Gheorghe Melente: „Cinci investiţii îşi vor găsi finalitatea în următoarea perioadă, la Drăgoeşti”

Primarul comunei Drăgoeşti, Gheorghe Melente a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, în localitate. Comuna Drăgoeşti se numără printre localităţile beneficiare a unor proiecte majore de modernizare a infrastructurii rutiere. Când vor începe lucrările de reabilitare a drumului judeţean care străbate localitatea, dar şi ce alte proiecte cu fonduri externe a reuşit să acceseze administraţia locală din Drăgoeşti, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Cum va fi bugetul anul acesta, aţi fost afectat de ultimele măsuri fiscale?

 

Gheorghe Melente: Pe noi nu ne-a prins sfârşitul anului cu excedent. Într-adevăr, s-a luat în formula de calcul excedentul din 2016, dar anul 2017 noi chiar l-am închis cu deficit financiar în jur de trei miliarde de lei vechi. Am avut noroc că am găsit înţelegere la firmele contractante cu care am avut colaborare. Avem un buget puţin mai bun decât cel de anul trecut, am gândit o strategie şi mai putem face şi o investiţie din bugetul local. Dacă anul trecut am reabilitat şcoala, anul acesta vom face dispensarul medical. Este prima dată când se investeşte în acest dispensar medical, în ultimii treizeci de ani. Din calculele mele, cred că ne va costa aproximativ două miliarde de lei vechi investiţia. În luna mai ne vom apuca de lucrări şi sperăm ca, până în toamnă să finalizăm investiţia. Clădirea dispensarului va fi reabilitată termic, schimbăm acoperişul şi geamurile, astfel încât toată zona centrală să fie frumoasă. De asemenea, prin GAL am depus zilele trecute proiectul de modernizare a unui teren sintetic la şcoală. Cred că acest proiect îşi va găsi şi el finalitatea, anul acesta. În total, avem cinci investiţii care vor începe în următoarea perioadă, iar modernizarea drumului judeţean va fi cireaşa de pe tort.

 

Impact real: Care sunt cele cinci investiţii majore care îşi vor găsi finalitatea la Drăgoeşti, în viitorul apropiat?

Gheorghe Melente: Primul proiect este cel cu drumurile. Este vorba de 12,3 kilometri de drumuri comunale, un proiect foarte important pentru comună, şi pe care ne bucurăm enorm că am reuşit să-l prindem la finanţare. Proiectul se va realiza prin PNDL-2 şi are o valoare de 68 de miliarde de lei vechi. Prin acest proiect se finalizează toată localitatea, ceea ce îmi dă o mulţumire enormă, simt că nu am muncit degeaba. A doua investiţie care se va realiza la Drăgoeşti este terenul sintetic de la şcoală, pentru care am depus deja proiectul prin GAL. Al treilea lucru care îmi dă satisfacţie şi pentru care aşteptăm vizita în teren este proiectul de construire a centrului cultural prin Compania Naţională de Investiţii, lucrare care a fost scoasă deja la licitaţie şi care se va realiza începând din primăvara anului acesta. Valoarea este de aproximativ 50 de miliarde de lei vechi. Prin realizarea acestei lucrări, localitatea Drăgoeşti va fi promovată din punct de vedere cultural. Proiectul se va numi „Aşezământ cultural tip 1 Mihai Viteazul”, pentru că, după cum se ştie, la biserica din localitatea noastră a fost botezat Mihai Viteazul. Cel de-al patrulea proiect este cel pe care îl vom realiza din bugetul local, adică reabilitarea dispensarului medical. Cel de-al cincilea proiect, care în cea mai mare parte este meritul Consiliului Judeţean este cel care priveşte modernizarea drumului judeţean.

Impact real: Zilele trecute, Consiliul Judeţean a împărţit fondurile pentru arierate şi cofinanţări. Sunteţi mulţumit de suma primită?

 

Gheorghe Melente: Am primit aproape un miliard de lei vechi de la Consiliul Judeţean pentru arierate, cofinanţări şi întreţinere drumuri. Nu ştiu ce aş putea vorbi pe subiectul acesta, pentru că este sărăcie. Noi alergăm pe toate părţile, cu alte proiecte şi pentru investiţii mari. Sunt mulţumit că am reuşit să semnăm contractul de finanţare pentru construirea centrului cultural, urmând să mă caute firmele constructoare, să le dau autorizaţia de construcţie şi să demarăm lucrările.

 

 

Impact real: Cum credeţi că va fi anul 2018 din punct de vedere al investiţiilor în localitate?

 

Gheorghe Melente: Dacă ne apucăm de proiectul de asfaltare prin PNDL-2, pentru care suntem în SEAP, probabil va dura procedura de licitaţie trei sau patru luni, deci în vară ar trebui să înceapă efectiv lucrările şi la acest proiect. Cei 12 kilometri nu sunt nici mulţi, dar nici puţini. Sperăm să avem parte de o firmă constructoare puternică şi care să finalizeze repede investiţia. Cu acest proiect am cam închide infrastructura rutieră din localitate. Nu ascund faptul că urmărim să obţinem finanţare şi pentru amenajarea unor şanţuri betonate pe drumurile de interes local. Eu cred că anul 2018 va fi în forţă, din punctul de vedere al investiţiilor. De aceea probabil sunt şi mai relaxat. În 2017 am alergat foarte mult pentru partea de documentaţie a proiectelor. Sperăm, totodată, să se dea drumul şi la PNDL-3, unde mai avem proiecte de depus. De exemplu îmi doresc un proiect de modernizare a iluminatului public şi un proiect pentru monitorizarea video în punctele strategice ale localităţii. Din păcate, din bugetul local nu putem face aceste investiţii.

 

Impact real: Ce informaţii ne aduceţi despre modernizarea drumului judeţean? Când vor începe efectiv lucrările?

 

Gheorghe Melente: Modernizarea drumului judeţean a intrat în linie dreaptă. Am semnat tot ce înseamnă protocol de colaborare, le-am dat şi suprafaţa pentru deschiderea şantierului. Proiectul este finanţat din fonduri europene, şi este meritul Consiliului Judeţean, dar eu cred că şi noi, administraţia locală avem aportul nostru în acest proiect pentru că, pe lângă faptul că suntem printre beneficiari, vom fi implicaţi direct în derularea acestor lucrări. Proiectul este o capodoperă şi atunci Drăgoeştiul, Olanu, Galicea şi nu numai vor beneficia de această investiţie care se va realiza cu siguranţă, până în 2020. Din informaţiile pe care le avem pot începe efectiv lucrările. Eu sunt un caz fericit, pentru că avem apă şi canalizare de-a lungul drumului judeţean, şi nu va mai fi nevoie de săpături, să stricăm drumul. Cred că vor începe lucrările dintr-un capăt şi probabil va fi din margine, de la Drăgoeşti. Chiar dacă nu se vor finaliza lucrările până în 2020, nu este nici o problemă, important este să înceapă.

 

Impact real: În curând se vor deschide şi alte axe de finanţare pe fonduri europene. Vă gândiţi să accesaţi şi alte proiecte?

 

Gheorghe Melente: Mai am intenţia să fac o inventariere a şanţurilor de colectoare de apelor pluviale şi să încercăm un proiect de regularizare a torenţilor. De exemplu, ANIF are în proprietate să zicem cinci şanţuri colectoare, iar eu am poate cincizeci, pe raza localităţii. Vrem să stabilim clar proprietatea, mai ales că s-a început marea cadastrare la nivel naţional şi trebuie scoase cumva şi, dacă ne rămân nouă, în domeniul public, atunci vom putea face un proiect încât să rezolvăm şi această problemă. În momentul în care reuşeşti să intabulezi terenurile se vor identifica şi surse de finanţare. La fel şi cu drumurile de tarla, pe care nici noi nu le avem intabulate. Le vom intabula şi apoi vom găsi sursa de finanţare. Mai avem pregătit şi un proiect pentru energie regenerabilă, în momentul în care se va deschide o axă de finanţare vom merge şi noi cu proiectul. Cam aşa merg lucrurile, în ziua de astăzi.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *