Oraşul Călimăneşti, în straie de sărbătoare: 630 de ani de la prima atestare documentară

Pe 18 mai, la primele ore ale dimineţii, în sala de festivităţi a Liceului de Turism din Călimăneşti s-a dat startul Zilelor oraşului prin organizarea unei şedinţe festive la care au luat parte autorităţile judeţului, politicieni, dar şi oameni de seamă din Călimăneşti. Pe data de 20 mai 2018, oraşul Călimăneşti împlineşte 630 de ani de la prima atestare documentară. Localitatea sub denumirea de Călimăneşti este atestată documentar prima dată la 20 mai 1388 de Mircea cel Bătrân.

 

Deschiderea oficială a evenimentului i-a aparţinut primarului oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu. Acesta le-a mulţumit tuturor invitaţilor prezenţi şi a prezentat, succint, programul evenimentelor cultural-artistice care au avut loc sub egida anului centenarului, în cele trei zile de sărbătoare: „Sărbătorim vârsta oraşului nostru cu respect pentru cei care au fost înaintea noastră, şi cu responsabilitate faţă de cei care ne vor urma, cu bucurie că ni se dă şansa, nouă, de a participa în mod direct la sărbătorirea staţiunii noastre. Cu întâlnirea noastră de astăzi încep trei zile de sărbătoare. Vom acorda împreună un titlu de cetăţean de onoare, îi vom omagia pe cei mai longevivi dintre cetăţenii oraşului, vom avea două lansări de carte dedicate aniversării a 630 de ani şi vom da startul unor manifestări sportive şi a unui festival de folclor în Parcul Central. Pentru ca bucuria acestor zile să fie deplină, avem nevoie de o participare numeroasă şi contez pe dumneavoastră, să oferiţi, alături de mine, un spirit de unitate în organizarea acestui eveniment. Suntem români în anul centenarului Marii Uniri, avem 100 de ani de viaţă împreună, în cea mai mare Românie şi 630 de ani în cea mai frumoasă staţiune din ţară, oraşul Călimăneşti. Mizez pe ajutorul dumneavoastră să petrecem împreună aşa cum se cuvine sărbătoarea noastră locală. La mulţi ani Călimăneşti, la mulţi ani oameni buni!”, a fost cuvântul de deschidere al primarului oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu. A urmat ceremonia de înmânare a titlului de cetăţean de onoare al oraşului Călimăneşti medicului Gheorghe Mămularu.

 

Cu această ocazie, administraţia locală a oraşului a pregătit trei zile de spectacole, cu muzică, joc şi voie bună. Evenimentele s-au desfăşurat în perioada 18 – 20 mai 2018. Pentru ca manifestările de Ziua oraşului Călimăneşti să fie organizate ca la carte şi-au pus în joc priceperea Primăria, Casa de Cultură „Florin Zamfirescu” şi Centrul de Informare Turistică din Călimăneşti. După şedinţă festivă, programul de vineri a continuat cu un Te Deum la Mănăstirea Cozia. Seara, de la ora 19.00 a început spectacolul propriu-zis, când pe scenă au urcat talentele locale, urmate de un concert susţinut de Alexandra Ungureanu şi un spectacol de lasere. Sâmbătă a avut loc prima ediţie a Festivalului de folclor pentru copii şi tineri „Alutus”, urmat de o paradă a portului popular, iar seara, de la ora 21.00 călimăneştenii şi turiştii din staţiune s-au putut delecta cu un concert de muzică populară susţinut de Ionuţ Fulea şi formaţia instrumentală „Codru de România”. Petrecerea a continuat şi duminică, cu o festivitate de premiere, un spectacol de gală şi un concert susţinut de trupele Deep Central şi Compact. Zilele oraşului Călimăneşti s-au încheiat, ca în fiecare an, cu un superb foc de artificii.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *