Toma Ciolacu: „Nu poţi să stai cu excedent şi să te plângi că nu primeşti bani pentru proiecte”

Primarul comunei Stroeşti, Toma Ciolacu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele aflate în derulare în localitate, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii. Ce şanse are localitatea pe care o administrează la accesarea fondurilor europene, dar şi în ce măsură a afectat „revoluţia fiscală” bugetul local, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte aveţi în derulare în comuna Stroeşti şi care sunt planurile de viitor în ceea ce priveşte investiţiile?

 

Toma Ciolacu: Avem cele două proiecte prin PNDL-2, proiectul de asfaltare uliţe, care se află deja în derulare şi proiectul privind construirea dispensarului uman, care se află în procedura de licitaţie. Cred că într-o lună vom afla şi firma câştigătoare. De asemenea, avem tot în procedură de licitaţie şi achiziţionarea unui tractor, pe care am reuşit să-l luăm prin GAL. Din bugetul local vom realiza câteva investiţii: vom amenaja zona centrală, iar în vară intenţionăm să asfaltăm 1,2 kilometri pe DC 131, din centrul comunei până la brutărie, drumul care se duce la Obroceşti. Am avut excedent bugetar la finele anului trecut şi banii respectivi îi vom folosi pentru această lucrare. Iniţial vom folosi banii pentru plata tractorului, pentru că aşa este procedura pe GAL, să nu mai facem credit, iar imediat cum ne va înapoia banii AFIR Craiova, îi vom folosi pentru această asfaltare.

 

Impact real: Aţi fost afectaţi de măsurile fiscale, la început de an, în ceea ce priveşte bugetul comunei?

 

Toma Ciolacu: Noi nu am fost afectaţi. Dar măsura mi se pare una bună, pentru că nu este normal să existe primării care să stea cu excedent bugetar de zeci de miliarde sau sute de miliarde în cazul oraşelor, şi să stea cu ei în excedent de câţiva ani, şi să ceară în continuare bani. Banii trebuie să fie liberi, nu blocaţi în conturile primăriei. Cred că tot ce s-a strâns din excedent acum, la început de an, a fost folosit de Guvernul pentru a putut acoperi 15% din valoarea proiectelor prin PNDL-2. Până acum excedentul putea fi folosit doar pentru proiecte, însă, începând de anul acesta se va putea folosi şi pentru plata salariilor, arieratelor sau rambursarea împrumuturilor contractate. Este o măsură extraordinară pe care Guvernul a luat-o. Gândiţi-vă că noi avem excedent de 6 miliarde, deci foarte puţin, dar sunt comune mari cu excedent de zeci sau sute de miliarde. Banii aceştia stau blocaţi de ani de zile şi noi ne văităm că nu avem cu ce lucra. Nu era normal măcar să aibă o evidenţă Ministerul Finanţelor? Este normal să existe primării care cer bani pe situaţii de urgenţă, în timp ce au zeci de miliarde în excedent?

 

Impact real: Majoritatea primarilor se plâng că nu au bani de salarii până la sfârşitul anului. Care este situaţia, la Stroeşti?

 

Toma Ciolacu: De luna viitoare şi noi vom mări salariile cu 5%. Poate alţi primari acum le micşorează, dar noi nu le-am mărit atunci când trebuiau mărite. La mine angajaţii au înţeles, le-am dat doar sporul de vechime, iar pentru cei debutanţi am stabilit să le mărim cu 10%. În rest nu am mărit, şi ne-a prins foarte bine. Acum am făcut calcule şi ne permitem să mai punem 5%. Nu ştiu câţi primari mai măresc acum salariile, mulţi se gândesc poate să le scadă. Lucrurile trebuie făcute cu cap şi să te întinzi cât te ţine pătura. Şi cu văicăreala asta a primarilor, că nu au bani pentru investiţii, este o problemă. Adică au depus zece proiecte, li s-au aprobat şase şi tot sunt nemulţumiţi. Nu este normal. Cât vrei să-ţi dea Guvernul? De când sunt primar, eu nu am ce să reproşez Guvernului. Normal că mi-aş fi dorit şi eu mai mult, dar sunt conştient că trebuie să dea la toată lumea. Eu am depus patru proiecte, ni s-au aprobat două şi mai avem două în derulare.

 

Impact real: Ce ne puteţi spune despre drumurile judeţene? Care este starea lor, şi dacă aveţi promisiuni pentru reabilitarea lor de la Consiliul Judeţean?

 

Toma Ciolacu: Consiliul Judeţean ne-a promis sprijin, şi sunt convins că se va ţine de cuvânt. Am primit promisiuni că se va asfalta drumul judeţean de la Pojogi către Cernişoara şi sunt convins că îl va face anul acesta. Ne-a promis la o posibilă rectificare de buget că vom mai primi ceva bani pentru întreţinerea drumurilor. La noi nu este situaţia atât de gravă. Vreau să vă spun că la Stroeşti nu se mai merge prin noroi, drumurile sunt pietruite, cu balast sau macadam. Este adevărat că şi eu vreau să am toate drumurile asfaltate, dar nu se poate face totul deodată. Mă mai deranjează şi faptul că sunt comune unde primarii s-au zbătut să asfalteze drumuri de tarla cu bani europeni, unde cota de cofinanţare a fost de până la 50% şi au lăsat drumurile principale neasfaltate. Sunt dezamăgit şi de Uniunea Europeană. Europenii nu vor ca noi să ne dezvoltăm, interesul lor este să fim nişte mari consumatori, iar ei să fie mari producători, să ne aducă nouă să mâncăm. Altfel nu ne-ar da bani să asfaltăm drumurile de tarla, ci ne-ar da bani pentru dezvoltarea agriculturii, pentru a sprijini achiziţionarea de utilaje, cu plata ratei în produse. De ce nu procedează aşa?

 

Impact real: Sunteţi preşedinte interimar al Asociaţiei Comunelor din România pentru judeţul Vâlcea. Vă tentează această funcţie, în eventualitatea organizării de alegeri?

 

Toma Ciolacu: Sincer, a fost o onoare pentru mine să fiu numit preşedinte interimar de colegii mei. Este o funcţie prin care reprezinţi un judeţ, şi pentru care trebuie să ai sprijinul colegilor primari, care fac parte din această asociaţie. Deocamdată nu s-a stabilit ziua alegerilor, cred că va fi, probabil, după jumătatea lunii mai. Faptul că am fost ales interimar probabil nu a fost întâmplător, ci colegii au considerat că am o expertiză şi pot să-i reprezint în cadrul acestei asociaţii. Eu consider că foarte multe legi au fost schimbate în bine, în urma discuţiilor avute la Asociaţia Comunelor din România. Ştiţi de ce? Pentru că acolo sunt reprezentanţii direcţi ai cetăţenilor, şi numai un primar poate să spună exact ce dificultăţi întâmpină în accesarea unui proiect european. Sunt miniştri, secretari de stat care nu au nici o treabă cu administraţia publică locală.

 

Impact real: Comuna Stroeşti reuşeşte să se plieze condiţiilor de accesare a fondurilor europene?

 

Toma Ciolacu: Noi nu reuşim să îndeplinim condiţiile de accesare, nu îndeplinim punctajul, şi atunci nu trebuie să ne facem iluzii. Procentul de accesare la nivel naţional este foarte mic tocmai din cauza condiţiilor severe de accesare. Se pot accesa terenuri de sport, săli de sport, cămine culturale sau şcoli. Câte proiecte pe infrastructură sunt pe fonduri europene? Foarte puţine. Şi România cu ce se confruntă, dacă nu accesează la nivel guvernamental proiecte europene sau la nivel de consilii judeţene. Toată lumea se plânge de infrastructură. Singurele proiecte viabile pe fonduri europene au fost apa şi canalizarea, atât! Celelalte au fost mărunţişuri. Păi nouă ne trebuie săli de sport, când mergem prin noroi?

 

Impact real: Când vom putea vorbi despre comuna Stroeşti şi altfel decât din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii?

Toma Ciolacu: Trebuie să fim sinceri: comuna Stroeşti nu are deocamdată potenţial turistic. Este ca şi cum am încerca să punem roşii la Vârful Roman. Toţi oamenii din Stroeşti vor ajunge să facă ce au făcut dintotdeauna: creşterea animalelor şi pomicultura. Probabil se vor construi întreprinderi private, iar tineretul va lucra la aceste firme, aşa cum făceau naveta la combinatul chimic în jur de 200 de oameni din Stroeşti sau la minieră, unde lucrau 700 de oameni de la noi din localitate. Sper şi cred că acesta va fi viitorul.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *