Comuna Stoeneşti, pe făgaşul modernizării: investiţii în infrastructură de peste 7 milioane de euro

Patru proiecte majore vor fi demarate în această vară

În acest an, administraţia locală din Stoeneşti are gânduri mari în ceea ce priveşte investiţiile în localitate. Acest lucru se datorează eforturilor depuse de primarul Gheorghe Dumbravă, care a reuşit să acceseze nu mai puţin de patru proiecte mari, finanţate cu fonduri externe. Este vorba despre două proiecte guvernamentale: alimentarea cu apă în satul Zmeurătu şi canalizare în satul Stoeneşti, şi încă două proiecte europene: construirea unei grădiniţe şi sistem de alimentare cu apă şi canalizare în Piscu Mare. Celor patru investiţii majore li se mai adaugă şi alte proiecte mai mici, dar care, odată finalizate, vor creşte nivelul de trai al locuitorilor din Stoeneşti: „Am semnat cele trei proiectele la Ministerul Dezvoltării: cel privind introducerea canalizării în satul Stoeneşti şi cel care cuprinde alimentarea cu apă în satul Zmeurătu sunt două proiecte mari, care se ridică la peste 127 de miliarde de lei vechi. Mai avem un proiect mai mic, vizând dotarea cu calculatoare, video proiectoare şi mobilier pentru Şcoala Gimnazială Stoeneşti. În ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene am reuşit să semnăm contractul de finanţare şi pentru grădiniţă. Suntem cu cele patru proiecte majore gata. Este vorba de cele două proiecte pe fonduri europene: alimentarea cu apă şi canalizare la Piscu Mare în valoare de 2,5 milioane de euro şi construirea grădiniţei, în valoare de 500.000 de euro şi celelalte două proiecte prin PNDL-2, alimentarea cu apă în satul Zmeurătu şi introducerea canalizării în satul Stoeneşti”, ne-a declarat primarul Gheorghe Dumbravă.

Infrastructura educaţională, prioritară pentru primarul Dumbravă

Chiar dacă bugetul local de care va dispune în acest an este unul de austeritate, primarul Gheorghe Dumbravă nu renunţă la o oportunitate apărută pe fonduri europene şi pentru care localitatea Stoeneşti are mari şanse să o fructifice: „Totodată, din bugetul auster pe care l-am avut anul acesta, am luat decizia de a face un studiu de fezabilitate pentru extinderea şcolii de la Stoeneşti. A apărut o axă de finanţare pentru extinderea şi dotarea şcolilor prin POR şi vrem să profităm şi noi de această oportunitate. Am luat hotărârea în Consiliul Local să reducem reţeaua şcolară. Nu mai puteam suporta clase simultan la Dobriceni, clase simultan şi la Stoeneşti. Din această cauză am şi pierdut mulţi copii care au ales să înveţe la Băile-Govora sau la Buneşti. Am închis şcoala de la Dobriceni, iar, din toamnă, copiii se vor muta aici, la Stoeneşti. Acest proiect ni s-ar potrivi ca o mănuşă, ţinând cont că avem aici în jur de 210 elevi. Spaţiul este puţin cam mic, dar această soluţie de modernizare cu fonduri europene ne-ar prinde foarte bine. Ce mă supără este faptul că studiul de fezabilitate ne costă în jur de 100.000 de lei, bani care sunt eligibili, dar pe care noi nu îi avem”, ne-a mai spus alesul local.

Revoluţia fiscală a înjumătăţit bugetul comunei, în 2018

Majoritatea primarilor au fost afectaţi de formula fiscala propusă de Guvern pentru întocmirea bugetelor locale. Lipsa lichidităţilor i-a determinat pe guvernanţi să radă tot, la început de an, din visteria comunităţilor locale. De aceasta măsură nu a scăpat nici primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă, care se va baza pe un buget înjumătăţit, în 2018: „Şi noi ne-am lovit de această situaţie. Cred, totuşi, după părerea mea, că s-a făcut o greşeală. Şi noi, la începutul anului, am primit o sumă foarte mică, în comparaţie cu necesarul comunei, cu ceea ce trebuia să primim. La sfârşitul anului 2016 am avut un excedent bugetar de 23 de miliarde lei vechi care nu era al nostru, erau bani primiţi pe calamitaţi şi bani europeni pe care urma să îi folosim pentru un drum de tarla pe măsura 1.2.5, lucrare care este încheiată, în prezent. Am fost chiar la Ministerul Finanţelor unde am fost foarte bine primit de domnul Cojoc, şi singura speranţă care ne-a rămas a fost să se regleze la o viitoare rectificare bugetară, după 6 luni. La un calcul făcut la rece, prin noua formulă aplicată în repartizarea bugetului pierdem în jur de 11,5 miliarde de lei vechi. Totodată, mai avem un împrumut în Trezorerie, de 8 miliarde de lei vechi, bani care au fost şi ei luaţi în calcul. Cele două sume ne-au afectat foarte mult. Am prezentat situaţia şi la Consiliul Judeţean, nu am spus niciodată că ar fi de vină Consiliul Judeţean, dar am vrut să cunoască şi domnul preşedinte situaţia comunei Stoeneşti”, ne-a declarat primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

 

Stoeneşti, printre localităţile cu proiecte prin AFM, văduvite de fonduri

 

Comuna Stoeneşti se numără printre cele şapte localităţi cu proiecte derulate prin Agenţia Fondului de Mediu şi care se confruntă în prezent cu imposibilitatea asigurării cotei de cofinanţare pentru finalizarea proiectului. În acest sens, mai mulţi parlamentari au făcut demersuri pentru a fi asigurată cofinanţarea din Fondul de Rezervă al Guvernului însă fără niciun rezultat până în prezent: „Este vorba de un proiect moştenit de la fostul primar pentru care, la vremea respectivă i-am mulţumit de mii de ori, dar care, de-a lungul timpului ne-a dat mari bătăi de cap. Proiectul cuprinde 5.2 km de alimentare cu apă şi canalizare în satul Stoeneşti. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de implementare de 6 ani care se împlinesc acum. Zilele trecute am avut şedinţă de CL şi am vrut să luăm decizia suspendării acestei lucrări pentru că Ministerul ne permite şi acest lucru. Am sunat la minister şi ne-au spus că mai avem un răgaz de 30 de zile pentru depunerea ultimei transe de bani care înseamnă dovada plăţii pentru partea de cofinanţare din partea primăriei noastre. Noi avem o restanță la firma constructoare 4.5 miliarde lei noi, bani pe care i-am trecut la arierate. Mai avem şi câteva lucrări care nu au fost prinse în proiect, care erau necesare şi pe care noi ni le-am asumat în valoare de 3 miliarde lei vechi. Toată lucrarea a fost 75 de miliarde lei vechi, noi am fost un caz mai fericit pentru că am avut parte de cofinanţare de 10%, alte primarii au avut între 25-50%. Dacă printr-o minune am primi aceşti 4.5 miliarde, s-ar putea să ne descurcăm şi să închidem lucrarea. Dacă nu, vom lua decizia suspendării”, ne-a declarat primarul localităţii Stoeneşti.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *