Gheorghe Drăghici: „Avem puterea de a schimba mediul ostil care ne înconjoară”

 

 

Gheorghe Drăghici, un nume emblematic pentru administraţia locală din judeţ, aflat la al şaptelea mandat spune care este secretul continuităţii celor şapte mandate. În ce direcţie se îndreaptă România, dacă măsurile guvernamentale şi efectele acestora au avut efect asupra bugetului local, de ce va da în judecată statul român, dar şi ce îl determină să treacă la ALDE, aflăm în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Reprezintă o povară sustenabilitatea căminului de bătrâni!

Gheorghe Drăghici: Este drept că mulţi dintre primari nu sunt de acord să preia în regie proprie astfel de activităţi, însă, din punctul meu de vedere, prin astfel de proiecte un primar îşi arată sprijinul, grija, dar şi sacrificiul pe care îl face pentru comunitatea sa. Aşa definesc eu a fi primarul unei localităţi. Am aplicat această formulă şi sunt mândru, fiindcă cetăţenii mă apreciază.

 

Impact real: Care sunt secretele longevităţii în fruntea unei comunităţi? Gheorghe Drăghici: Administraţia nu este uşoară, iar pentru acest lucru, dacă nu ai chemare nu faci treabă, indiferent din ce domeniu vii. Sunt primarul acestei localităţi din anul 1992, adică de şapte mandate. Când a venit Revoluţia am fost preşedinte de CAP. De când mă ştiu am fost lider. Cu toate acestea, anul acesta mă voi pensiona.

 

Impact real: Sunteţi de acord cu acordarea pensiilor speciale?

Gheorghe Drăghici: Nu sunt de acord cu aceste pensii speciale, însă mie să îmi dea satul drepturile mele. De 26 de ani nu am primit spor de vechime. Nu mă interesează celelalte sporuri, dar acesta este un drept câştigat prin lege. Este un drept al meu pentru care am lucrat 47 de ani. Pentru acest motiv voi da în judecată statul român. Timp de 47 de ani pe cartea mea de muncă nu am lipsit o zi de la serviciu. În urma simulării pe care am făcut-o, voi avea o pensie de 1460 de lei. Nu este corect, fiindcă sunt alţii, din alt sistem, care au ieşit cu pensii mult mai mari. Mie nu îmi trebuie altceva decât dreptul meu. Să îmi calculeze vechimea la punctul de pensie, sau să fim prinşi în grila de pensionare cu salariile din ultimii cinci ani. Nu vrem pensii speciale. Noi, primarii şi viceprimarii stăm în dispozitiv, când se întâmplă o nenorocire în localitate până o eliminăm. Nimeni nu a luat în seamă acest aspect. Mai mult, eu şi familia mea nu am avut voie să deschidem firme, nu am voie să recomand pe nimeni, avem restricţii, la tot pasul suntem suspecţi de trafic de influenţă. Până la urmă nimic nu mai contează atunci când comunitatea te alege, dar vreau dreptul meu, dat de lege.

 

Impact real: Măsurile guvernamentale şi efectele acestora au avut efect asupra bugetului local?

Gheorghe Drăghici: Bugetul îl avem conform legii, după criteriile legale naţionale. Noi nu am fost afectaţi fiindcă nu am avut excedent bugetar. Am reuşit să mărim şi salariile angajaţilor conform legii, în aşa fel încât să le putem plăti la timp.

 

Impact real: Care este cheia lucrului bine făcut în administraţie?

Gheorghe Drăghici: Aparatul administrativ. Le-am spus că, aşa cum eu alerg, făcând potecă la ministere şi dânşii trebuie să mă urmeze, altfel plecăm acasă cu toţii dacă nu ne facem datoria, pentru că nu avem pentru ce sta la primărie. Acest aspect l-au înţeles toţi angajaţii, şi dovada este că împreună formăm o echipă.

 

Impact real: Ce impresie vă lasă actuala clasă politică?

Gheorghe Drăghici: Noi, primarii nu facem politică, trebuie să ne implicăm administrativ, iar despre actuala clasă am o părere foarte proastă. În 1992 am candidat independent, însă am fost sfătuit să intru în partid promiţându-mi că îmi vor aloca fonduri pentru înfiinţarea reţelei de apă. Aşa am intrat în PSD, iar cu banii primiţi am introdus sistemul de apă în localitate. Astăzi avem apă în toată localitatea, inclusiv în satul Râpa Cărămizii. Cu toate acestea, eu nu am făcut politică nici măcar în campaniile electorale. Mai mult, în toţi aceşti ani, de câte ori a fost PSD-ul la putere noi nu am primit nimic, s-a mers pe zicala: „Drăghici este de-al nostru, să le dăm celorlalţi”. Dar, de data aceasta voi trece la ALDE. Îmi place de Tăriceanu, este un om vertical, drept pentru care voi face pasul acesta. Mai mult, Dumitru Lovin m-a sunat să mă întrebe cu ce mă poate ajuta. Un lucru mare pentru mine, este aproape de sufletul meu. Pentru mine, PSD s-a oprit o dată cu Ion Cîlea, în judeţul nostru.   

 

Impact real: Aţi reuşit să deschideţi porţile pentru o şcoală profesională în localitate?

Gheorghe Drăghici: Voiam să fac o şcoală de calificare a copiilor pentru meseria de electricieni şi croitori. Cu părere de rău am abandonat ideea, fiindcă trebuia să investesc în deschiderea unor laboratoare şi nu mi-am permis să risc. Scăderea demografică este tot mai accentuată, şi nimeni nu face nimic. În 1992 în localitate erau aproximativ 600 de copii, iar astăzi mai avem 180 de copii. Cândva în fiecare sat era câte o şcoală şi câte o grădiniţă, dar în prezent mai avem abia trei şcoli şi trei grădiniţe.

 

Impact real: Care este proiectul dumneavoastră de suflet?

Gheorghe Drăghici. Căminul cultural, un proiect care s-a construit cu bani alocaţi din bugetul local, având o capacitate de peste 400 de locuri. A fost ridicat după mulţi ani de aşteptare şi drumuri făcute la Bucureşti. Astăzi suntem cu lucrările la final, ultimele finisaje interioare s-au încheiat, urmând lucrările de montare a centralei termice şi aranjarea mobilierului. Pentru acest cămin cultural nu am primit nici un leu sprijin. Astăzi, locaţia este o mândrie a mea. Se spune că omul sfinţeşte locul, şi este adevărat. În concluzie, vreau să subliniez faptul că omul este factorul decisiv al schimbării. Tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru este provocat de acţiunile noastre, şi suntem direct responsabili de acest aspect. Ca oameni, avem puterea de a schimba mediul ostil care ne înconjoară într-unul curat şi sănătos. Trebuie doar să vrem. Degeaba ne plângem că ne-am săturat de oameni iresponsabili. Este vina noastră că îi tolerăm.

 

Claudia Şchiopu

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *