Şase pârtii de schi se vor construi la Horezu, în noua staţiune de la Vf Roman

Cel mai nou domeniu schiabil din România va fi construit, începând din acest an, la Vf Roman, aflat la o altitudine de 1.800 m, deasupra oraşului ceramicii, Horezu. Zona a început să se dezvolte prin construirea de pensiuni şi hoteluri încă din anii trecuţi, cu speranţa că, în viitorul apropiat, nouă staţiune turistică să rivalizeze domeniile schiabile de renume din ţară. Peisajul parcă rupt din basm şi dorinţa tot mai mare a turiştilor de a se aventura pe culmile munţilor încurajează autorităţile locale să urgenteze demersurile de amenajare a drumului şi crearea unei infrastructuri propice dezvoltării turismului. În felul acesta, în scurt timp, Horezu ar putea dobândi statutul de staţiune climaterică.

 

Potrivit spuselor primarului Nicolae Sărdărescu, s-au făcut deja primii paşi în vederea întocmirii unui proiect de modernizare a drumului care duce la Vf Roman şi introducerea curentului electric în zonă: „Săptămâna trecută a avut loc Adunarea Generală a Obştii Horezu care şi-a dat avizul pentru exproprierea drumurilor aparţinătoare obştii în suprafaţa de aproape 40 ha. Drumurile vor trece în proprietatea primăriei, lucru necesar pentru întocmirea studiului de fezabilitate al proiectului pe care urmează să-l depunem la Ministerul Dezvoltării în vederea transportului cu energie electrică şi al asfaltării drumului până la Vf Roman. Într-o lună de zile vom finaliza proiectul pentru cei 14 km pentru asfaltare şi modernizare completă şi având în proprietate drumul vom putea solicita CEZ-ului proiectarea şi obţinerea devizului pentru introducerea energiei electrice. La sfârşitul acestei luni voi înainta consilierilor locali propunerea de expropriere pentru a fi validata. Speram să obţinem finanţare pentru asfaltarea drumului, un proiect care se va ridica la aproape 5 milioane de euro. Din informaţiile pe care le deţinem, doar jumătate din cei care au primit aviz de finanţare pentru proiecte prin PNDL-2 au şi reuşit să depună documentaţiile aferente. În consecinţă, vor mai rămâne bani care vor fi repartizaţi pentru proiectele care nu au fost aprobate prima dată. Şi noi mai avem în aşteptare încă şase proiecte şi speram să mai prindem şi noi cel puţin două sau trei investiţii”, ne-a declarat primarul Nicolae Sărdărescu.

 

Prima pârtie de schi va fi funcţională în acest an

 

Primarul Nicolae Sărdărescu a confirmat faptul că deja s-au achiziţionat instalaţiile pentru funcţionarea primei părţii de schi din această iarnă şi s-au demarat procedurile de construcţie a primului hotel de cinci stele din vârful muntelui. În fiecare an se va construi câte o pârtie de schi, în total şase la număr: „Investitorul privat a făcut deja achiziţia de instalaţii şi tot ce înseamnă pentru punerea în funcţiune a primei părţii de schi. Totodată, va începe construcţia unui hotel de cinci stele plus câteva cabane. Prima parte a investiţiei se ridică la 2.5 milioane de euro şi va fi anul acesta, urmând ca să construiască în total şase pârtii de schi, cea mai lungă va avea 2.3 km. Investitorul este un om de afaceri din Bucureşti, născut la Constantă”, ne-a mai spus primarul Nicolae Sărdărescu.

 

 

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *