Urmele istoriei zbuciumate a Transilvaniei, din judeţul Cluj

Pe teritoriul judeţului Cluj se află un monument istoric interesant, pe care merită să-l vizitaţi. A fost ridicat în semn de omagiu pentru derularea unor evenimente cu profundă rezonanţă istorică. În apropierea oraşului Turda se află obeliscul care marchează locul unde a fost asasinat mişeleşte, la 9/19 august 1601 Mihai Viteazul, de oamenii generalului Basta.
Locul asasinării lui Mihai Viteazul se află la 4 kilometri de Turda
Monumentul care înfăţişează locul unde a fost asasinat Mihai Viteazul este opera sculptorului Marius Butunoiu şi a fost înălţat în 1977. Se află la circa 4 kilometri sud de centrul municipiului Turda, fiind amenajat într-un frumos parc de pe platoul Turzii, la aproximativ 340 de metri altitudine. Vechea troiţă de lemn, care purta inscripţia „Aici a fost răpus marele Voievod Mihai Viteazul la 9 august 1601” a fost înlocuită printr-un impunător obelisc de 16 metri înălţime, placat cu travertin şi marmură de Ruşchiţa. Obeliscul are o înălţime simbolică de 1601 centimetri, fiind realizat din beton armat, placat cu travertin. Monumentul are trei laturi, fiecare simbolizând câte unul dintre cele trei principate româneşti, la baza lui fiind cele trei steme ale principatelor, realizate din marmură de artistul clujean Vasile Rus Batin. La realizarea monumentului a participat şi sculptorul Marius Butunoiu. Dezvelirea monumentului s-a făcut la 8 mai 1977, zi în care locuitorii acestor meleaguri au cinstit memoria aceluia care a fost „Domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”, cel care a realizat dorinţa de veacuri a românilor: unirea într-un singur stat puternic şi independent.
Influenţa marelui domnitor care a reuşit unificarea politică a Ţării Româneşti, Moldovei şi Transilvaniei este destul de mare în aceste locuri. În cazul în care veţi vizita Cluj-Napoca, veţi observa chiar în centrul oraşului o altă statuie a voievodului român asasinat lângă Turda. Statuia care îi poartă de altfel şi numele lui Mihai Viteazul se înalţă în centrul Clujului, chiar în Piaţa Mihai Viteazul, ea fiind dezvelită la data de 17 decembrie 1976. Prin concepţia artistică, monumentul exprimă ideea unităţii naţionale, fiind realizat de sculptorul Marius Butunoiu. Iniţial, statuia trebuia să fie amplasată la Alba Iulia, dar ulterior a fost aleasă locaţia actuală. Monumentul este decorat cu basoreliefuri reprezentând luptele domnitorului cu oştile turceşti şi reprezentarea heraldică a noului stat – cele trei steme reunite într-un sigur blazon. Pe soclu stă scris textul ,,Mihai Viteazul -1593-1601, Domnul Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”.
CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.
Mihai Viteazu a avut o mare influenţă în Transilvania