Gheorghe Dumbravă: „Mai bine demisionez, decât să nu pot plăti salariile angajaţilor din primărie”

Primăria Stoeneşti trece printr-o situaţie dificilă, fiind afectată serios de revoluţia fiscală, de la început de an. Prin formula de calcul aplicată pentru repartizarea bugetului, comuna a fost vitregită cu peste 12 miliarde de lei vechi. Primarul Gheorghe Dumbravă consideră că s-a făcut o greşeală, la nivel ministerial, atunci când s-a luat în considerare excedentul bugetar, deoarece banii erau cu destinaţie precisă, respectiv pentru un proiect european aflat în procedura de licitaţie. Despre problemele întâmpinate în procesul administrativ în această perioadă, dar şi despre proiectele aflate în derulare pe raza localităţii Stoeneşti ne vorbeşte, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, chiar primarul Gheorghe Dumbravă.

 

Impact real: Primăria Stoeneşti aşteaptă cu sufletul la gură rectificarea bugetară. Ce aşteptări aveţi de la această rectificare?

 

Gheorghe Dumbravă: Noi, UAT-ul Stoeneşti nu mai avem bani de salarii decât pentru luna iulie, un lucru îngrijorător. Pot spune că anul 2018 este un an pierdut pentru localitatea noastră, la cum mă ştiaţi pe mine, activ în tot ce înseamnă gospodărirea comunei, uitaţi că anul acesta am fost cu frâna de mână trasă numai din cauza acestor fonduri care întârzie să apară şi de care am fost vitregiţi la început de an. Dacă s-ar fi aplicat formula lui Vâlcov, iniţiatorul proiectului privind repartizarea bugetelor la început de an, potrivit căruia fiecărei localităţi i se repartiza 750 de lei/locuitor, atunci ar fi trebuit să primim 24 de miliarde de lei vechi, dar noi am primit doar 3,9 miliarde. Ca şi ceilalţi primari din ţară, aşteptăm cu sufletul la gură rectificarea bugetară, care se anunţă că va fi în luna iulie. Suntem în prag de a organiza şi Ziua comunei şi, în consecinţă, vom avea un program mai de austeritate, de data aceasta. Le-am spus şi colegilor consilieri că nu putem să nu organizăm Ziua comunei, pentru că mergem şi noi la alţi colegi care ne invită şi care organizează o astfel de sărbătoare de zeci de ani. Noi suntem la cea de-a patra ediţie şi trebuie să continuăm acest eveniment. Aceasta este situaţia, şi sper să se remedieze, pentru că avem o mulţime de proiecte pe care vrem să le punem în practică.

 

Impact real: Problemele financiare pe care le întâmpinaţi ar putea pune în pericol proiectele majore pe care le aveţi în implementare?

 

Gheorghe Dumbravă: Proiectele majore nu sunt în pericol. Am reuşit să obţinem finanţări importante atât de la Guvern, cât şi prin fonduri europene. Vor fi afectate micile investiţii, pe care noi obişnuiam să le facem în fiecare an. Şi, de asemenea, vom avea de suferit pentru faptul că nu avem posibilitatea financiară să întocmim noi proiecte, care necesită bani pentru partea de documentaţii. Revenind la investiţii, avem trei proiecte mari, care, odată finalizate, vor pune la punct infrastructura de apă şi canalizare din localitate. Pe fonduri europene, pe măsura 7.2, în Piscu Mare, unde avem şi sursa noastră de apă şi unde avem alimentare cu apă şi canal în cele cinci sate componente ale fostei comune Cacova, cu acest proiect suntem în procedura de achiziţie, suntem pe cale să desemnăm câştigătorul licitaţiei. Aici nu se pune problema de bani, avem acel avans de 39 de miliarde pentru care plătim comision de anul trecut, din luna iulie, de când am semnat contractul de finanţare. Din păcate nu toate lucrurile depind de mine, acestea sunt procedurile birocratice, din nefericire. Ceea ce este cert este că lucrarea, care are o valoare de 2,5 milioane de euro se va face. Dacă va câştiga licitaţia un constructor serios, eu sunt convins că măcar alimentare cu apă o vom avea gata până la finele anului. Oricât de mult ne-ar întârzia această procedura de licitaţie, anul acesta ar trebui să se realizeze o mare parte din lucrare, încât să dăm apă din sursa noastră. Pe lângă acest proiect mai avem în procedura de licitaţie cele două proiecte prin PNDL-2, adică alimentarea cu apă în satul Zmeurăt şi extinderea sistemului de canalizare în comună. Cele două investiţii se apropie şi ele de 3 milioane de euro.

 

Impact real: Comuna Stoeneşti a accesat şi un proiect european pentru construirea unei grădiniţe. Când vor începe, efectiv, lucrările?

 

Gheorghe Dumbravă: Zilele trecute am primit avizarea proiectului, proiectantul a trebuit să mai dea o notă explicativa că s-a renunţat la o sumă de bani şi mai avem de făcut un act adiţional pe care în 15 zile trebuie să îl şi semnăm. Sunt demersuri procedurale, avem totul în regulă şi în curând vom scoate şi această investiţie la licitaţie. După cum bine ştiţi, avem nevoie de această construcţie, deoarece cei 32 de copii acum învaţă în căminul cultural, din cauza locaţiei care stă să pice.

 

Impact real: De ce ar mai fi nevoie ca elevii să beneficieze de o infrastructură educaţională „ca la carte”?

 

Gheorghe Dumbravă: Tot la capitolul proiecte vreau să vă spun că am primit, în urmă cu două săptămâni, tot pe fonduri europene, avizul prin care ni s-a aprobat extinderea şcolii de la centru. Aşteptăm acum vizita în teren, pentru că aşa este procedura, şi apoi ne vom ocupa de partea de proiectare. Avem o cofinanţare la acest proiect de 2%, nu cred că este o sumă foarte mare, însă trebuie să facem proiectarea, care ne costă în jur de un miliard de lei vechi, bani pe care am încercat să-i punem de-o parte la începutul anului, pentru că nu puteam rata un astfel de proiect. Din banii pe care i-am primit la începutul anului de la Guvern şi de la Consiliul Judeţean, doar pentru Ziua comunei (40.000 de lei) şi pentru acest proiect (110.000 de lei), am reuşit să facem economii. În rest, despre alte investiţii din bugetul local nu se pune problema în acest an, sau până nu primim bani la rectificarea bugetară. În rest toţi banii au mers la salarii şi la cheltuielile de funcţionare.

 

Impact real: Ce ar însemna să nu vină o rectificare bugetară pentru Primăria Stoeneşti?

 

Gheorghe Dumbravă: M-aş gândi serios să demisionez, nu ca semn de protest, doar pentru acest motiv. Eu provin dintr-o familie simplă, modestă, şi mă gândesc la colegii mei care, începând de luna viitoare nu ar mai duce bani acasă, la familie. Puţinul acela pe care îl aveau, pentru că nu sunt salarii mari la Stoeneşti, nu accept să nu şi-l primească. Cum să-i spun unui angajat să-şi facă treaba, dar eu să nu pot să-l plătesc? Mai bine plec acasă, oricum, în orice moment eu plec cu fruntea sus, pentru tot ce s-a înfăptuit în această comună. La cum am găsit-o eu, în 2012, că nu aveam nimic şi la cum arată acum, cred că am motive suficiente chiar să mă şi laud puţin. Mai ales după ce se vor realiza şi cele patru proiecte mari. Ne-ar mai trebui un proiect de vreo 7-8 kilometri de asfalt, şi atunci ne vom alinia şi noi în rândul comunelor dezvoltate ale judeţului. Este adevărat că sunt lucrări pe care mi le propusesem să le realizez în 2018, şi pe care nu putem să le onorăm. Dacă se rezolvă situaţia la rectificarea bugetară, atunci voi fi acelaşi om optimist, plin de energie, şi pe care îl veţi găsi mai mult pe teren, la lucrări.

 

 

Impact real: Ce le pregătiţi locuitorilor de Ziua comunei, care a ajuns la cea de-a patra ediţie?

 

Gheorghe Dumbravă: Vom avea, ca în fiecare an, artişti pe măsură. Cea de-a patra ediţie a Zilei comunei, organizată sub genericul „Pe fir de borangic” se va organiza anul acesta, pe 8 iulie, tot în centrul comunei. Avem două oferte în ceea ce priveşte artiştii care vor urca pe scenă, oferte pe care le vom pune sub aprobarea consilierilor locali în următoarea şedinţă, care va avea loc zilele acestea. Nu putem face deocamdată publice numele artiştilor, până când nu vom aproba în Consiliul Local. Vom avea şi ansambluri participante din judeţ care vor susţine spectacole, vom avea interpreţi de muzică populară consacraţi care să întreţină atmosfera de sărbătoare pe tot parcursul zilei, dar şi solişti de muzică uşoară, pentru tineret, la orele serii. Ca în fiecare an, spectacolul se va încheia cu un foc de artificii.

 

 

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *