja în derulare: şcolile, dispensarele şi spitalele, şi abia apoi celelalte proiecte. Este tragic să vorbeşti în anul 2018 despre o grădiniţă sau o şcoală fără grupuri sanitare în interior. Prioritare ar trebui să fie sănătatea şi învăţământul”, a concluzionat primarul Tiberiu Costea.
Ramona BĂLTEANU