La târgul fermierilor de la Răcoasa a avut loc weekendul acesta o nouă ediţie a manifestării „Ziua Olarului”, acţiune sărbătorită în fiecare an în localitatea Lungeşti.

Ajuns la cea de-a 40-a ediţie, târgul de ceramică de la Lungeşti ne-a adus şi în acest an mai aproape de centrele de olărit din judeţ, dar şi din ţară. În cadrul manifestării a avea loc festivitatea de premiere a olarilor în mâinile cărora lutul prinde viaţă, a celor care au contribuit la susţinerea acestui eveniment şi la promovarea meşteşugului. Evenimentul a inclus spectacole folclorice, de teatru, târguri tradiţionale şi competiţii sportive. Deschiderea oficială a manifestării a avut loc la ora 12.00. Cu acest prilej au rostit alocuţiuni Tiberiu Costea, primarul comunei Lungeşti şi reprezentanţi ai organismelor alese democratic la nivel local, judeţean şi parlamentar. Tot în cadrul evenimentului, administraţia locală a premiat cuplurile care anul acesta sărbătoresc 50 de ani de la căsătorie, cinci la număr. După amiază, în timp ce olarii din Lungeşti şi cei invitaţi din alte zone ale judeţului şi-au expus vasele de lut în cadrul târgului de ceramică, pe scena amenajată în aer liber din Răcoasa, alături de prezentatorul Gabriel Coveşeanu (Cove) au susţinut un spectacol de zile mari interpreţii: Petrică Mîţu Stoian, Dorina Mete, Ghorghe Turda, Jeny Nicolau, Costel David, Ştefan Minulescu, Sorina Dinu, Giliana Rădoi, Romică David şi Grupul Vocal „Haiducii din Amărăşti”.

„Ca în fiecare an, Lungeştiul găzduieşte meşterii olari, păstrători ai vechii tradiţii, adevăraţi artişti care, prin creaţiile lor, nu ne lasă să uităm valoarea inestimabilă a acestui vechi meşteşug. Localitatea Lungeşti are o tradiţie bine definită, pe care atât cât putem vom încerca să o păstrăm vie de-a lungul anilor. Olăritul, un meşteşug străvechi, a apărut „din logodna lutului cu focul”, iar ceramica de Lungeşti a fost considerată una dintre primele meşteşuguri apărute din negura veacurilor în aceste locuri. Toate meşteşugurile şi obiceiurile transmise din tată-n fiu sunt frumoase şi pline de farmec. Ele reprezintă creaţia acestui popor, înzestrat de Dumnezeu. Specificul lor, de la o zonă la alta, îţi trezeşte admiraţia şi curiozitatea. Trăirea şi păstrarea meşteşugurilor şi obiceiurilor reprezintă zestrea cea mai de preţ a unei aşezări, a unui popor”, a precizat Tiberiu Costea.

 

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *