Vechile familii ale nobililor din judeţul Cluj au lăsat în urma lor castele impresionante, pe care merită să le vizitaţi. Vă recomandăm Castelul Mikes din Săvădisla, ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neo-gotic englez. Faţada primei clădiri conţine şapte locaşuri pentru tragere, pe când faţada celei de a doua clădiri doar cinci. Golurile faţadei sunt simetrice, la parter şi la etaj aflându-se în total 60 de ferestre şi uşi. Faţada vestică şi sudică se accentuează prin două balcoane din fier forjat. Pe vremuri, castelul era înconjurat de un parc dendrologic de 14 acri.

Majoritatea proprietăţilor din Săvădişla au fost în posesia unor familii ca cea a Corvinilor, Géczi, Csáky, Jósik, Mikes şi Szécsen. În 1802 proprietatea a ajuns în posesia baronului Jósika (I.) János (1778-1843) din Brănişca care, în calitate de comite suprem al Comitatului Hunedoara a luat-o de soţie pe fiica lui Csáky János Nepomuk (1745-1806), Róza. Fiica lor, Antónia (1813-1879) a devenit soţia baronului Bornemissza János (1807-1894), iar fiica lor, Johanna Róza (1842-1932) a devenit soţia contelui Mikes (III.) Miklós (1841-1893), din Zăbala. Astfel, proprietatea a ajuns în posesia familiei Mikes. Ultimul ambasador al Imperiului Austro-Ungar la Paris, baronul Miklos Szechen foloseşte castelul de 64 de camere ca reşedinţă de vară.

Castelul este amplasat pe o proprietate de aproximativ 14 hectare şi are parter, etaj, mansardă şi un turn vertical. Turnul este cel care vă va impresiona în primul rând, deoarece avea rolul ca, de la înălţimea sa, de 13,5 metri să protejeze cele două corpuri de clădire orientate pe direcţia est-vest. Palatul dispune de două balcoane amplasate pe faţadele de est şi sud. În prezent castelul găzduieşte un sanatoriu de pneumo-ftiziologie, instalat aici încă din anul 1931.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *