Muntele Mare, masivul sălbatic de la graniţa Clujului
Pe teritoriul judeţului Cluj se întâlnesc trei mari unităţi naturale: Munţii Apuseni, Podişul Someşului şi Câmpia Transilvaniei. Cea mai spectaculoasă pentru vizitatori rămâne, însă, zona montană. Munţii Apuseni străjuiesc partea de sud-vest a judeţului şi coboară în trepte, spre partea de sud-est. Pe teritoriul judeţului Cluj veţi descoperi zone montane demne de vizitat. Fie că veţi alege Munţii Gilău – Muntele Mare sau Munţii Trăscău, veţi descoperi colţuri de natură parcă neatinse de vreme, dar şi cabane şi pensiuni moderne. Dacă doriţi să uitaţi fie şi pentru câteva ore de agitaţia cotidiană, vă recomandăm să programaţi o excursie de câteva zile în Muntele Mare şi Masivul Gilău, delimitat de Valea Arieşului la sud şi de cea a Someşului Mic, prin culoarul Căpuşului la nord, de valea Hăşdatelor şi de cea a Feneşului (afluent al Someşului Mic) spre est, iar la vest de Arieşul Mare şi pârâul Beliş.
Minuni ale naturii, în Muntele Marte
În aceste locuri nu poţi păşi altfel decât cu respect pentru natură, deoarece Muntele Mare oferă una dintre cele mai sălbatice zone montane ale judeţului Cluj. Peisajele de aici sunt surprinzătoare, pentru că veţi descoperi în aceste locuri de la bisericuţe ascunse între brazi, pe coama dealurilor până la păduri de nepătruns, presărate din loc în loc cu aşezări care şi-au păstrat arhitectura tradiţională. O călătorie în această zonă montană nu poate fi decât o întoarcere binevenită în timp, spre simplitatea naturii şi descoperirea tihnei rurale.
Muntele Mare oferă vizitatorilor unul dintre cele mai retrase şi sălbatice peisaje din judeţul Cluj, şi este cunoscut mai ales de drumeţii curajoşi, care sunt dispuşi să se avânte pe cărările neumblate, sub îndrumarea localnicilor, decât de turiştii care vizitează zona cu maşina. Peisajele par neschimbate de mii de ani, pentru că aici ajung mai greu utilităţile moderne. Se păstrează, în schimb, obiceiurile aflate de la părinţi şi bunici. Muntele Mare vă va impresiona în primul rând prin dimensiune, dar şi prin mulţimea de brazi care îl îmbracă precum o mantie verde, presărată din loc în loc de albul stâncilor golaşe care provoacă imaginaţia privitorilor.
Masivul Gilău – Muntele Mare este împărţit, practic, în trei formaţiuni montane distincte. Cea din partea nordică, aflată la periferia masivului are o altitudine medie de 1100 de metri şi este cuprinsă între culoarul Căpuşului şi Valea Someşului Cald. Aici veţi descoperi un peisaj interesant, cu aspect de interfluviu şi o înclinare evidentă de la sud spre nord. Pădurea ocupă doar unele zone răsfirate printre gospodăriile localnicilor din Rîşca, Dealu Negru, Dângu Mare, şi este ceva mai compactă în nord. Munţii Gilău ocupă compartimentul mijlociu al masivului, şi apar în faţa privirilor curioase ca nişte sculpturi granitice interesante, care nu depăşesc altitudinea de 1200 de metri. Această zonă are un aspect aproape plan şi este străbătută de apele Someşului Cald, Belişului, fiind sculptată în Valea Neagră şi Rişca la nord şi de apele Someşului Rece şi Răcătăului, la sud. Aici s-au format văi înguste şi adânci, dintre care se impune prin măreţie şi frumuseţe Defileul Someşului Cald „Beliş – Lăpuşteşti”, tăiat în granit pe o distanţă de peste 25 de kilometri. Aici, Someşul Cald este zăgăzuit spre amonte de un baraj masiv, în spatele căruia s-a format lacul de acumulare Fântânele. Aici altitudinea maximă depăşeşte rareori 1450 de metri.
Văzute de la distanţă, aceste formaţiuni montane plate parcă se înclină în faţa masivului Muntele Mare, care reprezintă compartimentul sudic, şi este cel mai înalt din formaţiunea care străjuieşte graniţa judeţului Cluj. Culmea sa principală este una prelungă, având suprafeţe întinse de netezire, care se desfăşoară de-a lungul cumpenei apelor dintre Arieş, Someşul Rece şi Iara. Culmea principală ajunge în partea de est la altitudini care se menţin la 1700 – 1800 de metri. Creasta Stâncoasă are, de exemplu, 1730 de metri, iar Pietrele Mărunte şi Muntele Buscat au 1676 de metri înălţime. Peste toate acestea se înalţă, însă, vârful Muntele Mare, având 1826 de metri înălţime, iar la vest, altitudinea sa se ridică la peste 1600 de metri.
CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.