În apropiere de Turda, la aproximativ 20 de kilometri de Cluj-Napoca veţi regăsi Cheile Turenilor. Accesul până aici se poate face fie dinspre Tureni, sau prin localitatea Copăceni, aflată chiar lângă Turda. Le veţi putea admira dacă traversaţi drumul dinspre Cluj spre Turda, dar şi de pe noua autostradă. Deşi sunt mai puţin cunoscute decât Cheile Turzii, sălbăticia naturii de aici vă va face cu siguranţă să reveniţi. Cheile fac parte dintr-o rezervaţie naturală de interes naţional având o suprafaţă de 25 de hectare, aflată la nord de municipiul Turda.

Cheile au o lungime de 1.850 de metri, iar pereţii, înalţi de 100-150 de metri sunt decoraţi cu diferite forme carstice: cascade, marmite sau peşteri. În chei există nu mai puţin de 29 de peşteri, dintre care cele mai cunoscute sunt Peştera cu Silex (64 m lungime), Peştera de Sub Grohotiş (27,5 m), Peştera Vulturilor, Şura Mică. Alte atracţii turistice din zonă sunt Colţul Câinilor şi Stâna Crinilor.

Faptul că sunt mai puţin cunoscute de turişti se datorează, probabil faptului că sunt destul de greu de străbătut. Arheologii au descoperit aici în urma cercetărilor efectuate în perioada 1985-1988 53 de complexe de locuire, datând din perioada neoliticului mijlociu.

Vă veţi da seama că aţi intrat deja în chei datorită faptului că peisajul se schimbă brusc, imediat după satul Tureni. În faţa drumeţilor apar deodată mai multe stânci masive, cu pereţi aproape verticali. Acesta este şi motivul pentru care peşterile nu pot fi vizitate decât de persoane experimentate, dar frumuseţea peisajelor sălbatice de aici justifică o drumeţie în zonă.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *