Primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă, prezent la dezbaterile din Parlament pentru modificarea Legii Muntelui
Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate şi va supune votului, săptămâna viitoare, în calitate de for decizional, propunerile de modificare a Legii Muntelui, care au primit deja avizul Comisiei pentru Agricultură. Primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă a participat personal la dezbaterile avute în cadrul Ministerului Agriculturii, pe această temă: „Forma în care a fost trimisă iniţial această Lege a muntelui nu era cea mai bună, însă am purtat discuţii atât personal cât şi cu domnii deputaţi care ne reprezintă judeţul, să intervină cu amendamente în reglementarea acestor deficienţe. La Legea Muntelui a existat o primă dezbatere la noi, la târgul de animale şi, cu sprijinul reprezentanţilor din Minister, am convingerea că se vor reglementa lucrurile. O mare parte dintre problemele discutate atunci se regăsesc în lege. Am mare încredere că se vor mişca lucrurile la Ministerul Agriculturii şi optimismul vine şi de la faptul că nu s-au consumat prea multe fonduri”, ne-a declarat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.
După 14 ani, Legea Muntelui va fi modificată
Proiectul prevede, printre altele, ca statul să acorde subvenţii crescătorilor de animale din zona montană şi să-i scutească de impozite pe tinerii care se mută în localităţi de munte. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre importanţa Legii Muntelui, care nu a mai fost modificată de 14 ani: „În parlament avem, la ora actuală, o Lege a Muntelui, o lege extraordinar de valoroasă, cu programe directe pentru realizarea de abatoare, de microabatoare, de unităţi de preluare, de valorificare a produselor din zona montană, o zonă bogată în tradiţii şi o zonă foarte apreciată de toţi cei care intră în arealul acesta”. Printre propunerile de modificare la Legea Muntelui se regăseşte şi acordarea de prime de instalare pentru profesorii şi medicii care vor să lucreze în localităţi montane.
Daniel Băluţă: „Este pentru mine data când încearcă cineva să înţeleagă că în ţara aceasta una este muntele, şi alta şesul”
Social-democratul este de părere că această lege ar putea veni în sprijinul ciobanilor şi ar încuraja creşterea animalelor şi promovarea produselor autentice romaneşti: „Legea Muntelui, cu mici amendamente, ar putea veni cu adevărat în sprijinul ciobanilor. Să ştiţi că, la Ministerul Agriculturii se lucrează, şi cred că ei vor veni în Parlament cu aceste amendamente. Este pentru mine data când încearcă cineva să înţeleagă că în ţara aceasta una este muntele, şi alta şesul. Nu poţi să aplici, aşa cum au ei standardul cost-beneficiu, aceeaşi sumă pentru ambele cazuri: una este să faci un drum la munte, şi alta este când îl faci la câmpie. La fel, Ministerul Agriculturii se implică foarte mult în tot ceea ce înseamnă produsele tradiţionale, organizarea de târguri şi promovarea produselor autohtone”, ne-a mai spus primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.
Ramona BĂLTEANU