10 ani de sărbătoare a teiului
În fiecare vară, de ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, locuitorii din Păuşeşti Măglaşi, atraşi de mireasma teiului în floare, sărbătoresc într-un mod aparte parfumul de tei.
Considerat ca fiind arborele sfânt al creştinilor, teiul a pătruns adânc în imaginaţia comunităţii de aici. Bătrânii satului spun că ramurile de tei înflorite, sfinţite la biserică şi puse la uşă sau lângă icoane au darul de a alunga furtunile şi grindina şi de a menţine iubirea şi liniştea în familie. Nu este întâmplător faptul că în coroana teiului Dumnezeu nu aruncă niciodată săgeţile trăsnetelor. Un tei pus în faţa casei apără familia şi gospodăria de spiritele rele, aduce noroc şi îi ajută pe membrii familiei să reziste greutăţilor de orice fel: „Sărbătoarea Teiului se va desfăşura în centrul localităţii. Manifestarea va debuta cu un spectacol artistic susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale Păuşeşti Măglaşi. Cu această ocazie, cetăţenii comunei, dar şi invitaţii vor avea parte de un program artistic susţinut în prima parte de Rapsodia Vâlceană, iar seara, începând de la ora 18:00, pe scena amenajată la căminul cultural vor susţine un program de muzică populară Andreea Bănică, Mihai Constantinescu, Claudia Ionaş, Olguţa Berbec şi Armin Nicoară. Cu ocazia acestui eveniment vom avea un moment de premiere a copiilor care au terminat anul şcolar cu rezultate bune şi vom acorda o diplomă Laurei Dabu, campioană naţională la haltere, originară din Păuşeşti Măglaşi. Evenimentul se va încheia seara cu un foc de artificii”, ne-a declarat primarul din Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.
În localitatea Păuşeşti Măglaşi acest eveniment este sărbătorit de peste o sută de ani. Manifestările aveau loc în trecut în satul Vlăduceni, unde odinioară era o pădure deasă de tei. Aici, în fiecare început de vară toată comunitatea urca dealul de ziua Sfinţilor Petru şi Pavel pentru a sărbători şi a se încarcă cu energie din parfumul dulce şi îmbătător emanat cu dărnicie de florile de tei.
Claudia Schiopu