Cu zidurile sale falnice, dar roase de vreme, Cetatea Bologa vă va oferi o amintire de neşters, în cazul în care veţi hotărî să o vizitaţi cu aparatul de fotografiat în rucsac. Puteţi vizita cetatea în voie, deoarece locul nu este îngrădit. Este un castru antic roman numit pe vremuri Resculum, fiind cea mai veche aşezare din zonă, specificată în documente. Veţi regăsi cetatea la poalele masivului Vlădeasa. A fost ridicat în jurul anului 106 D.C., drept garnizoană a Cohortei II „Hispanorum”, a cărei misiune era, probabil, apărarea graniţei Imperiului Roman. Pe măsură ce romanii au încercat să consolideze graniţele, în secolul II D.C. au fost aduşi aici şi colonişti greci. A fost una dintre cele mai puternice şi importante fortificaţii ale Transilvaniei medievale. Prima atestare documentară a Cetăţii Bologa, din anul 1304, o menţionează sub denumirea de Sebuswar, o formă păstrată şi în menţiunile ulterioare. Ruinele castrului sunt vizibile şi astăzi în locul numit Grădişte, deşi majoritatea zonei a fost folosită ca suprafaţă agricolă. În apropierea castrului există şi ruinele unei băi romane.

Regele Sigismund de Luxemburg a donat cetatea, împreună cu Cetatea Bran lui Mircea cel Bătrân, după semnarea la Braşov a tratatului de alianţă împotriva Imperiului Otoman, în 1399. Cetatea de la Bologa a fost folosită fără întrerupere până în secolul al XVIII-lea, suferind numeroase transformări şi adăugiri. Aceasta se remarcă în special prin donjonul circular, unul dintre foarte puţinele păstrate în Transilvania. Era un punct strategic pe drumul spre Oradea şi a servit de multe ori ca refugiu pentru populaţia locală, în momente de restrişte. A câştigat importanţă în secolul al  XVII-lea, când otomanii au cucerit Oradea, dar garnizoana Cetăţii Bologa opreşte pătrunderea armatei turceşti prin defileul Crişului Repede. Sultanul a ordonat demolarea fortăreţei, dar ordinul nu a fost dus la îndeplinire. A fost distrusă însă mai târziu, într-o explozie. La începutul secolului al XVIII-lea, în timpul războiului de eliberare condus de principele Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea împotriva dominaţiei habsburgice din Ungaria cetatea a fost aruncată în aer de lobonţi, pentru a nu cădea în mâinile curuţilor, susţinătorii mişcării de eliberare. Turnul şi o mare parte a zidurilor au rămas însă în picioare. La mijlocul secolului al XX-lea turnul şi-a pierdut acoperişul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Tot ceea ce a mai rămas este din piatră.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *