Cheile Turzii, o adevărată fortăreaţă naturală
Cheile Turzii sunt o adevărată colecţie de grote naturale, formate în urma erodării calcarelor în perioada jurasică, de către râul Hăşdate. Le veţi descoperi în extremitatea estică a Munţilor Apuseni, în grupa Munţilor Trascău. Aceştia sunt delimitaţi de Valea Ampoiului la sud, care-i desparte de Munţii Metaliferi, Dealurile Clujului la nord, spre Podişul Transilvaniei şi Masivul Gilău-Muntele Mare la vest. Aflate în extremitatea nordică a acestor munţi şi aparent rupte de ei prin cursul Văii Arieşului, Cheile Turzii se dezvoltă în prelungirea culmii calcaroase de origine jurasică Râmeţi-Bedeleu-Ciumerna, care se extinde în direcţia nord-est, spre Podişul Transilvaniei, formând Culmea Petreşti. Cheile vă vor uimi la fiecare pas, dintre cei aproximativ 2 kilometri de vale pitorească desfăşurată pe verticală. În interior vă veţi simţi ca într-o adevărată fortăreaţă naturală, deoarece sunt cheile cu cei mai înalţi pereţi verticali din cadrul Munţilor Apuseni, pe alocuri având chiar şi 200 de metri înălţime.
Zona prezintă o largă varietate a formelor de relief carstic, având grote de eroziune (peste 60) pe marginea pârâului Hăşdate, grohotişuri, colţuri stâncoase, treceri de la poteci line la pereţi abrupţi, de la stâncă şi grohotiş la vegetaţie abundentă.
Structura lor geologică poate fi urmărită pe o adâncime de aproximativ 250 de metri, între cele două masive care le delimitează: Culmea Mănăstirii (793 de metri) şi Dealul Sandului (759 de metri). Aici veţi putea vedea unele formaţiuni care parcă sunt sculptate în stâncă: stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotişuri sau arcade. Rezervaţia de interes naţional conţine peste 1.000 de specii de plante, animale sau fluturi, unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, şogârţul de baltă, tisa, scoruşul, garofiţa albă sau fluturaşul de stâncă.
CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.