Persoanele care se pricep vor recunoaște imediat numele firmei românești cunoscută în întreaga țară pentru motoare de calitate produse la standarde înalte de specialiștii BRACO MES.

 

Scurtă explicație pentru doritori

Pentru cei care nu știu ce înseamnă motor electric, menționăm că acesta se mai găsește și sub denumirea de electromotor și este vorba despre un dispozitiv electromecanic care transformă energia electrică în energie mecanică. Ca o paranteză, transformarea în sens invers a energiei mecanice în energie electrică se realizează de un generator electric.  Între cele două tipuri de menționate, nu există diferențe de principiu semnificative, același dispozitiv putând îndeplini ambele roluri în situații diferite, potrivit wikipedia.

De altfel, majoritatea motoarelor electrice utilizează forțele electromagnetice care acționează asupra unui conductor parcurs de curent electric aflat în câmp magnetic. Dar există și motoare electrostatice construite pe baza forței Coulomb, respectiv motoare piezoelectrice. Pentru că vorbim despre o gamă extinsă de puteri, motoarele electrice sunt utilizate pentru mai multe aplicații: pentru componente electronice precum hard disk, imprimantă, pentru componente electrice ce acționează cu puteri foarte mari precum pompe, locomotive, macarale etc.

Motoarele sunt construite la fel: din stator (partea fixă a motorului care include carcasa, bornele de alimentare, armătura feromagnetică statorică și înfășurarea statorică) și rotor (partea mobilă a motorului, amplasată de obicei în interior, care este format dintr-un ax și o armătură rotorică care susține înfășurarea rotorică).  Între cele două piese componente menționate există o porțiune de aer numită întrefier care permite mișcarea rotorului, iar grosimea acestei porțiuni este un indicator important pentru performanța motorului.

Motoarele electrice sunt diferite în funcție de tipul de curent electric utilizat: motoare de curent continuu (cu excitație derivație, cu excitație serie, cu excitație mixtă, cu excitație separată) și motoare de curent alternativ (motoare sincrone și motoare asincrone). Iar în funcție de numărul fazelor curentului cu care funcționează, motoarele electrice pot fi motoare monofazate sau motoare polifazate.

Motoarele de curent alternativ funcționează pe baza principiului câmpului magnetic învârtitor, principiu descoperit de Nikola Tesla în 1882. Motoarele de curent alternativ asincron sunt cele mai utilizate pentru că pot funcționa atât în regim de generator, cât și în regim de motor. Cea mai mare utilizare o au motoarele electrice cu curent trifazat.

La un  motor electric trifazat viteza scade puțin cu sarcină, motiv pentru care caracteristica lor mecanică a căpătat denumirea de caracteristica tip deviație. Motoarele asincrone sunt utilizate atunci când turația nu variază cu sarcina precum mașini-unelte obișnuite, ventilatoare, lifturi etc. Motorul de inducție trifazat este cel mai utilizat motor când vorbim despre puteri medii și mari.

 

Despre motoarele electrice comercializate de BRACO MES

BRACO MES este o companie româneasca ce are o divizie de Mașini Electrice specializată în comercalizarea de motoare electrice, ventilatoare industriale, reductoare de turație și compresoare de aer.

Compania românească a dezvoltat o largă gamă de produse atât pentru utilizare industrială, cât și pentru utilizare domestică, scopul fiind o durată lungă de funcționare și o fiabilitate ridicată. Ca orice producător specializat trebuie să  urmărească anumiți parametri pentru a produce motoarele electrice:

1.mediul în care va funcționa motorul

2.tipul de pornire

3.tipul de cuplaj

4.modul de funcționare

Firma Braco are un stoc de motoare electrice care poate satisface orice necesitate, atât producție proprie, cât și produse în țări din UE. Pentru că unii clienți doresc motoare speciale care nu sunt concepute în serie, specialiștii de la firma românească pot fie să producă (la anumite costuri) motorul special, fie să adapteze motoarele existente astfel încât să se plieze pe necesitățile clienților. Evident, alături de motoare, firma oferă și componente/accesorii care ajută motoarele la funcționare în parametrii optimi – ventilatoare de răcire, plăci de borne, senzori de temperatură, fulii, cuplaje etc.

În afară de motoare (produse, adaptate, concepute pentru orice necesitate), Braco oferă posibilitatea de a  repara motoarele aduse de clienți. Acest serviciu include: bobinaj, schimbarea arborelui rotor, recalibrare, realizare de scuturi etc.

Indiferent de tipul de motor ori de accesorii, trebuie să cunoască anumiți factori care ajută la alegerea unui motor care să funcționeze în parametrii optimi. Acest lucru înseamnă că ar fi ideal să discutați cu profesioniști, să le explicați pentru ce anume vă trebuie motorul, unde îl veți folosi și în ce mod, ce sumă aveți disponibilă. Doar persoanele specializate vă pot îndruma pentru a alege produsul potrivit nevoilor și necesităților voastre astfel încât prețul final să fie pe măsura calității aplicației alese, respectiv durata de funcționare și fiabilitatea crescută în funcționare să se justifice și să fie conform standardelor celor mai înalte de producție.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *