Duminică, 17 iunie, la Lungeşti va avea loc „Ziua Olarului”

 

Apărută din logodna lutului cu focul, ceramica de Lungeşti a fost considerată una dintre primele meşteşuguri apărute din negura veacurilor în aceste locuri.

Duminică, 17 iunie, la Lungeşti va avea loc ziua ceramicii, sărbătoarea lutului, a măiestriei meşterilor care învârt cu picioarele roata de olar şi scot din mâinile lor obiecte de artă, vechi de milenii.

Târgul de ceramică de la Lungeşti a ajuns la cea de-a 40-a ediţie şi ne aduce şi în acest an mai aproape de centrele de olărit din judeţ, dar şi din ţară. Ca de fiecare dată, pe izlazul comunal din Răcoasa vor fi găzduiţi meşterii olari, păstrători ai vechii tradiţii, adevăraţi artişti care, prin creaţiile lor, nu ne lasă să uităm valoarea inestimabilă a acestui vechi meşteşug. În cadrul manifestării vor avea loc festivităţi de premiere a olarilor, a celor care au contribuit la susţinerea acestui eveniment şi la promovarea meşteşugului, spectacole folclorice, de teatru, târguri tradiţionale şi competiţii sportive. Deschiderea oficială a manifestării va avea loc la ora 12.00. După amiază, în timp ce olarii din Lungeşti şi cei invitaţi din alte zone ale judeţului îşi vor expune vasele de lut în cadrul târgului de ceramică, pe scena amenajată în aer liber din Răcoasa, alături de orchestra prezentatorului Gabriel Coveşeanu (Cove) vor susţine un spectacol de zile mari interpreţii: Petrică Mîţu Stoian, Dorina Mete, Ghorghe Turda, Jeny Nicolau, Costel David, Ştefan Minulescu, Sorina Dinu, Giliana Rădoi, Romică David şi Grupul Vocal „Haiducii din Amărăşti”.

 

Olăritul, un meşteşug străvechi

 

Primarul localităţii, Tiberiu Costea afirmă că localitatea Lungeşti are o tradiţie bine definită, pe care va încerca să o păstreze vie de-a lungul anilor: „Toate meşteşugurile şi obiceiurile transmise din tată-n fiu sunt frumoase şi pline de farmec. Ele reprezintă creaţia acestui popor, înzestrat de Dumnezeu. Specificul lor, de la o zonă la alta, îţi trezeşte admiraţia şi curiozitatea. Trăirea şi păstrarea meşteşugurilor şi obiceiurilor reprezintă zestrea cea mai de preţ a unei aşezări, a unui popor”, a precizat Tiberiu Costea. Un astfel de meşteşug, care s-a păstrat de-a lungul timpului şi la Lungeşti este olăritul.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *