Căminul de bătrâni de la Roeşti a primit 25 de milioane de lei de la stat

Gheorghe Drăghici: „Trăim în ţara nimănui”
În urmă cu cinci ani, la Roeşti s-a înfiinţat un cămin de bătrâni cu capacitatea de opt locuri şi, pentru că spaţiile de cazare sunt generoase, căminul a primit aprobare pentru instalarea a două paturi în fiecare cameră, iar numărul beneficiarilor a crescut la 17. Căminul funcţionează doar cu bani alocaţi de la bugetul local al comunei Roeşti, iar în tot acest timp statul a venit în sprijinul primăriei cu o sumă infimă: „Din fondurile Guvernului României ni s-au alocat prin Consiliul Judeţean, abia anul acesta 25 de milioane de lei vechi. Sunt supărat, pentru că nimeni nu ne întinde o mâna de ajutor. Este o bătaie de joc la adresa noastră, deoarece suma pe care am primit-o nu acoperă nici măcar un salariu. Mai mult, sunt primii bani pe care i-am primit în cei peste 4 ani de funcţionare a căminului în regie proprie. Mai bine nu-i primeam, fiindcă mai mult rău mi-a făcut. I-am primit ca o jignire, o bătaie de joc. Singurul om care a aflat de situaţia bătrânilor de la cămin a fost Venerica Pătru, fosta prim-secretar PCR, care a făcut o sponsorizare substanţială, pentru care îi mulţumim. În rest nimeni nu s-a gândit la noi, trăim în ţara nimănui. Când am întrebat reprezentantul Consiliul Judeţean de ce ni s-a alocat această sumă, explicaţia a fost simplă: „ aşa spune legea”. Din acel moment nimic nu m-a mai interesat şi nici nu mai vreau să aud. În continuare îmi văd de drumul meu, voi fi alături de comunitate, aşa cum am fost în cei 26 de ani. Căminul de bătrâni are toate dotările necesare, dar cu toate acestea, avem periodic diverse controale din partea instituţiilor de control, în urma cărora primim avertismente cu măsuri de realizat”, afirmă primarul Gheorghe Drăghici.
Căminul este un sprijin real pentru bătrâni
Căminul de Bătrâni de la Roeşti supravieţuieşte din micile donaţii, din contribuţia lunară a celor 17 vârstnici care sunt cazaţi acolo şi din sprijinul substanţial dat de Primăria Roeşti. Din păcate, autorităţile statului au rămas surde la situaţia unei instituţii care ar trebui să fie de ajutor pentru oamenii care nu mai au pe nimeni.
„Am fost singurul primar care şi-a sumat sustenabilitatea unui cămin de bătrâni. Astăzi sunt mândru că pot face acest lucru, deoarece suntem un real sprijin pentru bătrâni. Un elan asemănător am observat şi la primarul de la Scundu, Dumitru Blejan, pe care l-am încurajat. Noi funcţionăm de patru ani, dar nu mă plâng. Astăzi căminul este ocupat în procent de 100% datorită condiţiilor de care bătrânii beneficiază, şi sunt mândru de ceea ce noi putem face. În banii alocaţi de administraţia locală sunt incluse costurile cu alimentele, materialele pentru curăţenie, energia electrică, apa, canalizarea şi salariile. Dacă o administraţie ştie să se gospodărească, se poate încadra în aceste costuri. Este greu, ce-i drept, dar se poate. Sunt chibzuit cu fiecare bănuţ, pentru că trebuie să plătesc salariile la timp, să asigur sustenabilitatea acestui cămin. Sunt un om înţelegător şi corect, vorbesc aceeaşi limbă cu toţi şi îmi văd de treaba mea. De multe ori le spun colegilor mei primari, în special celor care sunt în primul mandat, să nu accepte compromisurile şi concesiile, fiindcă altfel nu mai au credibilitate. Noi ne-am distrus ca naţie. Mulţi dintre cei care îmi calcă pragul îmi spun că vor reveni, fiindcă au ce învăţa. Eu aşa văd lucrurile şi le spun pe faţă, nu mă feresc, fiindcă nu am de ce”, ne-a declarat primarul.
Seniorii au garanţia că primesc grija pe care o merită
În 2012, primarul comunei Roeşti, Gheorghe Drăghici a reuşit, cu fonduri europene, să finalizeze construcţia căminului de bătrâni din localitate. Proiectul în care a fost inclus şi obiectivul social a avut o valoare de 2,5 milioane de euro şi cuprindea mai multe puncte: asfaltarea a 12,5 kilometri de drumuri comunale, extinderea reţelei de apă cu 5 kilometri, un sistem de canalizare pe 20,5 kilometri, precum şi construirea unui cămin de bătrâni cu o capacitate de 8 locuri. Scopul înfiinţării căminului a fost acela de a veni în sprijinul persoanelor vârstnice şi singure din comună, care nu pot să primească la domiciliu îngrijirile de care ar avea nevoie. Locaţia oferă condiţii optime de îngrijire 24 din 24 de ore, personal specializat, dormitoare călduroase dotate cu televizor, spaţiu verde şi terasă pentru recreere. În prezent, căminul de bătrâni pune la dispoziţie serviciile care fac din acest centru o soluţie ideală pentru ca bătrânii rămaşi singuri să aibă parte de o grijă sporită şi un prilej de a se bucura de viaţă. Primarul Gheorghe Drăghici a recurs la deschiderea căminului în regie proprie, aceasta fiind ultima soluţie de a nu returna banii europeni primiţi. Seniorii internaţi aici beneficiază azi de confort, linişte şi de o atmosferă prietenoasă. Echipa care îi îngrijeşte este formată din persoane calificate, care oferă cu drag serviciile medicale şi de îngrijire, astfel încât beneficiarii nu se simt singuri, ci sunt înconjuraţi de persoane cu care pot discuta sau împărtăşi activităţi plăcute. Pentru toate aceste facilităţi, pensionarii care beneficiază de aceste servicii oferite la Căminul de bătrâni din Roeşti, aflat în administrarea primăriei, plătesc lunar 1000 de lei. Diferenţa până la 2300 de lei vine din bugetul local al administraţiei locale. Roeştiul este singura localitate care a deschis o astfel de locaţie, fără sprijin de la stat. Primarul Drăghici spune că statul, prin Casa de Asigurări de Sănătate, nu acordă nici măcar o aspirină pentru bătrânii de la cămin.