Patrimoniu arheologic impresionant, la Muzeul de Istorie Turda
Muzeul de Istorie din Turda găzduieşte în prezent întregul patrimoniu arheologic, adică peste 40.000 de obiecte descoperite în castrul Legiunii a V-a Macedonica şi în oraşul antic Potaissa. Cercetările sistematice din Castrul Legiunii a V-a Macedonica, obiectivul arheologic cel mai important al oraşului, efectuarea unor lucrări edilitare (Piaţa Romană, Dealul Şuia, Valea Sândului, Dealul Zânelor), dar şi săpăturile de salvare (Dealul Şuia, str. Cheii, str. Libertăţii, etc.) au determinat îmbogăţirea patrimoniului muzeului cu piese deosebit de valoroase.
Merită, deci, să vizitaţi acest muzeu, care a luat fiinţă încă din 1943. Primele încercări de a pune bazele unui muzeu în Turda au existat încă din deceniul trei al secolului XX, când profesorul A. Nanu se străduia să pună bazele unei instituţii muzeale care să reunească valoroasele colecţii particulare existente, dintre care cea mai cunoscută fiind cea datorată lui István Téglás. Primele exponate datează încă din Paleoliticul mijlociu (cranii de urs de peşteră, dinţi de rinocer şi de mamut), continuând cu Neoliticul (topoare din piatră şlefuită, războaie de ţesut), dar şi cu Epoca Bronzului, care este foarte bine reprezentată prin ustensile casnice, unelte, arme sau podoabe. Colecţia epocii romane este cel mai bine reprezentată prin monumente epigrafice şi sculpturale, precum şi prin elemente arhitectonice – capiteluri, fusuri de coloană, baze de coloană.
Un obiect de atracţie îl constituie tabloul de mari dimensiuni (3/4m), pictat în anul 1898, de pictorul maghiar Kōrōssfōy Krisch Aladar, care are în centru figura reformatorului David Francisc. Tabloul reprezintă scena proclamării libertăţii cultelor religioase în Transilvania în cadrul Dietei de la Turda, din anul 1568, ţinută în Biserica Romano-Catolică.
Destinată pentru vama sării de la Turda, clădirea a servit şi ca reşedinţă temporară a principilor Transilvaniei în timpul vizitelor în zonă, de unde şi denumirea de Casă Princiară, sau Palat Voievodal.
Astăzi, în interiorul muzeului se organizează numeroase evenimente, ba chiar şi ateliere interactive pentru copii, care le oferă acestora oportunitatea de a dezvolta abilităţi şi cunoştinţe noi, într-o manieră atractivă şi non-formală, o mai bună înţelegere a patrimoniului arheologic, istoric şi etnografic şi educaţia păstrării şi protejării acestuia. Profesorii sunt şi ei încurajaţi să organizeze la muzeu lecţii deschise, ore de dirigenţie sau şedinţe cu părinţii.
CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CNIPTCLUJ.RO SAU PAGINA FACEBOOK CNIPT CLUJ.