Daniel Parschiv: „Absorbţia fondurilor europene privind asfaltarea drumurilor s-a dovedit un eşec”
Planul făcut în vederea dezvoltării localităţii a fost ambiţios, dar rezultatul, spune primarul Daniel Paraschiv, este mult sub aşteptări, şi asta fiindcă atragerea fondurilor europene în vederea modernizării drumurilor comunale a fost una dintre marile dezamăgiri ale administraţiei locale din Frânceşti. În opinia primarului, programele europene de finanţare s-au dovedit un adevărat eşec, acestea fiind de fapt doar artificii guvernamentale pentru minciuni frumoase: „Localitatea Frânceşti nu a reuşit să atragă fonduri europene pe Măsura 7.2. fiindcă punctajul pe care l-am obţinut nu a clasat proiectul întocmit în vederea finanţării, deoarece nu ne-am pliat condiţiilor impuse. Localitatea Frânceşti nu are gară şi nici drum naţional, ceea ce mi se pare o aberaţie, acestea fiind o parte dintre motivele pentru care proiectul a fost respins în vederea finanţării”, spune primarul cu amărăciune.
În opinia primarului Daniel Paraschiv absorbţia fondurilor europene reprezentă şansa în vederea creării infrastructurii atât de necesară pentru o dezvoltare durabilă. Valul de prosperitate promis prin accesarea fondurilor europene a rămas doar un vis. Spune că infrastructura rutieră proastă este problema tuturor localităţilor, înaintea reţelei de apă şi canalizare: „Oamenii vor drumuri asfaltate, nu mai vor noroi, iar noi nu putem accesa fonduri europene pentru asfaltarea drumurilor săteşti sau drumurilor de interes local. Frânceştiul are o populaţie de 5600 de locuitori, fiind a treia localitate din judeţ. Cu toate acestea nu ne-am putut plia condiţiilor impuse în programele europene. Am făcut o simulare pentru a ieşi din păreri, dar punctajul a fost sub limita accesibilităţii. Abia am acumulat 49 de puncte. Cu toate acestea suntem acuzaţi că nu depunem proiecte sau cereri de finanţare. De partea cealaltă, noi acuzăm că le facem degeaba şi cheltuim banii publici aiurea. Atâta timp cât s-a pus condiţia finanţării unui proiect, nu poţi să depui proiecte care nu întocmesc condiţiile impuse. Nu mi se pare corect modul de întocmire a ghidurilor de finanţare, pentru că nu toate localităţile au gară, monumente istorice sau sunt traversate de drumuri naţionale, acestea sunt aberaţii”, a precizat Daniel Paraschiv.
Pietruirea drumurilor comunale rămâne soluţia salvatoare
Daniel Paraschiv, primarul localităţii Frânceşti mai spune că, în cei 28 de ani de la Revoluţie, în comună s-au asfaltat abia 2,9 kilometri de drumuri săteşti, dintr-o reţea de drumuri de aproximativ 200 de kilometri. Dacă absorbţia fondurilor europene privind asfaltarea drumurilor s-au dovedit un eşec, primarul liberal a aşteptat cu sufletul la gură aprobarea proiectelor în vederea modernizării infrastructurii, depuse la Ministerul Dezvoltării, care s-a dovedit a fi un fiasco: „Privind proiectele finanţate prin PNDL-2, eu sunt unul dintre primarii nemulţumiţi, fiindcă alocările pe care le-au făcut domnii din Ministerul Dezvoltării consider că s-au făcut tendenţios, fiindcă nu s-a ţinut cont de numărul de locuitori dintr-o localitate, nu s-a ţinut cont de solicitările pe care le-am făcut, de a ne prioritiza lucrările în vederea asfaltării drumurilor comunale. S-au alocat bani pentru diverse lucrări în localităţi care au mai accesat fonduri şi au o infrastructură rutieră realizată în procent de 80%. Cu toate acestea au primit finanţări pentru modernizarea drumurilor. Reţeaua de drumuri a localităţii Frănceşti este compusă din 115 drumuri de interes local de diferite categorii, însumând peste 200 de kilometri. Am mai asfaltat anul trecut un drum local pe o lungime de 1,5 kilometri. Nu pot să discut de procent, fiindcă este sub 5% . Anul acesta vom asfalta cel puţin 8 kilometri de drumuri comunale cu bani din bugetul local, în situaţia în care nu se va mai deschide nici un program de finanţare guvernamental, fiindcă în ceea ce priveşte modernizarea drumurilor prin accesarea fondurilor europene nu mai avem nici o speranţă”, a precizat primarul.
Claudia Schiopu