Întoarcerea la natură – cum să redescoperi miraculoasa putere a cosmeticelor naturale
Chiar dacă nu numai femeile sunt interesante de produse de îngrijire și cosmetice, acestea sunt cele mai înfocate fane și formează publicul cu cea mai mare putere de cumpărare. Poate că exploatând tocmai acest segment, industria cosmeticelor a luat o turnură nu prea fericită. Cea a sintetizării ingredientelor, cea de mixare a unor substanțe, cea care a înlăturat încet și sigur partea de ingrediente naturale și a căutat un substitut.
Pe principiul: „contează calitatea, nu cantitatea” trebuie să ne gândim la alegerea unui produs cosmetic ce calitate are. Ușor de ignorat, eticheta atrage vizual și marca unui produs poate să ne inducă în eroare. Așadar, mai degrabă acel text minuscul merită de citit, cel care arată lista de ingrediente.
Cum diferențiezi cosmeticele bio de celelalte
Clasa de cosmetice bio nu reprezintă totuși un mix de fructe și legume în naturalețea lor. Însă, aceste extracte, bine combinate, de concentrația optimă se combină doar cu alte ingrediente menite să ofere textură, ușurință în aplicare. Adică nu parfum, parabeni, coloranți și alți aditivi care oferă un miros placut, însă nu și beneficii pentru piele.
În fapt, un produs bio este certificat, deci va avea ca atare un simbol trecut pe etichetă. Dar și alte aspecte vor „trăda” naturalul sau un mix de ingrediente chimice. Este vorba printre altele de termenul de valabilitate. În cazul unui produs bio acesta este mai scurt decât la celelalte produse. Asta pentru că ingredientele naturale nu au cum să reziste preț de 6 luni.
Naturalul se alterează mai repede, expus la diverși factori. Tocmai poate comoditatea de a nu investi în mod frecvent în această gamă de produse face ca o parte din publicul consumator să fie atras de cosmetice, altele decât cele naturale, bio.
Atenție, specialiștii spun că în ultimii ani a devenit o manieră simplistă de marketing să spui despre un produs că este natural, deși în fapt conține o mică parte ce înseamnă extract din plante, fructe sau altele. Un produs cosmetic trebuie să fie bio, eco sau organic, pentru că în fapt când spui natural nu ai garanția că respectivul produs conține spre exemplu fructe ce nu au fost stropite în procesul de cultivare.
Diferența este la nivelul pielii
Te poți lăsa ușor influențată de strategiile de marketing ale unor produse comestice. De asemenea te poți lăsa ușor păcălită de efectele unor produse cosmetice. Însă de fapt diferența se face în timp și se vede la nivelul pielii.
Pielea are nevoie de îngrijire permanentă sau mai degrabă de susținere a fermității, a colagenului natural. O îmbătrânim prea repede când acționăm cu tot felul de substanțe. Asta nu o vezi imediat, însă o simți în timp. Așadar, cosmeticele bio sunt mai degrabă o lecție despre cum să conservi frumusețea, despre cum să te menții, despre cum să oferi pielii fix ce are nevoie adică un ajutor de la natură.
Incontestabil, produsele cosmetice bio sunt calitative. Acestea au nevoie de o selecție riguroasă și de respectarea unor termeni de păstrare, pentru a fi un produs activ și de efect pe toată perioada de valabilitate. Însă te vor răsplăti înzecit, fiind hrana pielii sănătoase.