Goleştenii, pe drumuri de pământ

„La Goleşti, capitolul infrastructură rutieră lasă de dorit, fiindcă toate drumurile sunt distruse”, afirmă primarul Dumitru Ropină. Majoritatea drumurilor comunale sunt pe lungimi de aproximativ doi kilometri, iar distanţa între gospodării este mare, fapt care nu aduce punctaj proiectelor întocmite în vederea finanţării lucrărilor de asfaltare: „Pentru că drumurile comunale din localitate au nevoie de pietruite, în primăvara acestui an ni s-au alocat de la Consiliul Judeţean 1,2 miliarde de lei. Din păcate, suma pe care am primit-o nu acoperă cheltuiala cu întreţinerea drumurilor. Aceste drumurile sunt folosite de sute de ani, şi au nevoie urgentă de asfaltare”, a precizat primarul. Localitatea are unsprezece sate, dar problemele apar în partea de nord a comunei, unde întreaga zonă este dispusă în pantă, iar terenul este relativ fertil, adică slab din punct de vedere al constituţiei, astfel încât apa a erodat în timp marginea drumurilor: „Drumurile sunt folosite de sute de ani, iar partea carosabilă este mai joasă decât nivelul elementelor de decor şi rigolele, în unele locuri şi cu un metru, fiind foarte greu de amenajat. Pe lângă acest aspect se mai adaugă distanţa foarte mare între sate, fapt care face ca proiectele întocmite să nu intre la finanţate”, a adăugat primarul Dumitru Ropină.
„Drumul Generalilor”, legătura Goleştiului cu viitoarea autostradă este în atenţia primarului
La Goleşti a existat cândva un drum judeţean, care pornea din localitate până în satul Brădislava, comuna Tigveni, în judeţul Argeş, un drum strategic, pe care în Al Doilea Război Mondial treceau tancurile germane.
Administraţia locală din Goleşti intenţionează acum identificarea sursei de finanţare cu sprijinul Consiliului Judeţean Vâlcea, dar şi al primarului localităţii Tigveni, în vederea modernizării acestui drum prin asfaltare. După amenajarea acestui drum, în primul rând s-ar descongestiona traficul din zona localităţii Budeşti, iar comuna Goleşti ar fi mai bine pusă în valoare şi, nu în ultimul rând, ar fi cel mai apropiat drum de legătură cu viitoarea autostradă Piteşti – Sibiu: „Acest drum judeţean între timp a fost declasificat în drum comunal, dar, cu sprijinul Consiliului Judeţean se poate realiza asfaltarea lui. Drumul trece prin Popeşti – Drăgăneşti – Bădislva, o localitate care a aparţinut până în 1951 de comuna Goleşti. Şoseaua are lăţimea necesară şi nu necesită exproprieri pentru a fi amenajată, şi, mult mai important, se află într-o zonă stabilă din punctul de vedere al alunecărilor de teren. Mizăm foarte mult pe sprijinul Consiliului Judeţean şi ne gândim să găsim înţelegere. Drumul este asfaltat în mare parte, ar mai fi un efort de aproximativ 5 kilometri pe teritoriul comunei Goleşti şi 3 kilometri pe raza localităţii Tigveni. Este un proiect important şi poate nu chiar atât de greu de realizat, mai ales că din centru comunei Goleşti şi până la Feseni sunt 9 kilometri. Mai mult de atât, în felul acesta facem cunoscută localitatea, care este pitorească. La nivelul satului Popeşti, poate fi amenajată chiar o zonă de agrement sus, pe cumpăna apelor. Drumul arată foarte bine acum şi poate fi modernizat uşor. A fost cândva drumul armatei germane, denumit „Drumul Generalilor”. Intenţia noastră este să găsim o variantă de drum prin Drăgăneşti, pe vechiul drum judeţean, cu scopul de a ajunge la viitoarea autostradă Piteşti – Sibiu, dar acestea sunt deocamdată numai supoziţii, intenţii pe care nu ştiu cum le vom concretiza. Noi spunem că aceste proiecte sunt bine, chiar dacă le ducem până la stadiul de documentaţie, fiindcă ştim ce înseamnă să nu ai nici un proiect pe care să-l continui. În momentul în care vom pleca de la primărie, vrem ca cei care vor veni după noi să aibă nişte proiecte făcute, să aibă continuitate, fiindcă suntem ataşaţi de localitate”, a subliniat primarul din Goleşti, Dumitru Ropină.
Claudia Şchiopu